Nem hirdetés.

hirdetés-advertisement

hirdetés-advertisement

Monday, March 25, 2013

Babaápolás lépésről lépésre.Kismamáknak alap olvasmány.Kezdő szülőként sok kérdés merül fel a gyerek neveléssel kapcsolatban..Mindenki szeretné  legjobbat adni gyermekének, viszont tapasztalat híján félnek döntéseket hozni. A tanácstalan szülőknek érdemes elolvasni ezt a cikket, hiszen tudni fogják, mi a teendő, ha a gyermek sír, beteg, vagy bármilyen más probléma merülne fel..

Forrás: a babaápolás  ABC-JE
Szerkesztő:
Dr. A. J. R. Waterston
Kiadó :
ALEXANDRA

Azoknak a szülőknek, akik egészséges csecsemőt, kisgyereket akarnak nevelni, bizony nem kevés jártasságra kell szert tenniük a babagondozás terén, nem is szólva arról a számtalan információról, melyhez jó lenne lehetőség szerint egyszerűen és gyorsan hozzájutniuk. Az újszülött érkezésével a szülőkre sok-sok feladat hárul: etetés, tisztába tevés, vigasztalás, s meg kell óvniuk a kicsit a rá leselkedő veszélyektől és betegségektől. E néhány tennivaló már önmagában hatalmas felelősséget ró az újdonsült anyára és apára, s a nyomás még erősebb, ha a baba koraszülött, esetleg ikrek érkeznek a családba, vagy sajátos nevelési igényű gyerek születik. A szülőknek ilyenkor rendkívül kevés a szabadidejük, fontos tehát, hogy rendelkezésükre álljon olyan információforrás, melyre nagy biztonsággal támaszkodhatnak, s könnyen követhető tanácsokkal látja el őket: bizonyos esetekben ez akár élet-halál kérdése lehet.
Bár mellettünk áll a gyermek egészségügyi ellátás két pillérét jelentő gyermekorvos és védőnő szülőként mégis csak ránk hárul a napi feladat, hogy ellássuk a babát vagy a tipegőt, s felismerjük, mikor állunk szemben olyan nehézséggel, mely feltétlenül orvosi ellátást kíván. Ezért bizony a gyereknevelés sok szorongás forrása lehet, különösen, hogy a kezdő szülők még tapasztalatlanok, és a csecsemők hamar tudtukra adják, milyen nagy szükségük van figyelmükre. A gyermekgondozásnak ezen túl is számos olyan területe van, melyben nem hibázhatunk, például az oltások beadatása, mely a felnövekvő csöppség egészsége szempontjából alapvető fontosságú  ráadásul az sem mindegy, sikerül-e időben, egészséges babával megjelennünk az orvosnál.
Egyetlen szülő, orvos vagy gyerekorvos sem mondhatja el magáról, hogy a modern gyerekgondozás minden területén egyforma jártassággal rendelkezik, mint ahogy olyan könyv sem létezik, mely teljes egészében magában foglalja a gyerekneveléssel kapcsolatos témák teljes spektrumát.
Ezért döntöttünk úgy, hogy nem egyetlen szerzőt kérünk fel e kötet megalkotasara, hanem gyermekorvosokból és szakértőkből álló csapatot bíztunk meg azzal, hogy megosszak rendkívül értékes tapasztalataikat az olvasókkal a csecsemő- és gyereknevelés terén.
A különböző területek szakértői között találunk szoptatási tanácsadót, táplálkozási szakértőt, gyerekviselkedési specialistát éppúgy, mint a legjobb gyerekorvosokat, lgy A babaápolás ABC-je a legfrissebb, legmegbízhatóbb információforrás gyermeknevelési téren, újszülött kortól tipegőkorig. Speciális kihajtható oldalaink segítségével a szülők könnyedén elsajátíthatják az ujszülöttgondozás, valamint a vészhelyzetkezelés és az elsősegély legfontosabb lépéseit, külön fejezetet szentelünk az evés, alvás, biztonság és a sírás, valamint síráskezelés témakörének. A havi bontású áttekintő segít abban, hogy követhessük, mit várhatunk el általában a picitől, miközben újszülöttünk tipegővé cseperedik, s teljes fejezetet szenteltünk a fizikai és szellemi fejlődés részletes ismertetésének, valamint annak a kérdésnek, miként segíthetjük szülőként a gyermek gyarapodását. Végezetül különleges segítséget nyújtunk az újdonsült édesanyáknak és édesapáknak ahhoz, hogyan készülhetnek fel a kicsi érkezésére, és miként kezelhetik sikeresen a szülővé válással járó feladatokat.

FELKÉSZÜLÉS A BABA ÉRKEZÉSÉRE
Otthonunk felkészítése
Alaposan megkönnyíti a hazaérkezést követő első néhány. hektikus napot, ha jó előre elkészülünk a lakás berendezésével. Érdemes időben helyére tenni az ösz- szcs apróságot, mert ezzel értékes szabadidőt nyerünk a kicsi megszületését követően, amit arra fordíthatunk, hogy élvezzük a baba társaságát.
Amennyiben  sok más leendő szülőhöz hasonlóan elfog bennünket a kísértés, s nekilátunk átfesteni, átrendezni és felújítani lakásunkat, időzítsük úgy a munkálatokat, hogy végezzünk a várható szülést megelőzően legalább egy hónappal. Minél korábban készen vagyunk, annál jobb. Gyakorlati oldalról nézve a dolgot, senki sem viszi szívesen az újszülöttet olyan helyre, ahol felfordulás van, szervezedenség, zaj, s ez könnyedén előfordulhat, amennyiben a szülés korábban indul a vártnál, vagy valami miatt elhúzódnak a munkálatok. Terheseket (és újszülötteket) nem szabad pornak, felfordulásnak, festékszagnak kitenni, holott ezek mind velejárói a lakásfelújításnak, legjobb tehát, ha a munka dandárját párunkra vagy szakemberre bízzuk.

Ikrek esetében összeadódnak a számok. Mire mindent megvásárolunk, jókora összeget otthagyunk az üzletekben. Ha lehetőségünk van rá, ne vegyünk meg mindent, kölcsönözzünk, fogadjuk el a barátainktól, rokonainktól kapott felajánlásokat, vagy vásároljunk használt ruhákat.
Babaszoba
Mindegy, hogy saját szobája van a kicsinek, vagy valamelyik helyiségben alakítunk ki számára helyet, fontos hogy úgy helyezzük el az ágyat, és a tárolásra szánt
Ha ikreket várunk
Izgalmas, mégis rémítő érzés, amikor az ember ikreket vár. Biztos, hoev ilven helyzetben minden várandós anya felteszi magának a kérdést: „Hogy bírok el két csecsemővel?” Elsőként azonban akad néhány gyakorlati kérdés, amit feltétlenűl meg kell oldania. Az ikrek igen gyakran születnek a kiín dátum előtt. Aránylag nehéz előre tervezni, mikor indul meg a szülés, de feltétlenűl bele kell vennünk a számításba, hogy az ikrek esedeg koraszülöttek lesznek. Mindemellett ikerszülés csakis kórházban lehetséges. Azon túl, hogy sok iker pár hüvelyi úton jön a világra, a kettős terhességek esetében sokkal nagyobb a császármetszések aránya, mint az egy gyermeket szülő anyáknál. Készüljünk fel rá, hogy hosszabb időbe telik a szülés utáni felépülés, ha császármetszéssel segítették világra a kicsiket!
Amennyiben a kezdeti időben mózeskosarat akarunk használni, kettőt kell vásárolnunk, ugyanakkoráéi számos egyéb holmiról is gondoskodnunk kell: autósülésről, két hintáról, iker babakocsiról.
Babaruhából azonban nem szükséges dupla mennyiséget vásárolnunk mindenből, az ikrek osztozhatnak
Ugyanakkor még úgy döntünk, hogy a hagyományos babaruhatárhoz képest szeretnénk vásárolni néhány extra darabot. Amennyiben úgy tudjuk, hogy a két csöppség eltérő ú szívesen veszünk különböző színű felsőruhákat "fiú és a lány számára, de érdemes néhány uniszex darabot is beszerezni minden eshetőségre.
10 Felkészülés a baba érkezésére
Helyezzük el a  bútordarabokat úgy, hogy a számunkra legcélszerűbb legyen, könnyen berakhassuk és kivehessük a picit az ágyba és az ágyból, kényelmesen tisztába tehessük, öltöztethessük, és egyszerű legyen álomba ringatni.
Helyezzük a rácsos ágyat a fal mellé úgy, hogy gyermekünk az ágyból véletlenül se érhessen el ablakot, függönyt, redőnyt vagy más bútordarabot. Az is fontos szempont, hogy a kiságyat ne helyezzük zajos helyiséggel szomszédos fal mellé, de olyan helyre se, ahol erős napsugárzás éri a kicsit kora reggel vagy a nappali alvások közben.
A pelenkázót ugyancsak fal mellé, ablaktól távol helyezzük el. Érdemes közvetlenül mellé tennünk a pelenkák, törlőkendők, krémek és gyógyszerek tárolására használt szekrényt. így a tisztába tevés és öltöztetés során minden ott lesz, közvetlenül a kezünk ügyében, és nem kell felügyelet nélkül hagynunk a kicsit a pelenkázón egy másodpercre sem.
Nyilvánvalóan, a használt pelenkák tárolására szolgáló edény legjobb helye is a pelenkázó mellen van.
Egy kényelmes hintaszék jó szolgálatot tehet a csöppség szobájában; eljöhet még az idő, amikor órák hosszat ücsörgünk benne. Helyezzünk el a közelében egy kislámpát gyenge fényű izzóval, melynél olvasgathatunk éjszaka is, és/vagy CD-lejátszót, hogy szoptatás vagy a tej fejése közben legyen alkalmunk zenét hallgatni, s a lámpa éjszakai fényforrásként is szolgálhat.
A hintaszékből jól látható óra hasznos társ, segítségével követhetjük, mennyi ideje szoptatjuk a babát.
Bárhol kialakíthatunk a tej lefejéséhez alkalmas helyet, de az erre szolgáló eszközöket is a legkényelmesebb a hintaszék közelében elhelyezni. A legfontosabbak a pumpa és a többi felszerelés, néhány magazin vagy könyv, amit fejés közben olvashatunk.
Szükségünk lesz még szekrényre  fiókosra vagy polcosra  a ruhák, játékok, könyvecskék tárolásához.
Babakelengye
Minden babaruhaüzletben és ruhaárusító weboldalon találunk legalább egy listát melyben közük velünk, mi az, amit feltétlenül be kell szereznünk az újszülött számára. A megadott számok jól tükrözik az átlagot, de a többség számára nem mérvadóak. Valójában az, hogy gyermekünknek mennyi ruhára lesz szüksége, attól függ, mennyire maszatolja össze magát, miféle elvárásaink vannak a tiszta ruhával kapcsolatban, s hogy milyen időközönként mosunk.
Az embernek fogalma sincs róla előre, mennyire maszatolós gyereke születik majd, ám fontos, hogy ne cseréljük azonnal az egész ruházatot, ha kisebb folt vagy maszat keletkezik rajta, akkor sem, ha kényelmesebbnek tűnik azonnal átöltöztetni a picit. Egyértelmű, hogy ha minden alkalommal le akarjuk cserélni a baba öltözetét, valahányszor kisebb folt esik rajta, több ruhadarabot kell vásárolnunk mindenből. Ugyanakkor azonban, ha mindennap mosni akarunk, kevesebb ruha is elég, de számoljunk többel, ha a két mosás között négy nap telik el.
A biztonság kedvéért érdemes mindig rászámolnunk néhány ruhával többet az alapkészletre.
Nos, hány kombidresszt vásároljunk? Induljunk ki abból a feltételezésből, hogy minden másnap mosunk, és csak akkor cseréljük a baba ruházatát, ha közepesen elpiszkolódott. A számolás során szorozzuk össze a benti ruhadarabok napi számát (2) tisztasági együtthatónkkal (1), valamint a mosások közt eltelő napok (2) számával: 2 x 1 x 2 = 4. Ehhez adjuk hozzá az egy napra szükséges ruhadarabok számát (2). így tehát 6 darabot kell vásárolnunk. A kinti ruhadarabokból ne vásároljunk többet a javasoltnál, függetlenül attól, milyen gyakran mosunk.
BENTI RUHADARABOK
 Textilpelenka legalább 8-12 db Póló vagy kombidressz (body), széles csónaknyakkal, comb közötti patentokkal 2-3 db Zokni vagy kiscipő 1 Hálózsák 1-2 Rugdalózó 2 Kendő 2 Babaágynemű 1-2 Előke 2 Kisnadrág 1-2 Csuklyás babatörülköző
KINTI RUHADARABOK
 Kalap, sapka 2 Pulóver vagy kardigán 2 Overall (hidegebb időre)
Otthonunk felkészítése.
A gyerekszoba bebútorozása
Bármilyen tipusú bútort válasszunk is a babaszobába, eésódhges szempontunk mindig, minden esetben a biztonság legyen az elsődleges szempont. Az is fontos, hogy lehetőleg olyan terméket vásároljunk, melyet könnyű tisztán tartani.
Egyes daraboknak  például a komódnak és a többi, tárolásra használt bútordarabnak  nem kell feltétlenül babaméretűnek lennie, a nagyobb bútordarabok később évekig kiszolgálják a növekedő gyerek igényeit.
Ha kevés a helyűnk, gondolkodjunk el a lehető legpraktikusabb kihasználásán  a szekrény tetején például  tárolhatjuk a ritkábban használt ruhákat játékokat, és az ajtóra függeszthetünk pelenka vagy játéktartózsákot. Feltehetünk fogast, mert erre is sok mindent felakaszthatunk.
Pelenkásvödör
A legtöbb szülő a fedéllel záródó (a szagok szigetelése miatt) szemetesvödröt részesíti előnyben erre a célra. A belehelyezett műanyag zacskót eltávolítva könnyen tisztán tarthatjuk a pelenkás edényt. Ha az a szándékunk, hogy gyakran ürítjük  a pelenkást, elegendő egy kisebb kuka a  megfelelő  méretű nejlonzacskóval ellátva. Az apróbb edényt érdemes feltennünk valamire, dobozra vagy zsámolyra, hogy kisebbet kelljen hajolnunk, de a legegyszerűbb megoldás, ha pedállal ellátott szemetest választunk. Ha ritkábban ürítjük az edényt, vagy textilpelenkát használunk, alkalmasabb a nagyobb méretű vödör.
Pelenkázó
Rengeteg pelenkát ki kell cserélnünk az elkövetkező időben, feltétlenül ügyeljünk tehát, hogy olyan pelenkázóasztalt vásároljunk, mely megfelelő magasságú számunkra. Nem jó például, ha  előre kell hajolnunk a művelet során. A biztonság : ennél a darabnál is döntő fontosságú, a jó pelenkázónak három oldalon magasított széle van.
A babának legyen puha, könnyen tisztítható helye, a lemosható borítás fedje az egész felületet.  Vannak, akik szívesebben választanak lehúzható, mosható borítású pelenkázót. A csöppség legalább 18 hónapos koráig pelenkát fog hordani, érdemes tehát olyan alkalmatosságot vásárolnunk, melyre ráfér néhány figyelemelterelő játék is a pici mellett.
Kapható kihúzható kiskáddal, valamint polccal és fiókkal ellátott pelenkázóasztal, ezek praktikusak lehetnek.
Kiegészítők
 A lámpák és halvány fényforrások meg felelő fényt nyújtanak számunkra, hogy éjjel is megnézhessük, tisztába kell-e tennünk a babát, anélkül hogy felébresztenénk. Legjobb a szoptatós fotel közelében elhelyezni a világítóeszközt. Szükségünk lesz falra akasztható vagy álló szobahőmérőre, hogy ellenőrizni tudjuk, mindig biztonságos 18 °C van-e a helyiségben, ahol a pici alszik.
Az ágy és a pelenikázó fölé akasztható körforgók elszórakoztatják a babát, apiikor már nagyobb. Legtöbbjük a kiságyra szerelhető.
 Felkészülés a baba érkezésére
Rácsos gyerekágy
Csakis a  következőkben felsorolt biztonsági feltételeknek megfelelő ágyat vásároljunk. Egyébként szabadon eldönthetjük, ággyá alakítható rácsos ágyat veszünk, vagy inkább olyan modellt választunk, melynek kihúzható fiókok vannak az alján.
Babaápolási termékek
Az alábbiakban megadjuk azoknak a felszerelési tárgyaknak a listáját, melyeket nem árt beszereznünk, és elrendeznünk a kicsi szobájában, mielőtt megérkezne.
   Vízmentes kézfertőtlenítő
   Csecsemőknek adható lázcsillapító
   Tengervizes orrspray
   Baba testápoló
Lázmérő (legpontosabb a végbélben használatos digitális lázmérő)
   Popsikenőcs
   Szappan
   Babasampon
   Vattalabdacsok (illatosítatlan, alkohol- mentes)
- Szaliciles alkohol (elhagyható - a köldökcsonk ápolására)
   Beszerzésük előtt olvassuk át a 2. fejezetet
Tárolók Az újszülöttek hiába olyan picikék, meglepően sok felszerelési tárgyat kell beszereznünk ellátásukhoz, s ezeket tárolnunk kell valahol. Ott vannak a ruhák, a játékok, a piperecikkek meg a nagyméretű tárgyak, mint amilyen a pelenkáscsomag és a babakád, ezeket mind el kell helyeznünk, ráadásul úgy, hogy kényelmesen a kezünkre essen, amikor szükségünk van rá. A babaruhát általában fiókos szekrényben tárolják a szülők, bár egy guruló szekrényke sokkal praktikusabb. Az egymásra rakható dobozok és fonott kosarak is megoldást kínálnak a mindennapokban. A pelenkatartót felszerelhetjük a falra, a pelenkázó közelében, ahol könnyen elérjük. A törlőkendőt, a krémeket és a ! piszkos pelenkának szánt zacskókat is a közelben.  Jól kezelhető szekrénykében tároljuk. Játékokat tarthatunk polcokon, zsebes tartókban.
Hintaszék vagy szoptatós fotel.
 A kezdeti időben jó néhány órát töltünk szoptatással, válasszunk tehát olyan bútordarabot, melyben igazán kényelmes ülés esik. Számos változat kapható szoptatós fotelekből, egyesek dönthető támlájúak, mások hintaszékként funkciónálnak, s hozzá illő lábzsámolyt választhatunk hozzá. Vásárláskor ügyeljünk, hogy mosható felületűt vagy műanyag borításút vegyünk.
Alapvető felszerelési cikkek a baba számára
Nem elegendő berendeznünk a pici szobáját számos  olyan felszerelés tárgyat kell megvásárolnunk, melyek feltétlenül szükségesek vagy jól jönnek a mindennapokban. Hangsúlyozzuk, mennyire fontos, hogy szem előtt tartsuk a biztonsági előírásokat és a könnyű tisztithatóságot
Hinta
A babahinta csodálatos találmány. Különösen az esti, időszakban lehet varázslatos, még akár olyan hosszú ideig is lekötheti a figyelmét, hogy el tudjuk fogyasztani a vacsoránkat. A hinta kiválasztásánál ügyeljünk, hogy a biztonsági szíj ne hagyja előrebukni vagy kicsúszni a picit, az ülés legyen levehető, mosható, tartós anyagból készült huzattal ellátva, erős csatokkal és párnás, döntött üléssel felszerelve. 
Autósülés
Szükségünk lesz csecsemők számára kialakított autósülésre, amikor az újszülöttet hazavisszük a szülészetről. Ideális esetben az ülés ötpontos biztonsági övvel rendelkezik. A babaülést előre, menetiránnyal szemben helyezzük el, és feltétlenül kapcsoljuk ki (ha van) a légzsákot. Ne halasz szűk arra az időre az ülés beszerelését, amikor már indulnánk haza, mert ez bonyolult és időigéi nyes feladat.
Mózeskosár
Ezt a hordozható babakosarat az ágyunk mellé is helyezhetjük, így a baba a közelünkben lehet az éjszakai etetés során, és egyszerűen magunkkal vihetjük. Néhány mózeskosárhoz tetőt és állványt is kínálnak. Egyetlen hátrányuk van, hogy  a baba rövid idő alatt ki fogja nőni.
Babahinta
Hasznos eszköz, amikor a baba ébren van, és szeretnénk biztonságban tudni magunk mellett, miközben valami mással foglalatoskodunk. Amellett, hogy ringatózik a pici mozgására, a bán ba kissé emeltebben helyezkedik el, s gyengéden ringathatjuk benne. Amennyiben kétszintes lakásban élünk, ésszerű lehet két babahintát beszerezni, így mindkettőt ugyanazon ai ésszerűen kialakított helyen tarthatjuk, s ha fel, illetve lefelé közlekedünk, elég csak a babát magunkkal vinnünk, nem kell még a hintát is cipelnünk.
Babakocsi
A boltban az embert valósággal megszédíti a babakocsi kínálat, de ne feledjük, hogy az újszülöttek és csecsemők számára kizárólag a mózeskosaras vagy egyenes aljú babakocsi a megfelelő.
Ha esernyőhöz hasonlóan összecsukható sportkocsit akarunk vásárolni a picinek, az első időszakban mózeskosárban vagy hordozókendőben kell magunkkal vihnünk, mert a sportkocsik csak három hat hónapos kortól használhatók. Nem valószínű ugyanis, hogy ezeknek vízszintesre le lehet dönteni az ülését, és nem párnázzák ki őket eléggé. A mély kocsik, bár megfelelők a csecsemőnek, elég nagyok, és nem könnyű kis helyen manőverezni velük.
A dönthető kocsik praktikusabbak, és számtalan különböző variációban kínálják: kapható egyszemélyes és ikerkocsi, speciális kocsi sérült gyerekek számára . A teljesen lehajtható támlájú kocsik erősebbek és alkalmasabbak újszülöttek sétáltatására; a baba ebben párnázott, kényelmes, egyenes felületen fekszik.
A drágább modellekhez tető, dönthető támla és az ülés alá szerelt, méretes bevásárlókosár is tartozik. Egyes daraboknál állítható a tolókar magassága, ami nagyon jó szolgálatot tesz, ha az egyik szülő magasabb, mint a másik. A legutóbbi kutatások szerint azok a babák, akiket előre (és nem a szülő felé) tekintő kocsiban tolnak, hátrányt szenvednek szociális fejlődésükben.

Monitor/ babafigyelő .
A babafigyelő abban segít a szülőknek, hogy akkor hallják a babát, amikor nincsenek mellette a szobában. Ajánlóit biszérezni abban az esetben, ha ágyunkból nem hallatszik a kicsi sírása, vagy gyakran tartózkodunk a szóbájától távol. Nem kell babafigyelőt használnunk, ha mindig hallótávolságon belül tartózkodunk.
A gyerekek gyakran sírnak vagy nyögnek álmukban. Felébredhet és mozoghat is éjszaka.
A babafigyelő hangosan továbbítja felénk ezeket az apró éjszakai zajokat. Megeshet, hogy ha felébredünk rájuk, kísértésbe esünk, s átmegyünk ellenőrizni a piát, vagy akár fel is vesszük és megetetjük. Sajnos viselkedésünk így jutalmazza az éjszakai ébredést, s ez könnyen helytelen alvási szokások kialakulásához vezethet. Fontos azonban, hogy meghalljuk a hangos, kitartó sírást, mert azt jelzi, hogy a csecsemő éhes vagy rosszul érzi magát, de a halk hangok nem kívánják közreműködésünket.
Etető felszerelések
Attól függően, hogy szoptatunk vagy tápszerrel tápláljuk a babát, megfelelő felszerelésre lesz szükségünk. Az elemes meltszivő segítségévet könnyen, gyorsan lefejhetjük a tejet. Lásd a harmadik fejezetet.
Otthonunk
Legfontosabb elöntések
A szülés után meg kell hoznunk néhány igen fontos döntést, melyek mind a baba sorsát, mind a saját jövőnket nagyban meghatározzák. Ezek közé tartozik, hogy milyen szülést szeretnénk, akarjuk-e szoptatni gyermekünket, körülmetéltetjük-e a fiunkat, ki segít nekünk otthon az első időben, és mi lesz a pici neve.
Szülés
Bár a szülés és születés az élet természetes velejárója, nem egyforma kockázatot jelent minden szülés.
Ha természetes szülés mellett döntünk, vagyis nem szeretnénk sem érzéstelenítést, sem fájdalomcsillapítást kérni, elkerülhetjük az igen kisszámú, ám reális kockázatot, melyet a fajdalomcsillapítók használata, valamint az epidurális érzéstelenítés jelenti mind az anyának, mind a babának. Így éberebbek leszünk közvetlenül a szülést követően, és valószínűbb, hogy meg tudjuk szoptatni a babát.
Ha epidurális érzéstelenítést választunk, növekszik annak kockázata, hogy a kitolási szakaszban fogót kell használni az orvosnak. Ennél gyakoribb komplikáció a szülés utáni fejfájás, mely miatt akár egy teljes napot is háton fekve kell töltenünk, s esetenként újabb gerinctáji beavatkozásra lehet szükség, hogy helyrejöjjünk. Igen ritkán fertőzés is felléphet a szúrás helyén.
Ha a vízben szülést választjuk, s nem csupán fájdalomenyhítésre használjuk a szülőkádat, kockázatnak tesszük ki a babát. Az újszülöttek, akiknek első lélegzetvételével víz is bejut a tüdejükbe, légzési problémákkal és tüdőgyulladással küzdhetnek. Fulladásos halál is fellépett már vízben szülés során. Emellett a vízben tenyésző baktériumok okozta újszülöttkori fertőzésről is beszámoltak már.
A kórházban a szülészorvosunk mellett számos más orvos is rendelkezésünkre áll, például altatóorvos, ami nagy segítség, ha epidurális érzéstelenítést kérünk vagy konzultációra van szükség. Modern műszerpark, például szívhangfigyelő készülék, valamint laboratóriumi háttér szolgálja itt a szülő nőket. Ezenkívül gyermekorvos áll rendelkezésünkre a szülés során, vagy abban a pillanatban, hogy gyermekünknek orvosi beavatkozásra van szüksége.

Kórházi újszülöttvizsgálatok
Ha a baba kórházban születik, valószínű, hogy elsőként gyermekorvos vizsgálja meg.
A baba születését követő első és ötödik percben a kórházi személyzet elvégzi a tesztet. A dr.Virginia Apgar által összeállított teszt lehetővé teszi a pici állapotának gyors felmérését. Az Apgar kifejezést használjuk azokra a standard jelekre is, melyeket a személyzet megfigyel  a külső, a pulzus, a külvilágra adott reakciók, aktivitás és légzés. Mindezekre a baba 0, 1 vagy 2 pontot kaphat. A babák rendszerint nem érik el a 10 pontot, de a 6 pont már elég jó. A nagyon alacsony pontszám nem a baba jövőbeni egészségi állapotát jelzi, egyszerűen csak arra utal, hogy az újszülöttnek orvosi segítségre és megfigyelésre van szüksége.
Teljes fizikális vizsgálat Az első néhány nap során ellenőrzik a baba külsejét, a gerincét, a végbélnyílását, a kéz és lábujjait. Felmérik, hogy csípője a helyén van, s megfelelően mozog-e. Megmérik a súlyát, fejkörfogatát és testhosszát.
Sarokból vett vérminta Életének első 24 órájában a pici sarkából vért vesznek. Ily módon ellenőrzik a pajzsmirigy működését, és egy ritka anyagcsere zavarra, a fenil ketunoriára is szűrik a babát. Amennyiben a családban előfordult ez a betegség, fontos, hogy elvégezzék a tesztet. Számos teszt elvégzésére nyílik lehetőség az egészségügyi intézményekben, fontos, hogy tudjuk, melyeket kell elvégezni újszülöttünkön.
Megelőző intézkedések Számos kórházban adnak az újszülötteknek K-vitamint injekció vagy cseppek formájában, mert a tapasztalatok alapján rendszerint alacsony a babák K-vitamin-szintje, ami viszont szükséges lenne a normális véralvadáshoz. További dózisokat kap a kicsi ebből a vitaminból a következő hetekben.
Mielőtt elbocsátanák a kórházból, egyes babákat beoltanak hepatitis B vírus ellen, hogy megelőzzék májuk fertőződését. Ez abban az esetben történik meg, ha a pici közeli hozzátartozója vírushordozó.

Ha otthon hozzuk világra gyermekünket, s valami probléma lép tel. kórházba kell szállítani bennünket vizsgálatra és ellátásra. Az idő, ami alatt otthonról a kórházba érünk, hosszabb az optimálisnál, és a kezelés megkezdésének elhalasztása mind az anya, mind az újszülött egészségét veszélyeztetheti.
Körülmetélés
Az előbőr dtávolítása  a pénisz végén található bőr lemetszése, mely a makkot, vagyis a pénisz végét fedi. A bibliai idők óta bevett gyakorlat. Vallásos zsidó közösségekben rituálisan elvégzik a nyolcnapos csecsemőkön. Számos muszlim országban az ennél idősebb fiúkon hajtják végre a beavatkozást.
Vizsgálati adatok szerint azoknál a fiúknál, akiknek eltávolították a bőrt , valamivel ritkább a húgyúti fertőzések előfordulásának aránya. A körülmetélt férfiak ritkábban fertőződnek HIV-vírussal, ha fertőzött partnerrel folytatnak nem biztonságos közösülést. Más, szexuális úton terjedd betegségek is kisebb arányban érintik a körülmetélt férfiakat. Ugyanez igaz a péniszrák előfordulási valószínűségére. A körülmetélés előnye még, hogy könnyebben tisztítható a makk, és egyszerűbbé válik az intim higiénia.
A fitymaszűkület és az előbőr letapadása  e két meglehetősen kelemetlen probléma  is elkerülhetővé válik.
Másrészről azonban vannak, akik úgy vélik, a körülmetélés fájdalmas és teljességgel fdesleges gyakorlat. Húgyúti fertőzések nem fordulnak elő különösebben gyakran a fiúk körében, s a makk rákos elváltozása is rendkívül ritka kórkép. A makk tisztítása sem különösebben bonyolult. Amikor a kisfiú eléri a kétéves kort, az dőbőrt könnyen hátra lehet húzni, s így megfelelően tisztán tartható. A fitymaszűkület sem túl gyakori, és jól kezelhető elváltozás. Ritka esetekben azonban vérzéssel járhat, és fertőzés léphet fél.
A körülmetélésnek van néhány, csekély számú előnye, s ugyanennyi lehetséges szövődménye. Kellemetlen lehet, bár nem különösebben, ha érzéstelenítéssel végzik. Mivel az előnyök és a hátrányok listája nagyjából egyensúlyban van, döntsünk úgy, ahogy kedvünk tartja. Amennyiben az előny, hogy a pénisz könnyebben tisztíthatóvá válik, s kisebb lesz az amúgy nem túl gyakori betegségek előfordulásának kockázata, meggyőz bennünket, válasszuk ezt. Épp így kérhetjük a körülmetélést vallási megfontolásból, családi hagyományt követve, vagy pusztán azért, hogy a gyerek ne különbözzék társaitól  ez ésszerű döntésnek tűnik. Másrészről azonban, ha semmiképpen sem akarunk kellemetlenséget okozni a babának, vagy tartunk az igen ritkán előforduló, de annál súlyosabb szövődményektől, akkor ne kérjük a körülmetélést. Érdemes talán belegondolni, mit gondolna erről a gyerek tizenöt éves korában.
Köldökzsinórvér tárolása.
Lehetséges, hogy szeretnénk tároltatni gyermekünk köldökzsinórvérét. A köldökzsinórban található vér őssejteket tartalmaz, melyek bármilyen vérsejtté vagy szöveti sejtté képesek alakulni (izommá, májjá stb.). Amennyiben gyermekünknek valaha csontvelő- (esetleg szerv) pótlásra lenne szüksége, saját vérsejtjei tökéletesen alkalmasak számára; elkerülhető a kilökődés veszélye, így szükségtelenné válik a szervezet immunrendszerét legyengítő gyógyszerek adása a kilökődés veszélyének csökkentése érdekében. Az őssejteket sejtkultúrában mesterségesen tenyészthetik, vagy fagyasztott állapotban tárolhatók későbbi felhasználásra.
Ha a kórházban van erre lehetőség, a köldökzsinórvért a szülést követően lehet levenni. Szükséges, hogy ott legyen velünk a megfelelő percben a vér tárolására alkalmas tartály, de ezt már a szülést megelőző néhány hétben is beszerezhetjük az őssejtbanktól, ahol a vért el kívánjuk helyezni. Ezek a cégek pénzt kérnek a szolgáltatásukért. A köldökzsinór elvágását követően az orvos és a szülésznő tűt juttatnak a köldökzsinórvénába, s leszívják a megfelelő mennyiségű vért. A vér így a köldökzsinórnak abból a részéből jön, mely többé nem áll összeköttetésben a babával, s máskülönben a méhlepénnyel és a köldökzsinórral együtt kidobnák.
Meg kell azonban jegyeznünk, hogy növekvő népszerűsége ellenére a köldökzsinórból nyert vér tárolása nem problémamentes; egyes gyerekek esetében, akik leukémiában betegedtek meg, a köldökzsinórvérben is találtak leukémiát megelőző stádiumban levő sejteket, melyek akár ismételt betegséget indíthattak volna el.
Az Egyesült Királyságban az NHS (Nemzeti Egészség- ügyi Hivatal) köldökzsinórvér bankjai nyilvánosak, az általuk tárolt köldökzsinórvért a világon mindenütt használják a transzplantációra váró betegek gyógyítására. Léteznek ezenkívül magánbankok, ezek elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban található profitorientált cégek. Ezeknél a megbízó köldökzsinórvérét ellenszolgáltatás fejében, jövőbeni egyéni vagy családi felhasználásra tároltatja. Az Egyesült Királyságban működő Őssejt bankoknak meg kell felelniük az EU sejtés szövetdirektívájának, melyet az Emberi Szövet Hatóság, valamint az Orvosi és Egészségügyi Szabályozást Végrehajtó Ügynökség közösen fogalmazott meg.
Szoptatás vagy tápszer
A szoptatásnak számtalan előnye és  nagyon kevés orvosi ellenjavallata van. Sikeresen szoptathatjuk ikreinket  és a koraszülötteket is . Mindemellett azonban el fognak tanácsolni bennünket a szoptatástól, ha olyan fertőzésben szenvedünk, mely az anyatejjel átjuthat az újszülött szervezetébe, ilyen például a HÍV-fertőzés; az övsömör vagy herpesz a mellen a mellbimbó közelében; vagy ha olyan gyógyszert kell szednünk, mely a tejbe átkerülve károsan hat a babára, ilyenek a nyugtatok, az acetilszalicilsav és az amfetamin.
Amikor nem szoptatunk.
Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy szoptassunk-e vagy sem, legjobb, ha néhány héttel elhalasztjuk a döntést, és kipróbáljuk a szoptatást  lehet, hogy megkedveljük! Amennyiben semmiképpen sem akarunk szoptatni, valószínűleg úgy érezzük, komoly nyomás nehezedik ránk ebben a kérdésben. Bár talán sajnáljuk, hogy megfosztjuk a babát a szoptatással járó számos előnytől, a tápszer nagyon jó alternatíva.
A baba számára az anyatej a legjobb táplálék, de a tápszer a második legjobb, és megfelelő táplálékforrást jelent gyermekünk számára.
Otthoni segítők
Bár a védőnőnk fel fog keresni bennünket , valószínűleg választunk házi gyermekorvost is, aki megfelelő ellátásban részesíti gyermekünket. Lehetséges, hogy szükségünk lesz valakire, aki besegít a baba mellett és a házimunkában, hogy időnként kiszabadulhassunk otthonról. A képzett csecsemőápolók magas szintű ellátást biztosítanak, de talán olcsóbb megoldást jelenthet, ha gyakorió anyukát vagy gyerekfelvigyázót fogadunk erre a célra.
Dajka
Bár a dajkák nem képzett nővérek, rendszerint nagy tapasztalattal rendelkeznek az újszülöttek (és idősebb babák) ápolásában. Ha dadát fogadunk, fontos, hogy alaposan áttanulmányozzuk a végzetesedét igazoló iratokat és referenciáit. A dajka rendszerint akkor kerül a családhoz, amikor az anya és a kicsi hazaérkeznek a kórházból, és két héttől három hónapig terjedő ideig marad, ez függ arról, mire van szükségünk és mennyi pénzt szánunk rá. A dajka  napi csecsemőgondozás minden területen besegít  beleértve ebbe az éjszakai etetéseket is.
A dadák sok időt és energiát spórolnak meg nekünk, melletük időnként lepihenhetünk, de az anya. aki túl sok feladatot biz a dadára, megeshet, hogy a későbbiekben, rutin hiányában, nem lesz elég tapasztalata a gyereknevelés napi feladataiban. Ideális esetben az anya dadának egyre kevesebb és kevesebb feladatot ad a napok múlásával, s mire távozik. az anya magabiztosan és nyugodt szívvel vállalja a gyerekgondazást.
Gyermekorvosunk
Talán egyszerű gyermekorvost választanunk, ha kis településen élünk, ahol nem nagy a kínálat. Ám ha több lehetőség közül választhatunk, kérjük ki más szülők véleményét, s tudjunk meg minél többet a lehetséges orvosokról. Amellett, hogy megérdeklődjük, ki mit kedvel saját gyerekorvosában, próbáljunk rákérdezni arra is, mit nem szeretnek benne. Ne csak az orvos hozzáállásáról érdeklődjünk, hanem arról is, miként működik a rendelés, elérhető-e a hét végén és szabadnapokon, milyen könnyen kaphatunk tőle választ kérdéseinkre. Számos gyermekorvosnál kínálnak szülés előtti tanácsadást. Ez remek lehetőséget nyújt arra, hogy partnerünkkel együtt felkeressük, találkozzunk az orvossal, és bepillantást nyerjünk a rendelés folyamatába is. Kérdezzük ki tapasztalatairól, arról, mikor érhető el, hogyan képezi tovább magát szakmai téren, miként fogadja és kezdi a sürgősségi eseteket, ki látja el a rendelést, ha ő valamilyen okból nem dolgozik  így egyértelműen választ kaphatunk a legfontosabb kérdésekre. Amennyiben további kérdések is fontosak számunkra, például az oltások és az antibiotikumok, kérdezzük meg véleményét  fontos, hogy ha valamiben esetleg nem értünk egyet, respektálja-e nézőpontunkat. Mindig ugyanazzal az orvossal találkozunk a rendeléseken? Hogyan és ki válaszolja meg kérdéseinket?
7 nyomós érv a szoptatás mellett.
1.  Az anyatejről azt tartják, hogy a csecsemők számára a legjobb táplálék, s hiába fejlesztették az utóbbi időben magas szintre a tápszerek minőségét, sosem fogják elérni az anyatej színvonalát.
2.  Az anyatej antitesteket, immunsejteket és antimikrobális hatóanyagokat tartalmaz, melyek védik gyermekünket a fertőzésektől.
3.  A szoptatás speciális kötődést hoz létre anya és gyermeke között.
4.  Az anyatej jóval olcsóbb, mint a tápszer, és készen áll, akárhova menjünk is.
5.  A szoptatás csökkenti a csecsemők hajlamát az ekcémára és az allergiára.
6.  A szoptatás, úgy tartják, 2-3 ponttal növeli a gyermek IQ-szintjét.
7.  Általánosságban a szoptatott babák kevésbé hajlamosak az elhízásra.
Az ideális gyerekorvos kedves, és gyengéden bánik a kicsikkel, tapasztalatokkal rendelkezik gyermekgondozási téren, elérhető, és nem rohan. Ráadásul hatékonyan működteti a rendelőjét, barátságos, segítőkész személyzet veszi körül. Van helyettesitője, ha nem tud rendelni, aki ugyancsak kedves és szakmáját jól értő gyerekorvos, s hozzáfér a gyerek adatlapjához. Haladéktalanul ellát bennünket, amikor megjelenünk a rendelésen, az orvos személyes kapcsolatot alakit ki velünk és gyermekünkkel egyaránt. A jó gyerekorvos alapos, lelkiismeretes, és megfelelő útmutatással szolgál (elmondja, mi történik a vizsgálat során). Nem fél kimondani, ha nem ismeri a választ valamely kérdésünkre, de ha megtalálja a feleletet, tudatja velünk. Megfontoltan és megfelelően alkalmazza a gyógyszereket. Időt szakit arra is, hogy nem feltétlenül betegséggel összefüggő kérdésekben (alvási problémák, hisztí, testvérféltékenység stb és tanácsot adjon, telefonon keresztül feltett kérdéseinkre is válaszol és tiszteletben tartja véleményünket, akkor is, ha nem ért egyet vele.
Miközben feltesszük számtalan kérdésünket, alapvetően tartsuk szem előtt, hogy a látogatás során két fontos célt kell elérnünk. Elsőként megtudjuk, milyen a napi rutin, és hogyan működik a rendelés. Másodszor, és talán ez a lényegesebb, meggyőződhetünk afelől, hogy amikor idehozzuk a babát, rá merjük-e bízni tiszta szívvel az orvosra. Gyakorta ösztönünk a legjobb tanácsadó ebben a kérdésben.
Védőnő
A terhesség alatt és a szülést követően a körzetünk szerint illetékes védőnő gondozása alatt állunk.
Feladata elsősorban a prevenció és a tanácsadás: terhességünk során és a szülést követően is fordulhatunk  hozzá kérdéseinkkel. Az újszülöttet, miután hazaviszik a kórházból, meglátogatja otthonában a körzetileg illetékes gyermekorvos és a védőnő. Az orvos ilyenkor rendszerint megvizsgálja a babát, elbeszélget az anyával, és a védőnővel közösen szoptatási, életvezetési és egyéb tanácsokkal látják el az anyát. Az első hat héten  a védőnő minden héten felkeresi a babát, később ritkábban jár, megjelenésének gyakorisága a csecsemő állapotától, körülményeitől és az anya igényeitől is függ. A védőnő tájékoztatja a szülőket arról, mikor jön el a kötelező oltások ideje, jelen van az orvosi tanácsadásokon, segít a szoptatásban és az elválasztás során. Védőnők hasznos információkkal szolgálhat a helyi egészségügyi és civil szervezetek elérhetőségével kapcsolatban.
Anyák és apák
A szülési követő napokban az anyák valóságos érzelmi hullámvasúton utaznak, váratlan boldogság árasztja el őket mely váratlan szomorúságba csap át, ami aztán átadja helyét az aggodalomnak, hogy minden rendben van-e. Mindegy, milyenek szoktunk lenni általában, mert most váratlanul azt tapasztaljuk, hogy velünk született, ösztönös érzelmeink felresöprik racionális énünket. Váratlanul azon kapjuk magunkat, hogy elönt a szomorúság, és az ágy szélén ülve zokogunk, csak mert a babát minden próbálkozásunk ellenére sem érdekli, hogy szeretnénk megszoptatni. Ebben az esetben az sem érdekes, hogy a gyerekorvos nem is olyan rég mondta, hogy a kicsik rendszerint aluszékonyak, és nem különösebben éhesek az első napokban. Abban a pillanatban, amikor elmondja, még talán értjük is a szavait, két perccel később azonban elfog bennünket az érzés, hogy meg kell etetnünk gyermekünket.
Az újdonsült apák is határtalan izgatottságot és örömet élnek át. Mély szeretetet éreznek partnerünk iránt, áthatja őket, hogy közelebb kerültek párjukhoz. Amikor végre eljön a pillanat, és kezükbe foghatják a kicsit, a kezdeti zavar átadja helyét a hála és csodálat érzésének. Erős késztetést éreznek, hogy védelmezzék partnerüket és gyermeküket, ez az a pillanat, amikor a család védelme és jóllétének biztosítása kerül első helyre gondolataikban.
Idővel, ennek ellenére, kialakulhat bennük a mellőzöttség érzete. Ezt az váltja ki, hogy partnerük napja nagy’ részében a baba körül foglalatoskodik, eteti, ringatja. az újszülött gondozása foglalja le gondolatait. Az apák ilyenkor úgy érezhetik, hogy senki sem figyel rájuk, háttérbe kerültek, s ráadásul amikor hazaérnek, még a nagyszülőkkel és a rokonokkal is meg kell harcolniuk, hogy kezükbe foghassák gyereküket. Másrészről azonban titokban öröm járja át a lelkűket, amiért partnerük az, akire elsősorban a feladat hárul, hogy gondozza a picit, mert tapasztalatlannak érzik magunkat, és komoly terhet ró rájuk szülői kötelezettségeik ellátása.
Mindkét szülő csodálattal tapasztalja, milyen tökéletes, mennyire csodálatos alkotás egy aprócska, újszülött élet. Mielőtt megszületett, élt ugyan valamiféle homályos elképzelés a fejünkben arról, milyen lesz gyermekünk, de születésétől fogva valódi emberi lényként áll előttünk. Váratlanul szíven üt a gondolat, hogy nem csupán itt van, de felelősséggel tartozunk jóllétéért. Teljesen alkalmatlannak érezhetjük magunkat a feladatra. „Hogy tudok vigyázni rá? Hisz azt sem tudom még, milyen anyának/apának lenni!” Elönt bennünket a kétely, hogy jó szülei leszünk-e, eluralkodik rajtunk az aggodalom és kétség az előttünk álló feladat láttán. Azonban félelemre semmi ok, meglepően gyorsan tanulunk.
A baba
Az újszülöttek pszichéje rendkívül egyszerű. Két érzelmi állapotot ismernek  elégedettek vagy boldogtalanok. Ahhoz, hogy elégedettek legyenek, alapvető igényeiket ki kell elégíteni. Amennyiben biztonságban érzik magukat, meleg, kényelmes helyük van, jóllakottak, az élet tökéletes; ám ha ezek közül bármelyikben hiányt szenvednek, hangos sírással tiltakoznak.
A méhen kívüli világban minden új és érdekes. Az első korty anyatej megízlelése, az első lélegzetvétel, az első kiáltás, ezek jó része, úgy tűnik, szinte akaratlanul történik meg, mégis, micsoda változást jelent az anyaméh sötétjében gubbasztáshoz képest.
A baba köldökéről
A baba köldökzsinórja háromféle állapotnak és feszítésnek lehetett kitéve a méhen belül, ez kihat a köldök későbbi megjelenésére Amennyiben a köldökzsinór rövid volt vagy a baba köré tekefedett nagyobb feszítő hatás lépett fel.  Amennyiben nem lépett fel nagy feszítő hatás, a köldök befelé fordul s ha a feszítés valahol a kettő között helyezkedett el a köldök egy szintben lesz a hasfallal. Nem érdemes aggódni amiatt hogy kiáll a baba köldöke, mert a legtöbb kiálló köldök idővel behúzódik.
Az újszülött nedvesen és maszatosan bújik ki a világra, anyja vére és magzatvíz borítja. Vastag, fehéres, sajtszerű, krémes anyag, a vernix cascosa, vagyis magzatmáz is megmaradhat a hajlatokban vagy a fülében. Haja, ha van egyáltalán néhány szálnál több, fejére tapad, feje kúposra nyúlt (amennyiben hüvelyi úton jött világra), de lehet teljesen kerek is, ha császármetszéssél látott napvilágot, vagy enyhén hátranyúló, ha  farfekvéssel született.
A szülőszobán megfürdetik a picit, ezt követően már sokkal jobban közelít ahhoz a képhez, amit korábban magunk elé festettünk róla. Rózsaszínes vöröses a bőre, bár ujjainak alsó harmada lehet, hogy lilás, s megesik az is, hogy az újszülött lába és karja hideg, kékes. (A szívtől távol eső helyeken a keringés lehet még enyhe.) Arcát apró fehér pettyek tarkíthatják, Ezek eltömődött pórusok, melyek hamarosan kitisztulnak.
A legtöbb esetben a baba lehunyja a szemét.
Lehet, hogy nincs szempillája vagy szemöldöke. Szemhéja duzzadt, s ha az oldalán feküdt (a csecse- mős nővérek rendszerint a jobb oldalukra fektetik a babákat), a jobb szeme jóval duzzadtabbnak tűnik, mint a bal. Amikor aztán megpróbálja kinyitni a szemét .
 A herezacskó bőre duzradmak tűnik, és rózsaszín vagy sötéten pigmentalt . Kislányok az esetben a külső szeméremajak ugyancsak duzzadt rózsaszínű lehet. Az újszülöttön még ott a méhben töltött idők emléke, a köldökzsinór csonkja. A köldökzsinór az első néhány órában sárgásfehér és puha.  Egy két nap elteltével a köldökcsonk száradni kezd, elfeketedik, s tapintásra keménynek érződik. Ekkor már nincs szükség a csipeszre.
A baba bőre
Az újszülöttet az első hónapok során vízben ázott, magzatvíz vette körül a méhben. Gyakran a kicsik bőre a születést követően hámlani kezd, különösen a csuklókon, a bokákon és az ágyék redőiben. Olyan ez, mintha levedlené víz alatti bőrét. Az alatta növekvő bőr puha, sima, kellemesen hidratált, ahogy általában a nagyobb babáké. Gyakori, hogy a baba bőrén különböző, a születéssel összefüggő elváltozásokat találunk. Ezek számos színben, formában és méretben jelenhetnek meg, de általában nem adnak okot aggodalomra.
Újszülött kiütés
Az orvosi latinban az erythema toxieum neonatorum hangzatos névvel illetett elváltozás valójában vörös kiütésszerű pöttyök, melyek néhány milliméteresek, és közepükön fehéres-sárgás dudor jelenik meg. Leginkább rovarcsípésre emlékeztetnek. Érdekes módon ezek a pöttyök igen hamar elmúlnak, néhány perc vagy egy két óra elteltével nyomuk sem marad.
Az újszülöttkiütés oka egyelőre ismeretlen, de semmiféle kezelést nem igényel, magától eltűnik.
Hormonális hatások.
 A szülést megelőző néhány órában az újszülött  magas női hormon szintnek volt kitéve. Ez az oka hogy a fiú és lány újszülöttek melle egyaránt megduzzad. A mellekre ható hormonok okozzák azt is, ami kor a baba melléből néhány csepp tej ürül. Nem ajánlott a kicsi mellének összenyomása és a tej kipréselése. A duzzanat (és ezzel együtt a tejfolyás) két vagy háromhetes korára éri el tetőpontját, majd elmúlik.
Az anyai hormonok okozzák azt a csak lányoknál tapasztalható jelenséget, amikor a baba hüvelyéből nyúlós, fehér vagy sárga váladék ürül. Veszélytelen, nincs vele más tennivaló, mint hogy letöröljük a pelenkacsere során. Ahogy a kicsi szervezetében csökkenni kezd az anyai hormon mennyisége, néhány csepp vér, esetleg néhány alvadt vérdarab is ürülhet a hüvelyből. Ez is normális jelenség.
Színes pöttyök a pelenkán.
 Gyakori a pelenkán látható barna vagy lazacszínű pötty, amikor vizeletet ürít a baba. A barnás árnyalat besűrűsödött vizelet, míg a rózsaszínes vörös folt a magas húgysavszint miatt a vizeletben kikristályosodott húgysavra utal.
Újszülöttkori bőrelváltozások.
Haemangioma  számos, apró vérerecske egy helyen. Bár az erek megjelennek a születéskor, lehetséges, hogy nem láthatók, míg a baba (s vele együtt a sok kis ér) nőni nem kezd. A születéskor észrevehető haemangiomák laposak, jól elkülönülnek a bőrön, színük halványlilás. Ahogy növekednek (rendszerint a bőrfelszíntől felfelé) a születést követő első hónap során nagyobbak, vörösebbek és kiemelkedőbbek lesznek.
Ebben az állapotban időnként eperszemnek is nevezik.
A haemangioma az első hat- kilenc hónapban egyre növekszik, aztán lassan elkezd visszahúzódni, s elveszti színét.
A legtöbb, még a legnagyobb méretű is, teljesen eltűnik néhány év alatt. Nagyon ritka esetben a nagyméretű haemangioma gondot okozhat az elhelyezkedése miatt (a száj, az orr vagy a szem környékén), vagy olyan területen található, ahol könnyen begyulladhat (kézen vagy a pelenkával fedett helyeken). Többféle kezeléssel (kortizon injekcióval, lézerrel) próbálkozhatunk sikeresen, de mivel általában, jellemző módon, idővel maguktól is eltűnnek, csakis ezeket a problémás eseteket szokás kezelni.
Naevus flammeus  itt is extra vérerek jelennek meg a bőrön, ám a haemangiómával ellentétben ezek a foltok születéskor jól láthatók, és nem nőnek. Rendszerint lapos, rózsaszínes vöröses foltok, melyek a tarkón (gólyacsípés) vagy a felső szemhéjon (angyalcsók), vagy az orron, esetleg közvetlenül felette, és a homlokon jelennek meg. Ez az elváltozás apránként egyre világosabbá válik, és idővel elmúlik. Ugyanakkor ha a baba sír, székeléskor erőlködik, a naevus flammeus erősebb színű lesz.
Pigmentált foltok  nagy, lapos, szürkésfekete pöttyök, melyek akár néhány centiméteres átmérőt is elérhetnek. Azonkívül, hogy színük folytán jól láthatók, ezeknek a foltoknak nincs semmiféle orvosi jelentőségük. Legtöbbször a hát alsó részén és a popsi felső felén jelennek meg, általában kapszula alakúak. Gyakran nevezik mongolfoltnak is. Pigmentált foltokat egyébként más helyeken is találunk: a kézfejen, a hát felső részén és a vállon. Érdekes módon nagyon gyakori a sötét bőrű és az ázsiai származású babáknál. Általában igaz, hogy a pigmentfolt az évek során valamelyest halványodik.
Májfolt - naevus, sötét színű bőr- elváltozás, lehet lapos és kiemelkedő is. A haemangiómához hasonlóan közvetlenül a szülés után talán nem is látszik, csak később jelenik meg. A kisebbek hasonlítanak a gyerekeknél és felnőtteknél csak anyajegyként emlegetett elváltozáshoz. Időnként nagyobb foltok is megjelenhetnek. Nem nő, és nem is tűnik el, és ritkán ugyan, de bőrrák (melanoma) forrása lehet.
Mit tud az újszülött.
Megérkezett a baba. Számtalan feladat hárul ránk  felvesszük, etetjük, megnyugtatjuk, tisztába tesszük és öltöztetjük, hogy csak néhányat soroljunk fel a szülőkre háruló kötelezettségekből  de mindaz, amit a pici tesz egy átlagos napon, rendkívül korlátozott, s alapvetően biológiai szükségszerűség vagy reflex vezérli. A baba általában nagyon fáradt, és a nap túlnyomó részét alvással tölti. Amikor éhes vagy közelségre vágyik, automatikusan sírni kezd. Ha szájába tesszük mellünket vagy a cumit, szopni fog. Amikor jóllakott, abbahagyja az evést.
Cumizás után közvetlenül élénkül a bélműködése s igen gyakran székletürítés következik be. Az újszülőttet megriaszthatja a váratlan mozgás vagy zaj. Amikor karunkban tartjuk, szívesen hallgatja szívverésünk hangját, s örömmel bújik hozzánk.
A baba nagyon ügyesen vonja magára a figyelmet így hamarosan új életünk középpontjává válik. S bár ez nem változik, néhány hét elteltével jobban megörül arcunknak, mint másokénak, rövid ideig követ bennünket szemével, s ránk mosolyog. Ettől kezdve a helyzet folyamatosan javul!
Az újszülöttek viselkedésében van néhány normális, ám a szülők számára meglehetősen szokatlan megnyilvánulás.
Csuklás: újszülöttünk akár perceken keresztül is folytathatja a csuklást. A picit láthatólag nem zavarja, nem is kell semmit tennünk, hogy megszüntessük.
Horkantás és prüszkölés: a baba időről időre hangosan, horkantva veszi a levegőt, az orrüreg hátsó részében képezve a hangot.
A tüsszentés teljesen megszokott jelenség, így tisztítja ki az orrát.
Remegés: időről időre a csecsemő keze vagy lába ismételten és ritmikusan remeg, ahogy egy felnőtt borzong, amikor fázik. A remegés az idegrendszer éretlenségének jele. A rángógörccsel vagy lázgörccsel ellentétben, mert halványan erre emlékeztet ez a mozgás, a remegést könnyen megállíthatjuk, ha megfogjuk a baba lábát vagy kezét, ezenkívül egyenletes előre-hátra irányuló a mozgás; lázgörcs esetén a láb és a kéz élesebben, rángatózva mozog.
Moro-reflex: váratlan zaj, rázkódás vagy mozdulat hatására az újszülött homlokát ráncolva behunyja a szemét, s gyors mozdulattal kinyújtja a karját felfelé és kissé oldalirányban, míg teljesen ki nem egyenesedik a könyöke. Ezt a mozgássort nevezik Moro-reflexnek, s nagyjából néhány hetes-hónapos korig észlelhető.
Újszülöttünk gondozása.
 Az újszülött a szülés után néhány óráig éber, majd a övetkező két-három napot jellemzően alvással tölti. Tipikus módon ezt követően napi tizennyolc, vagy ennél is több órát alszik.
Kerüljük el a fej torzulását. Az elmúlt évtizedben komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy rávegyék az anyákat, háton altassák a csecsemőket. Kutatási eredmények szerint ugyanis ez a testhelyzet csökkenti a bölcsőhalál  valószínűségét. A bölcsőhalál szerencsére ritkán fordul elő, ellenben a baba feje könnyen deformálódhat az állandó háton fektetés miatt. A babák nagy része ugyanis szereti kizárólag egyik oldalra fordítva tartani a fejét háton fekve. Például ha gyermekünk mindig jobbra fordítva tartja a fejét (s így tölti napjai és éjszakái nagyobb részét), akkor előbb utóbb észrevesszük, hogy koponyájának jobb oldala ellaposodik. Ennek oka, hogy a növekvő koponya súlya erre a területre nehezedik, s a fej alakja alkalmazkodik a matrac lapos felszínéhez, melyen fekszik. Ha megengedjük, hogy továbbra is egy irányban tartsa a fejét, a koponya hátsó részének ellaposodása ezen az oldalon mind nyilvánvalóbbá válik, sőt, idővel azt is észrevehetjük, hogy a jobb fül előrébb áll, mint a bal. Hogy elkerüljük a plagiocefáliának  is nevezett koponya deformítást, ösztönözzük a babát, hogy időnként a másik oldalra fordítsa a fejét. Ezt úgy tehetjük meg, ha a kis ágynak azon a felén kínálunk  számára érdekes látnivalót (az arcunkat, ablakot, lámpát), amerre nem szívesen fordul. Megfordíthatjuk a  kiságyban 180 fokkal (így oda kerül a feje, ahol addig  a lába volt), hogy a számára nemkívánatos irányba  forduljon.
Táplálás
 Az első néhány napban az újszülöttek rendszerint  nem mutatnak különösebb éhséget. Mintha meg lenne rendelve ez az étvágytalanság: az anyamell ugyanis  a szülést követő harmadik negyedik napon kezdi el  nagyobb ütemben a tejtermelést; épp akkor, amikor a  pici is élénkebb érdeklődést kezd mutatni a szopás és  a cumizás iránt. Néhány újszülött viszont átugorja ezt  az aluszékony fázist, és a születésétől fogva élénken  érdeklődik a táplálék iránt, de a legtöbbjüket mégsem érdekli még ilyenkor az evés. Miközben a szülést
A KÖNNYCSATORNA ELZÁRÓDÁSA
Gyakran előforduló kisebb probléma a csecsemők könnycsatornájának elzáródása. A gond rendszerint akkor kezdődik, amikor a baba szeme két három hetes kora körül elkezd könnycseppeket termelni. Az a szem, amelynek elzáródott a könnycsatornája, erősebben könnyezik, mint a másik, mert ahelyett, hogy a felesleges könny a belső könnycsatonán keresztül az orr hátsó felébe ürülne, a szem felé távozik.
Elzáródott könnycsatornára utal az ismétlődően fellépő kötőhártya gyulladás is, mely a szem váladékozásával jár. Azért szenvednek kötőhártya gyulladásban az elzáródott könnycsatonájú csecsemők, mert a baktériumok nem tudnak távozni a szemből a könnycsatornán keresztül, s megfertőzik a szemet. A könnycsatorna elzáródása csaknem minden esetben megszűnik, de az eset többször is megismétlődhet az első életév folyamán.
Miközben türelemmel várjuk, hogy elmúljon a könnycsatorna elzáródása, törölgessük le a csipát és az enyhe kötőhártya gyulladás következtében képződő kis mennyiségű váladékot a szemről. Ha a váladék mennyisége növekedne, s hiába töröljük le naponta többször is. újra megjelenik, mutassuk meg a gyerekorvosnak, ö valószínűleg antibiotikum tartamú szemcseppet ír fel. Vannak, akik úgy vélik, hasznos a szemkörnyék masszírozása az könnycsatorna megnyitására, de ezt nem végezheti az anya, hacsak szakember segítségévei el nem sajátítja a megfelelő fogásokat. Ritka esetben a könnycsatorna nem nyílik ki magától. Ilyenkor gyerek  szemész apró szondát juttat a belső szemzugnál az elzáródás helyére, így tisztítja meg a könnycsatomat.

Súlycsökkenés
Az újszülöttek folyadékkal feltöltve érkeznek a világra. talán, hogy ez is óvja őket a szülés nehéz útján, no meg azért, hogy biztosított legyen folyadékellátásuk a szülén követő néhány aiuszékonyabb napban. A baba bélcsa romája meooniummal (magzatszurokkal) teli (lásd lent) a születés pillanatában. A következő néhány napban gyakran ürít, vizeletet  s mivel keveset eszik, veszít súlyából.
A súlycsökkenésnek tehát semmi köze az elégtelen táplálkozáshoz és az éhezéshez, egyszerű matematikai képlet: több jut ki (vizelet és széklet), mint amennyi bejut a szervezetbe. Sajnos ez az első néhány nap normális, fiziológiás súlycsökkenése sok felesleges aggodalomra ad okot az anyáknak, akik attól rettegnek, hogy a baba éhezik. Az apák gyakori, megnyugtató szava ilyenkor sokat segít.
Magzatszurok és székletürítés.
 A születést megelőzően a pici beleiben a bélsár magzatszurok formájában van jelen. Életének első két-három napjában a kicsi meglehetősen nagy mennyiséget ürít ebből. A meconium feketés zöld, sűrű és ragacsos. A magzatszurok kiürítését követően a széklet sárga, zöld vagy barna színű lesz, puha és pépes. Ha szoptatunk, a baba széklete vizes lesz, apró, szilárd darabkák is megjelennek  meglehetősen sűrűn. Általános, hogy az újszülött napi hat nyolc, de akár tíz alkalommal is ürít. Megesik, hogy a csecsemő csak erőlködve tud székletet üríteni.
MÉG TÖBB TUDNIVALÓ.
A tápszer fehér, az anyatej szürkésfehér. A baba széklete a legritkább esetben ilyen színű. Mi határozza meg a széklet színét? A tej, miután elhagyja a gyomrot a vékonybélbe kerül, ahol a májból és az epevezetékból epe kerül hozzá. Az epe zöld, így ez lesz a következő uralkodó szín. Az újszülött belében, elsősorban a vastagbélben, élő baktérium képes az epe alkotóinak megemésztésére. Az epe emésztésének első lépése a molekulák feltörése, és ez sárga szint eredményez. A további emésztés során a baktériumok barna színűvé változtatják a béltartalmat. Minél gyorsabb a bélmozgás, a baktériumoknak annál kevesebb idejük marad az eredendően zöld színű béltartalom emésztésére és színének megváltoztatására.
A széklet színéről.
bevezetjük a szilárd ételeket, ezek eredeti színe is befolyásolja a széklet színét. Amikor tehát a baba bélmozgása igen gyors, és nem sok epét emésztenek meg a bélbaktériumok, a széklet zöld lesz, ha a bélmozgás valamivel lassúbb, és az emésztés jobb, sárga. Amikor a bélmozgás ennél is lassúbb, s a baktériumok teljesen meg tudják emészteni az epét, barna széklet az eredmény.
Újszülöttünk gondozása
Kötődés
Az együtt töltött idővel  miközben magunkhoz öleljük, etetjük, ringatjuk, öltöztetjük és tisztába tesszük a babát  egyre erősebbé válik bennünk az érzés, hogy szeretjük és óvni akarjuk gyermekünket. A szülő és a csecsemő között kialakuló erős érzelemről azt szoktuk mondani, hogy kötődés alakult ki kettejük  között, s a legtöbb szülő megtapasztalja ezt az érzést, néhányan már a pici születését megelőzően is.
Nem sokkal azután, hogy világra jön, az újszülött  éber, és készen áll rá, hogy szopjon. Kinyitja a szemét, amikor kezünkbe vesszük, így mi ketten alaposan megszemlélhetjük egymást. Érdekes módon ez a kezdeti éberség általában egy óra hosszat tart , de lehetőséget teremt az anya és az apa számára, hogy megtapasztalják a szülővé válás első örömét. A pici megismerése szerető odafordulást vált ki belőlünk.
Születésekor ugyanakkor a pici még nem kötődik hozzánk ilyen erővel. Teljesen tőlünk függ, s viselkedése arra hivatott, hogy kiváltsa belőlünk a fent leírt érzéseket. Amint idősebb lesz, megismer bennünket, s így kötődik hozzánk egyre erősebben, végül jobban szeret bennünket bárkinél. A csecsemők kötődése anyjukhoz mindennél erősebb, ez kilenc tíz hónapos korban éri el tetőpontját, amikor a piciket nagyon megviseli, ha anyjuk nincs a közelükben (ez a szeparációs szorongásként ismert jelenség).
Ugyancsak lényeges az idősebb testvér(ek) és az újszülött között kialakuló kötődés, már amennyiben nem ő az első baba a családban. Míg az idősebb testvérek gyakran tudomást sem vesznek a kistestvér érkezéséről, vagy féltékenyek a sok figyelemre, melyben  az új jövevény részesül, a két testvér között is létezik veleszületett mechanizmus, mely hozzájárul a kötődés kialakulásához. Ahogy a pici eléri a néhány hónapos kort, idősebb testvére felfedezi, hogy egészen különleges képességgel képes megnyugtatni és mulattatni öccsét vagy húgát. A baba rendkívül szórakoztatónak találja nagyobb testvérét, és ezt hangos kacagással adja tudtára. Ez az idősebb gyerek számára jó érzést jelent a testvérével kapcsolatban. Néhány hónap leforgása alatt azt látjuk, hogy a kisebb valósággal imádja a nagyobbat, bárhogy  jól vagy rosszul  bánjék is vele. Úgy tűnik, a babáknak ez a viselkedése egyértelműen a testvér jóindulatának elnyerésére irányul.
Újszülöttünkkel való kapcsolatunknak meleg vonzódást kell kiváltania bennünk. Ha hiányzik belőlünk ez az érzés, keressük fél orvosunkat, mert esedeg szülés utáni depresszióban, vagy más betegségben szenvedünk.

A kisbaba kézben tartása.
Csendesen, megnyugtatóan beszélünk hozzá, ez segít, hogy ne fedjen meg, míg felvesszük.
Arccal lefelé a karunkban
Ezzel a tartással pihentethetjük egy kicsit fáradt karunkal s a baba számára is lehetőséget kínálunk, hogy más nézői pontból szemlélhesse a világot. Jót tesz a álmosságban lévő babáknak. A babát egyik karunkra fektetjük úgy,  hogy a feje a könyökhajlatunk környékére támaszkodjon. Másik kezünket becsúsztatjuk a két lába közé, s megtájmasztjuk a hasát.
TARTÁS ÉS HORDOZÁS
Vállunkhoz ölelve
A legintimebb és legkényelmesebb tartásmód. Úgy emeljük meg a babát, hogy egyik kezünkkel a popsiját, másikkal a háta felső részét és a fejét támasztjuk. Magunkhoz! húzzuk, s a pici befészkelheti magát a nyakunkba, így halj ja szívverésünket, ami valószínűleg megnyugtatja.

LEFEKTETÉS
Magunkhoz öleljük. A fejét támasztó kezünket a háta alá csúsztatjuk, míg két kezünk találkozik a hátán.
Átkarolás
Ebben a helyzetben kényelmesen közlekedhetünk a babával, megóvjuk a véletlen ütésektől. Két kezünket egymásra fektetve úgy támasztjuk meg a hátát és a popsiját, hogy a feje könyökhajlatunkban nyugodjék.
A baba tisztítása.
Szem és fül: langyosra hűtött forralt vízbe mártunk egy vattapamacsot s letöröljük a szemet, először felül, aztán lenn, a szemzugtól kifelé irányuló mozdulattal. Mindkét szemhez tiszta vattát használunk az esetleges fertőzés elkerülése érdekében. Újabb vattapamaccsal tisztítjuk meg a fül körüli és a fül mögötti részeket. Nem tisztítjuk a fül belsejét!
Nyak: tisztára törölgetjúk nedves vattával, majd puha ruhával szárazra paskoljuk.
Kéz: kinyitjuk a kicsi összeszorított öklét. Akárcsak az imént nedves vattával letisztogatjuk az ujjakat és az ujjak közét, valamint a körmök alatti részt, majd szárazra törölgetjük.
Lábfej: megtisztogatjuk a baba lábfejét és talpát, s óvatosan a lábujjak közét amennyiben piszkosnak találjuk. Törülközővel megszárogatjuk.
Has és láb: a pici hasát tiszta, nedves vattával letörölgetjük, s újabb vattapamacsot használunk a hajlatokban. A hajlatokat a testtől indulva, kifelé tisztogatjuk, hogy elkerüljük az esetleges fertőzés átterjesztését a nemi szervek felé (ez kislányok esetében különösen fontos). Puha ruhával vagy törülközővel megszárogatjuk a babát, külön ellenőrizve, nem maradt-e a ráncok között nyomokban nedvesség.
A köldökcsonk ápolása
Levegőztetés
A köldökcsonk gyorsabban szárad és gyógyul, ha levegőztetjük, amennyit csak lehet. Külön figyeljünk arra, hogy ne borítsuk műanyag pelenkával, gumibugyival, s ha esetleg nedves lesz, azonnal szárítsuk meg.
A köldökcsonk tisztítása Szaliciles alkoholba mártott tiszta vattapamaccsal megtisztogatjuk a köldökcsonkot és környékét. Óvatosan, de alaposan megszárítjuk.
A köldökcsonk leesését követően néhány csepp vér megjelenhet a gyógyuló köldökön. Naponta letisztítjuk és megszárogatjuk, míg be nem következik a teljes gyógyulás.
Újszülött gondozása.
PELENKACSERE
1   Odakészítünk mindent, amire csak szükségünk lehet, pelenkát, vattalabdacsot, vizet és pelenkásvödröt  a pelenkázó mellé. Felvesszük, és háttal a pelenkázóra helyezzük a babát. Ha ruhában van, levetkőztetjük kombidresszre vagy kisingre. Kinyitjuk a pelenkát vagy kipatentoljuk a gumibugyit.
2     Lehajtjuk a pelenkát, a felső résszel előszi Hvégigtörölve a babát. A kisfiúk ilyenkor hő hatására szívesen pisilnek egyet.
3       Felcsavarjuk a pelenkát s eltesszük olyan helyre, ahonnan a baba nem tudja lerúgni. Ezután alaposan végigtöröljük a picit, különös tekintettel a bőrredőkre (lásd lent). Szárazra törölgetjük, itt is elsősorban a bőrredőkre ügyelve, ahol könnyen kialakulhat bőrpír.
4      Előveszünk egy tiszta pelenkát. Felemeljük a baba lábát, és a popsija alá csúsztatjuk a pelenkát. Felhajtjuk a lába között. A fiúknál külön ügyeljünk arra, hogy péniszük lefelé álljon, máskülönben könnyen kipisilnek a derékrésznél.
5       Rögzítjük a pelenkát két oldalon, s megigazítjuk felül is. Felöltöztetjük a babát, s ezt követően kidobjuk a szennyes pelenkát a kukába, vagy beáztatjuk a pelenkásvödörbe a textilpelenkát.
Kislány megtisztogatása
Vízzel megnedvesített vattalabdaccsal a szeméremtest külső részét . Mindig fentröl lefelé húsuk a vati törléshez tiszta vattalabdacsot nasználjunk. Gyengéden megemeljük a csecsemőt a s újabb tiszta vattával megtoroljuk. Ha szükséges, megtisztogatjuk a combja hátsó felét, valamint a hátát. Ezt kővetően alaposan szárazra törölgetjük  a babát.
Vízzel megnedvesített vattalabdaccsal, lefelé irányuló mozdulattal letöröljük a baba péniszét - nem húzzuk hátra az előbőrt. Tisztára töröljük a herezacskó környékét. Óvatosan megemeljük a babát a bokájánál fogva, s megtisztogatjuk a popsiját és a combok hátsó részét. Alaposan szárazra töröljük.
FÜRDETÉS
Beleengedjük a babát a vízbe. Szorosan a kád mellé térdelünk, s egyik kezünkkel a fejét, másikkal a popsiját tartva először a fenekét, majd a hátát is lassan beleengedjük a vízbe.
Megmossuk a mellkasát és hasát. Fél kezünket a háta és feje alá csúsztatjuk, megfogjuk a hóna alatt a karját, hogy ki ne csúszhasson a kezünkből, vagy bele ne forduljon a vízbe. Másik kezünkkel gyengéden megmosdatjuk a hasát és a mellkasát.
A hát felső része és a nyak. Felültetjük, megtámasztjuk a mellkasát. Finom mozdulatokkal megtisztogatjuk a hátát és a nyakát.
A hát alsó fele. Előrébb döntjük a babát, ügyelve, nehogy az arca beleérjen a vízbe, s lemossuk a háta alsó felét és a popsiját.
Kiemelés.
Visszafektetjük a picit a hátára, a kiinduló helyzetbe s ugyanazzal a fogással, amit a vízbe merítéskor alkalmaztunk, megfogjuk, és kiemeljük a kádból egy tiszta törülközőre.
Szárazra törlés
Legjobb, ha a törülközőt előre leterítjük a kád mellé, a pelenkázó szivacsra. Szárazra törölgetjük vele a babát, különös tekintettel a hajlatokra. Ha szeretnénk, jó melegen bele is bugyolálhatjuk gyermekünket, ügyelve, hogy az arca szabadon maradjon.
ESZMÉLETVESZTÉS
 Egyéves kor előtt
1. Ha a baba nem reagál - nem figyel a nevére, sem arra, hogy óvatosan megpaskoljuk a lábát  egyik kezünket a homlokára tesszük, s kissé hátrahajtjuk a fejét, megemeljük az állát. Ujjunkkal eltávolítunk a szájából és az orrából minden látható akadályt.
2. Ellenőrizzük, lélegzik-e: szemünkkel, fülünkkel, valamint arcunkat az ajka elé tartva, nagyjából 10 másodpercig. Ha nem észlelünk normális légzést, a 3. és 4. pontban leírtakat követjük egy percig, majd hívjuk a mentőket . Ha van velünk más is, megkérjük, hogy azonnal telefonáljon a mentőknek.
3. Megtöltjük levegővel a szánkat, ajkunkat a baba ajkára és orrára helyezzük, majd gyengéden, de határozottan befújunk, kétszer egymás után. Figyeljük a baba mellkasát, s ha emelkedik, abbahagyjuk a befújást, majd hagyjuk, hogy kiáramoljon a levegő.
4. Két ujjunkat a baba mellkasának közepére helyezzük, majd a mellkas egyharmadának mélységéig benyomjuk. 30 benyomást követően (a mellkasi nyomás üteme percenként 100) ismét két levegőbefújást alkalmazunk (3. lépés). Folytatjuk a két befújás - 30 mellkasi nyomást, míg a segítség meg nem érkezik.
Ájult baba tartása
Ha gyermekünk nincs eszméleténél, de lélegzik, tartsuk oldalt, ferdén lefelé álló fejjel, mintha ringatnánk, úgy, hogy a hasa feljebb legyen a fejénél.
Egyévestől serdülőkorig
1. Kezünket a gyerek homlokára tesszük, és gyengéden hatrahejtjuk a fejét megemeljük az állát. Eltávolítunk az orrból és a szájból minden látható akadályt.
2. Befogjuk az orrot. Szánkat az ájult szájára helyezzük, és kétszer megtörjük levegővel a tüdejét ellenőrizve bevégzés közben a mellkas emelkedését. Felszínesen szívjuk be a levegőt 3 saját tüdőnket sem töltjük tele. Amikor látjuk, hogy a gyerek melle emelkedik, abbahagyjuk a befüjást, s hagyjuk, hogy visszaereszkedjen a mellkas.
3. Kinyújtott karral az ájult mellkasára helyezzük tenyérpárnánkat s harminc nyomást gyakorlunk a mellkasra, percenként 100-as tempóban. A gyerek méretétől függően esetleg akár mindkét kezünkre is szükségünk lehet. 30 mellkasi nyomást kővetően két mesterséges légzést alkalmazunk (lásd 2. tépés).
Folytaguk az újraélesztést, 30 mellkasi nyomást és két leuegőbefújást alkalmazva, míg a segítség megérkezik.
Eszméletét vesztett gyerek fektetése
Rendszeresen ellenőrizzük a gyerek légzését a mentő megérkezéséig.
Ha tipegőkorú gyermekünk eszméletét veszti, de lélegzik, helyezzük stabil oldalfekvésbe. Először az oldalán fekvő gyermek alul levő karját helyezzük el, majd a felső kézfejét tesszük az arc alá. Ezt követően a felső lábát térdben hajlítva felhúzzuk, s elhelyezzük a gyereket stabil oldal fekvésben. Az arc alatt levő kéz megemeli kissé az állat, így a légutak szabadon maradnak.
FÉLRENYELÉS, FULLADÁS 
Ha a baba képes lélegezni, sír vagy köhög, valószínűleg kisebb a gond, és magától is megoldódik: távozik az, amit félrenyelt. Ilyenkor tartsuk szemmel a babát, nehogy rosszabbra forduljon a helyzet. Ha mégis fuldokolni kezd, vagy nem kap levegőt a kezdetektől, a következőt tehetjük:
1. A babát arccal előre a felkarunkra fektetjük, úgy, hogy a feje kissé lefelé lóg. Tenyérpárnánkkal ötször a hátára csapunk (a képen látható módon) a lapockák között. Mindenf ütés után gyorsan ellenőrizzük, nem szabadult-e meg a légutat elzáró idegen testtől. Amennyiben az elzáródás még mindig fennáll:
2. A babát a hátára fordítjuk, s ötször benyomjuk a mellkasát a következő módon: két ujjunkkal felfelé és befelé nyomjuk a mellkas középső részét. Minden egyes nyomást követően gyorsan ellenőrizzük a baba száját. Ha az elzáródás nem szűnik meg két nyomást követően, hívjuk a mentőket (104). Folytatjuk a hát ütését és a mellkasnyomást felváltva, és újraélesztést alkalmazunk, ha szükséges.
Feltétlenül orvoshoz kell vinnünk minden gyereket, akinél nyomást alkalmazunk.
Egyévesnél idősebb gyermek
1. Tenyérpárnánkkal ötször egymás után megütjük a gyereket a lapockái között. Minden ütés után ellenőrizzük a száját, és eltávolítunk minden látható akadályt. Amennyiben a fulladás nem szűnik:
2. Öt hasi nyomást alkalmazunk. Összekulcsolt kezünket a gyerek köldöke és mellcsontja közé illesztjük, és felfelé-befelé nyomást gyakorlunk rá. Minden nyomást követően ellenőrizzük a gyerek száját. Ha a légúti akadály nem távozik három ciklusban végzett háti ütést és hasi nyomást követően, hívjuk a mentőket (104). Folytatjuk az ütések és a hasi nyomás váltogatását, illetve újraélesztést végzünk, ha szükséges, míg meg nem érkezik a segítség.
Felvétel és hordozás
Ahányszor kézbe vesszük a babád felvesszük enni, letesszük aludni, karunkban tartogatjuk, amikor sír, fontos hit, hogy jól tartsuk, jól emeljük. A pici baba feje előre- vagy hátrabillen, ha nem tartjuk meg, egyik kezünkkel meg kell támasztanunk a tarkóját, míg a másikkal a popsiját tartjuk, mialatt biztonságosan magunkhoz öleljük, s fejét a váltunkra hajthatja . Ha mindeközben gyermekünk szemébe nézünk, elősegítjük a kötődés kialakulását.
A kicsi szereti, ha felvesszük és magunkhoz öleljük, különösen, ha hallhatja szívdobogásunkat. Ha bepólyáljuk. vagy csak puha takaróba csavarjuk, végtagjai közel kerülnek a testéhez, és ez biztonságérzetet nyújt számára, mert a méh szűkös terében eltöltött időre emlékezteti. Sok baba nem szereti, ha meztelen, őket,  ha lehetséges, csak a lehető legrövidebb időre hagyjuk j a levegőn. Másrészről azonban a közveden bőrkontaktus  például a szoptatás során, mind a baba, mind a szülő számára csodálatos élményt nyújthat.
Könnyű kiszúrni azokat a szülőket, akik még nem szoktak hozzá gyermekük felemeléséhez. Arcukon feszült figyelemmel csúsztatják mindkét kezüket a háton fekvő baba alá, egyik kezükkel a fejét, másikkal a popsiját emelik. Könyöküket kilencven fokos szögben eltartják, miközben nagy óvatosan felemelik a gyereket, s karjuk merev pozíciója mindvégig megmarad. Minden mozdulatuk lassú és bizonytalan. Másrészről megfigyelhetjük a nagymamát, amikor kiveszi a babát a kiságyból, fürgén és határozottan öleli magához, s nem látszik rajta egy pillanatra sem, hogy attól tart, eltörheti. Némi gyakorlattal magunk is egyszerűen megoldjuk ezt a feladatot, s éppoly könnyedén hordozzuk majd gyermekünket, mintha kiscicát, kutyakölyköt vagy labdát vinnénk.
Azért fontos, hogy helyesen emeljük fel a babát, mert ezzel elkerülhetjük a hátfájást később, amikor már nehezebb lesz. Legkönnyebben a hátán fekvő babát vehetjük fel, ezért a hason heverő csecsemőt műidig először a hátára fordítjuk, s úgy állunk, hogy felénk nézzen a lába. Kis terpeszben, térdünket hajlítva, egyenes háttal emeljük magunkhoz a kisbabát. Ugyanebben a helyzetben tegyük is le.
Amikor karunkban van a baba, fontos, hogy mindig tudatában legyünk, hol van a feje testünkhöz képest. Ügyeljünk, hogy testünkhöz közel, védelmezőóvó kezünkkel megtámasztva sétáljunk vele a lakásban, különösen, ha szűk folyosón járunk, ajtón haladunk át, vagy olyan tárgyak mellett megyünk el, melyek a baba fejével egy magasságban helyezkednek el.
Kenguru és hordozókendő
Ha szívesen végzünk egyszerre két dolgot, és szívesen mozgunk, tevékenykedünk a lakásban, miközben a pici rajtunk csüng, akkor a kengurut és a babahordozó kendőt egyenesen nekünk találták ki. Ez természetesen azt feltételezi, hogy gyermekünk szívesen tartózkodik ezekben a hordozóeszközökben, s magunk is örömmel viseljük.
A babahordozók hátizsákhoz hasonlatosak, annyi különbséggel, hogy a súlyt előre, és nem hátra helyezzük benne. Alul két nyílás biztosít helyet a baba lábának, s a párnázott háttámla megtámasztja hátulról, így egyenesen ül mellkasunknak dőlve. Vállunkon két pánt fut végig, s a derekunkon is egy, ezeket hátul erősíthetjük össze, szorosan magunkra csatolva a hordozót. Az újszülöttet és a csecsemőt arccal felénk helyezzük bele, ám a nagyobb babát (aki meg tudja tartani a fejét) már tehetjük úgy, hogy kifelé tekintsen, így jobban látja, mi folyik körülötte.
KENGURU
Előnyei
   A baba súlya eloszlik két váltunkon, ez nagyobb kényelmet biztosít a szülő számára hosszabb úton.
Hátrányai
   Időigényes feladat becsatolni a váll- és derékpántokat. Ha nem vagyunk egyforma magasak partnerünkkel, és egy babahordozót használunk, minden csere alkalmával újra kell állítanunk a pántok hosszát. Jó megoldást jelenthet, ha két hordozót vásárolunk, és egyiket partnerünk magasságára, a másikat saját méretünkre állítjuk be.
   A lábnyílás méretét állítani kell, nehogy a baba véletlenül kicsúszhasson a kenguruból.
BABAHORDOZÓ KENDŐ
Előnyei
   Könnyű felvenni és beállítani.
   Számos színben és mintával kapható.
   A legtöbb hordozókendőt be tudjuk úgy állítani, hogy megszoptathassuk a benne elhelyezett babát. Néhány modell esetében marad extra anyag, mellyel betakarózhatuk szoptatás közben, de árnyékolásra is alkalmas erős napsütés esetén.
   Az összehajtogatott hordozókendő könnyedén belefér a pelenkázótáskába.
Hátrányai  
   Bizonyos megkötési módoknál a baba súlya egyik vállunkra nehezedik. Ez fárasztó lehet, ha hosszabb ideig kell vinnünk a babát.
Ezt úgy hidalhatjuk át ha felváltva terhelhetjük a vállunkat vagy más megkötést alkalmazunk.
   A megkötési módozatok elsajátítása némi dót vesz igénybe.
A hordozókendőt többféleképpen köthetjük meg, egyik módja, amikor egyik vállunkon vetjük at, és a derekunkon erősítjük össze. A picit többféleképpen helyezhetjük el benne a fekvő pozíciótól az ülőig, mintha csak függőágyba tennénk. A legtöbb szülő valahol e két véglet közön hordja gyermekét a kendőben. A pici tekinthet felénk, oldalra, és előre is. Mindkét eszközből többféle márka és minőség kapható.
Ne feledjük el bekalkulálni a kengurut vagy a hordozókendőt, amikor azon gondolkodunk, hány réteg ruhára van szüksége a babának.
A hordozóban és a kenguruban igen melege lehet gyermekünknek.
Kiválasztása
Bármelyik eszközt választjuk is, kövessük pontosan a gyártó utasításait  gyermekünk biztonsága múlik rajta. A legfontosabb, hogy ellenőrizzük, hány kilós gyereket ültethetünk bele biztonságosan. Az eszközök egy részét nem ajánlják koraszülötteknek és újszülötteknek, bár léteznek olyan modellek is, melyek 1,5 kg-os súlytól alkalmazhatók. (Kínálnak egyébként ikrek számára is kengurut, de a két pici súlyát nem sokáig bírja az ember válla.)
Ne válasszunk olyan hordozót, melyben, ha beleültetjük, nem látjuk a baba arcát. Különösen fontos ez a kenguruban vitt kicsi babák esetében: sose tegyük a picit olyan kenguruba, melynek legmagasabb részén nem nyúlik túl egy kissé a feje.
Bármiben hordozzuk is gyermekünket, súlya kissé előrehúz bennünket. Ezt úgy kompenzáljuk, hogy hátrafelé hajlítjuk a testünket. A baba növekedésével már megérezzük a feszültséget, melyet az állandó teher jelent hát és vállizmainknak. Ekkor érdemes váltani, és másik eszközt keresni. Jó alternatívát jelenthet például  feltételezve, hogy erre az időre a baba már biztosan megtartja a fejét , ha háti hordozóra váltunk, melyben a baba a hátunk mögött ül, s velünk egy irányba tekint.
Megnyugtatás
Szülőként a feladataink közé tartozik, hogy megnyugtassuk és ellássuk a babát. Arra a kérdésre, hogy mikor és milyen módon reagáljunk csecsemőnk sírására, részletes választ találunk a 8. fejezetben, de mindig nyugtassuk és vigasztaljuk meg, valahányszor erre indít bennünket a szívünk. Az ölelés, a gyengéd ringatás és bepólyálás időtálló, sokat próbált eljárások, s mindig társulhat hozzá zene, éneklés, halk csitítgatás.
Újszülöttünk gondozása.
Pelenkacsere
Rengeteg időt töltünk el a pelenkacserével: nem véletlenül, hisz a baba többször is ürít vizeletet és székletet éjszaka és nappal is. Becslések szerint egy átlagos gyerek nagyjából 6000 pelenkát használ el, mire szobatisztává válik.
Pelenkák
Létezik mosható textilpelenka és eldobható pelenka, s mivel a baba születésétől eltelő első két-három évben a pelenka komoly szerepet játszik életünkben, fontos, Hogy azt válasszuk, amelyik leginkább megfelel életstílusunknak. Az eldobható pelenkák nedvszívó képessége igen nagy, a baba bőre szárazabb marad bennük, és könnyen kezelhetők, ám hosszú távon sokkal többe kerülnek, mint a mosható pelenkák.
Az eldobható pelenkát egyszerűen csak kidobjuk, ha elhasználtuk, a moshatót azonban öblíteni, sterilizálni, mosni és vasalni kell. Ez utóbbihoz gumibugyira és papírcsíkra is szükségünk lesz, bár létezik olyan textilpelenka változat is, melyet a műanyag külsővel együtt kínálnak. A szülők egy része szívesen alkalmazza kombináltan a textil és eldobható pelenkát. Általában az újszülött napi 12 pelenkát használ, bár ez a szám lecsökken hétre az első életév folyamán, majd később, amikor a baba már nagyobb, nagyjából ötre.
Ha kizárólag textilpelenkát használunk, jó gondolat kimosni a frissen vásárolt darabokat, mielőtt a babára adnánk. Mosás során nem használunk öblítőt, mert ez csökkenti a pelenka nedvszívó képességét.
Az utolsó öblítővízhez adhatunk egy pohár ecetet.
Pelenkacsere és popsi kenőcs.
A baba tisztításának menete mindkét esetben megegyezik. Vattalabdacsot, puha, megnedvesített törlőkendőt vagy a kereskedelemben kapható nedves törlőkendőt használjuk a székletmaradványok és a bőrre száradt vizelet eltávolítására. Ha popsi kenőcsöt használunk, azokra a felületekre kenjük, melyek érintkeznek a pelenkával, mivel itt a legnagyobb a pelenkakiütés valószínűsége.
Különösen ügyeljünk a higiéniára kislány pelenkájának cseréje során. Mindig elölről hátrafelé töröljük a babát, a nemi szervtől indulva a végbél irányába.
Azt a törlőkendőt, mellyel a végbél közeli területet töröltük, vagy amelyre széklet került, ne használjuk a hüvely környékének tisztítására. Bizonyított, hogy idősebb lánygyermekek esetében a helytelen törlési technika fokozza a húgyúti fertőzések előfordulásának valószínűségét (mivel ezt elsősorban a székletből származó baktériumok okozzák). Logikus következtetés.
MELYIK ZÖLDEBB?
Az 1990-es években többször heves vita alakult ki a textilpelenkát, illetve eldobható pelenkát pártolók körében arról, melyik használata előnyösebb környezetvédelmi szempontból. Végül aztán tudományos módszerrel hasonlították össze a két pelenka előállításának és felhasználásának környezeti hatásait Arra az eredményre jutottak, hogy az eldobható pelenka óriási szeméthegyet termel, ennek ellenére környezeti hatása nem rosszabb, mint a textilpelenkáé, mivel ott a mosógép energiafelhasználását a mosószerek környezetkárosító hatását a felhasznált vízmennyiséget és a pelenkamosó szolgáltatás során felhasznált benzint is felszámolták. Ennek, no meg az eldobható pelenkák gyártót reklámkampányának köszönhetően az eldobható pelenkák széles körben elterjedtek.
A kereskedelemben kapható tisztítókendők esetében a pró és kontra érvek ugyancsak hasonlóak. Az előre gyártott nedves törlőkendő használata rendkívül egyszerű. Megesik ugyan, hogy a babák bőre rosszul reagál a bennük tálalható vegyszerekre - az alkohol például irritálhatja a bőrt  vagy iratanyagokra, de ez meglehetősen ritka. Manapság számos. , természetes hatóanyagot tartalmazó kendőt vasároltunk melyekben sem alkohol, sem illatanyag nem található.
Kellően kell eljárnunk a pelenkacsere és a tisztogatás során.  
Popsikenőcs, patikai krémek, púderek. Ha beválik, remek! Ám ha nem találjuk kielégítőnek, próbáljuk ki azt, amelyik nekünk jobban tetszik.
A pelenkacsere során mindig felmerül a kérdés, hogy   még mindig kísérletezhetünk a másik eljárással, használjunk-e valamilyen kenőcsöt. Elméletben a kereskedelemben és gyógyszertári forgalomban kapható kenőcsök védőréteget képeznek a baba bőre és a környezete között. A pelenkakiütés meglehetősen gyakori jelenség, s a pelenka között. A kenőcs használatával megakadályozzák az irritáló kiütésék.
Ez megfelelő érvnek tűnik, ám míg az egyik kenőcs anélkül, hogy kiütés alakulna ki beválik, a másiknak mintha semmi haszna nem lenne. Nyilvánvaló, hogy a babapúder nem képez védőképsséget!
A bőr és a pelenka közötti súrlódás is a bőr külső védőrétegének károsodásával járhat. Az irritáció kialakulhat amiatt, hogy a tiszta pelenka többszörösen végigsúrolja a bőrt, de a pelenkakiütés nagyobb valószínűséggel jelenik meg akkor, amikor szennyezett pelenka dörzsölődik a baba popsijához. A súrlódás szerepe jól látható, ha megtekintjük, hol fordul elő leggyakrabban a pelenkakiütés: azokon a területeken, ahol leggyakrabban érintkezik a pelenka a bőrrel, a többi felületen sokkal ritkábban.
A vizeletben és székletben található anyagok egyaránt károsíthatják a bőrt. A székletben epeösszetevők találhatók (más néven epesók) és emésztőenzimek, melyek helyi gyulladást okozhatnak a bőrön.
A bőr védekezőrendszere leghatékonyabban savas (alacsony pH-értékű) közegben működik, ezzel szemben a vizelet legtöbbször lúgos (magas pH-értékű) alkotóelemekből áll. A hasmenéses széklet, mely igen gyakran vezet pelenkakiütéshez, általában ugyancsak lúgos. Ami ennél is rosszabb, a székletben található emésztőenzimek lúgos közegben aktiválódnak.
A pelenkakiütést okozó baktérium és gomba szerepéről nem sokat tudunk, annyi azonban bizonyos, hogy szerepet játszanak a pelenkakiütés kialakulásában. A Candida nevű gomba nedves környezetben igen jól érzi magát, és gyakran fertőzi meg az amúgy is irritált bőrfelületet. A pelenkakiütés megelőzése és kezelése elsősorban a kiváltó okok minimalizálását jelenti.
Makacs pelenkakiütés
Két magyarázat létezik a makacs, nem múló pelenkakiütésre, mely a fenti két szövegdobozban található tanácsok betartása mellett is fennmarad. Először, hogy azok a tényezők, melyek kiváltják a bőrkiütést, továbbra is fennállnak. Erőteljes irritáló tényező, amikor a bőrfelületet állandóan hasmenéses széklet éri, vagy az éjszakát átalvó gyerek hosszú ideig van kitéve saját vizelete maró hatásának. Míg a folyamatos ingerlés fennáll, igen nehéz meggyógyítani a pelenka kiütést.
A pelenka kiütés másik oka lehet a Candida-fértőzés. Ez a gomba az ember béltraktusában él, s a széklettel eljuthat a pelenkába. Nagyobb számban van jelen, ha a baba orális antibiotikumot kap, ilyenkor
   Gyakran cseréljük a pelenkát.
   Nagy nedvszívó képességű, eldobható pelenkát használjunk. Kerüljük a túl szűk pelenkát. Ez fokozza a bőr és a pelenka érintkezését, dörzsölődését.
   Nedvesítő, kipirosodást gátló krémek használata. (Ennek hatékonysága nem bizonyított.)
   Puha, vizes törlőkendővel vagy készen kapható, nem alkoholos törlőkendővel gyengéden töröljük le az érintett területet.
   Levegőztessük a bőrt. Jó, ha pelenka nélkül hagyjuk egy időre a babát (ez kockázatos lehet). Alternatív megoldásként széthajtogatott pelenkára az ölünkbe ültethetjük a babát.
   Védőkrémet használunk (cink-oxidot vagy vazelint).
   Ha mindez nem elegendő a pelenkakiütés elmulasztásához, lásd a „Makacs pelenkakiütés" című részt .
Amennyiben elmulasztunk fontos lépéseket nagyobb a pelenka kiütés megjelenésének esélye. (Mivel ilyenkor nagyobb számban fordul elő a Candida, s ehhez járul a hasmenés, mely az anribiorikum negatív hatása a jótékony bélflórára, a pelenkakiütés valószínűsége megemelkedik.) Az is gyakran előfordul, hogy a gomba a már eleve irritált bőrön jelenik meg. Megeshet tehát, hogy míg először az irritáció hatására kialakuló pelenkakiütést kellett kezelnünk, ezt követően még másodlagos gombafertőzéssel is szembe kell néznünk.
Ha attól tartunk, hogy babánknak Candida okozta pelenkakiütése van, keressük fel gyermekorvosunkat. Bár a kezelés igen sokfele lehet, rendszerint olyan krémet írnak fél a kicsinek, melyben dotnmazol vagy terbinafin a hatóanyag. Egyes gyermekorvosok hidro kortizon tartalmú kenőcsöt is javasolnak a háttérben meghúzódó irritációs pelenkakiütés kezelésére.
Textilpelenkák 
A hagyományos negyszögtetes pelenkán kívűl be kel még szereznünk a gumibugyikat  és betéteket s nem szabad megfeledkeznünk a két lefedhető műanyag vödörről, lavórról csipeszről és sterilizáló oldatról sem. Ahogy mosógépet is be kell szereznünk, hacsak nem választjuk inkább a pelenka kamosó szolgáltatást.
Formára alakított textilpelenkák
Ezek a textilpelenkák formára szabva kerülnek forgalomba, nem kell hajtogatnunk és a pelenkatűvel bajlódnunk. Legtöbbjét elasztikus láb és derékvonallal alakítják ki s jobbára tépőzárral vagy patenttal nyílnak, záródnak. A formára szabott textilpelenkák jó részéhez gumibugyit is kínálnak. Ehhez is érdemes lehet betétet vásárolnunk.
Éppúgy mossuk és használjuk, mint a hagyományos textilpelenkát, de érdemes ellenőrizni a használati utasítást mielőtt beáztatnánk, mert egyes termék láb- és derék gumírozása sérülhet a fertőtlenítő oldatba merítve.
Szennyezett textilpelenka tisztítása.
A pelenka sterilizálása, mosása és szárítása munkaigényes feladat, lehetséges, hogy emiatt szívesebben választjuk a pelenkák tisztíttatását. A nem megfelelően tisztított pelenkában ammónia vagy baktérium maradhat és ez könnyen pelenkafertőzéshez vezet. Ugyanakkor viszont a túlzott mennyiségben használt mosószer irritálhatja a baba érzékeny bőrét. Érdemes tehát gondosan kimérni a szükséges mosószermennyiséget, és minden darabot kétszer öblíteni.
Az alapos sterilizáláshoz legalább hat órán keresztül sterilizáló folyadékban áztatjuk a pelenkát. Ne feledjük, más vödörben áztatjuk a vizelettel, és megint másikban a széklettel szennyezett pelenkákat. Segít, ha két különböző színű vödröt alkalmazunk erre a célra. A vödröknek elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy kényelmesen elférjen bennük legalább hat pelenka, de nem jó, ha túl nagyok, ezért nehezek, amikor meg vannak töltve vízzel. Olyan darabot vásároljunk, amelynek erős fogantyúja és jól Izáródó fedele van.
TEXTILPELENKA FELADÁSA ÉS CSERÉJE
Kettéhajtjuk a pelenkát négyszög alakban.
1 .A pelenka rövidebb oldalát az anyag egyharmadáig felhajtjuk. Letesszük a textilpelenkát a pelenkázó szivacsra. ráhelyezzük a babát. A felhajtott rész lányoknál a popsi alá, a fiúknál előre, a pénisz környékére kerüljön.
2. A baba dereka kerül legyen a pelenka tetejének magasságába. Kezünkbe fogjuk a pelenka két szélét, eligazítjuk a baba két lába között, és lesimítjuk

3.  Kezünket a baba teste és a pelenka közé csúsztatjuk, s összetűzzük az egyik oldalt. Eligazgatjuk az anyagot, majd megtűzzük a másik oldalon is. A baba alá csúsztatjuk a gumibugyit, elöl feltűrjük a lába között. Alaposan beletűrjük a textilpelenkát, és először az egyik, majd a másik oldalon megtűzzük.
A szennyezett pelenkáról lekaparunk mindent, amit csak lehet, a vécébe, majd kiöblítjük. Ha biológiai úton lebomló betétet használunk, azt is kidobhatjuk a vécébe.
Ezt kővetően a pelenkát beáztatjuk a sterilizáló folyadékkal teli, jól záródó tetejű vödörbe. A pisis pelenkákat egyszerűen kiöblítjük és kicsavarjuk. A gumibugyikat ugyancsak mosószerrel, se túl meleg, se túl hideg vízzel mossuk, máskülönben megkeményednek. A megkeményedett gumibugyik puhítására szárítsuk ezeket a darabokat gépben alacsony hőmérsékleten tíz percig.
4. Tisztába tevéskor úgy vesszük le a pelenkát, hogy kezünket a baba testéhez, a pelenka alá csúsztatjuk, majd nagyon óvatosan kinyitjuk a biztosítótűket mindkét oldalon, s el is tesszük a baba keze ügyéből. Ha nagyon maszatos lett a baba, megemeljük a bokájánál fogva, és letöröljük a maradványokat a pelenka tisztán maradt felével. Alulról és felülről középre hajtjuk az anyagot, majd, miközben eltávolítjuk, összetekerjük.
A köldökcsonk ápolása
A köldök maradványa rendszerint egy két hét elteltével le is esik, de akár egy hónapig is megmaradhat, ez normális jelenség. Néhány nappal azelőtt hogy leesne, a köldökcsonk körül verpöttyők jelenhetnek meg, vagy sűrű. sarga vagy zöld váladék távozhat a tövéből (arról a területről, ahol a csonk még a baba testéhez kapcsolódik'. Ez a gyógyulási folyamat normális része, és nem utal fertőzésre.
A gyermekorvosok hagyományosan azt javasolják, hogy tartsuk szárazon a köldökcsonkot, ezzel siettetjük kiszáradását és a gyógyulást. Ebbe az is beletartozik, hogy lehajtjuk az újszülött pelenkájának elejét, hogy ne fedje az érintett területet. Épp így, a baba mosdatása addig, mis a köldökcsonk megvan, szívacsos lemosdarás. s csak akkor merítjük vízbe a kicsit, ha a köldöke már teljesen begyógyult.
A gyermekorvosok rendszerint ajánlják a köldökcsonk tövének szalkiles alkohollal történő napi tisztítását ám a legutóbbi kutatások tanúsága szerint az alkohollal történő tisztogatás épp annyira hatékony a fertőzésekkel szemben, mintha egyáltalán nem tisztogatnánk a köldökcsonkot. Ugyanakkor, ha gyerekgyógyászunk javasolja az alkoholos tisztogatást, folytassuk a teljes gyógyulásig.
A köldökcsonk leesésétől a teljes gyógyulásig tartó időben, vagyis amíg a heg még vérezhet, váladékozik, alkoholba mártott vattával vagy kereskedelmi forgalomban kapható alkoholos tisztító kendővel tisztogatjuk. A tisztítás során eltávolítunk minden maradványt.
Köldöksérv
Minden újszülött hasfáli izomszövete gyenge vagy hiányos. A bordáktól a szeméremcsontig a köldök két oldalán húzódnak az izmok, s a magzat középpontját alkotó köldökzsinórt mintegy közrefogják. Így a köldök alatt nem találunk izmot. A születést követően apránként összenő a két oldalsó hasizom, és lefedik a hiányosságot. Mindazonáltal egyes gyerekeknél a köldök kiáll vagy kidudorodik, amikor a hasüregi nyomás fokozódik (síráskor vagy erőlködés hatására). Figyelem: a sérv méretét a köldök alatti, izommal fedett terület mérete határozza meg. Annak, hogy milyen magasra emelkedik ki a köldök az erőlködés során, semmi köze a köldöksérv méretéhez. A köldöksérv esetén általában nincs szükség orvosi beavatkozásra, lassan magától is záródik, és szinte sosem igényel sebészi beavatkozást.
Körülmetélt baba ápolása
Ha körülmetélés mellett döntöttünk  az eljárás a kórházban vagy néhány nappal hazaérkezésünket követően zajlik le, leggyakrabban a baba születése utáni nyolcadik napon.
A beavatkozás után vazelines kötés kerülhet a kicsi péniszére, melyet általában másnap vehetünk le, de ha azt az utasítást kaptuk, hogy várjunk ennél kicsit tovább, tartsuk be a tanácsot. A kötést eltávolítás lelőtt benedvesítjük, majd óvatosan lecsavarjuk. A géz hozzátapad pénisz bőréhez, várható hát egy kis sírás. Nem kell megijedni, amikor elvégezzük a műveletet. Nem kell pánikba esnünk, ha néhány csepp vér jelenik meg az eltávolítást követően. Fogunk egy tiszta, steril gézlapot, s gyengéden, de határozottan nyomjuk rá a vérzés helyére. Két-három perc elteltével el is engedhetjük. Megismételjük az iménti műveletet, ha a seb még mindig vérzik, s ha még ekkor sem járunk sikerrel, közvetlen nyomást alkalmazunk a vérzés helyére, de ekkor már felhívjuk gyerekorvosunkat tanácsért. Ha levettük a kötést, normál, 5x5 cm-es gézlapra helyezzük a sebkezelésre felírt kenőcsöt, s ezt tesszük a sebre, vagy egyszerűen csak bekenjük a krémmel a kérdéses helyet, s lefedjük a pelenkával.
Lehetséges, hogy orvosunk antibiotikum tartalmú kenőcsöt (Bacitracin, Neosporin) vagy vazelint ír fel a makk érzékeny bőrének elszigetelésére a pelenka irritáló tartalmától..
A körülmetélést követően az egész makk égővörös, s ahogy gyógyul, a bőrön zöldes-sárgás pörkök jelenhetnek meg. Teljesen normális, ha ilyenkor néhány csepp vér is található a pelenkában a tisztogatások miatt.
Amikor az eredeti kötést már levettük, pelenkacserék során tisztíthatjuk a körülmetélt területet. Először is, ha gézlapot használunk, ezt eltávolítjuk. Felforralt, majd lehűtött vízbe mártott tiszta vattalabdaccsal gyengéd mozdulatokkal letöröljük a makkot. Eltávolítjuk a hozzáragadt pörköt. Ezt követően hagyjuk a levegőn megszáradni a pici péniszét. Utána vagy kenőccsel átitatott gézt teszünk a kérdéses helyre, vagy ujjunkkal felvisszük a kenőcsöt a makkra.
A popsi többi részét a szokásos módon tisztítjuk meg, használhatunk puha törlőkendőt vagy nedves bolti törlőkendőt, de amíg a körülmetélés helye tökéletesen meg nem gyógyul, ezen a részen nem alkalmazzuk egyiket sem. A pelenka feladásánál ügyeljünk, hogy az anyag szorosan a péniszre simuljon. Azt gondolhatnánk, hogy ez kellemetlen a pici számára, de a szorosan simuló pelenka megakadályozza, hogy a pénisz összevissza mozogjon a pelenkában, ami nagyon kellemetlen lehet.
Az erős fájdalomérzet nagyjából egy napig tart, s a csecsemők szemmel láthatólag nem nagyon törődnek vele. Ne feledkezzünk el róla, hogy ha gyermekünk a körülmetélést követő napokban felsír, akkor valószínűleg pisilt, ez kellemetlen érzés számára, s érdemes azonnal kicserélnünk a pelenkáját. A körülmetélt pénisz még jó darabig nem nyeri el végső formáját, de a gyógyulási folyamat rendszerint két hét alatt lezajlik. A makk élénkvörös színe lassan elhalványodik, s a gyógyulási folyamat befejeztével lilás kékes színt vesz fel.
Helyes tisztán tartani a vájatot, ahol a makk találkozik a pénisszel. A bőrmirigyek sűrű, fehér váladékot termelnek, mely, ha nem távolítjuk el aránylag rendszeresen, fürdetés vagy pelenkacsere során, letapadáshoz vezethet (a pénisz végének bőre hozzátapad és ránő a mirigyeket fedő bőrre).
A körülmetélést követően igen ritkán fordul elő fertőzés, de ha a baba belázasodik, vagy különösen nyűgös, az gyulladásra utalhat. A pénisz szára, melyet nem érint a körülmetélés, rendszerint ilyenkor is megtartja normális színét, így a makkhoz közeli bőr pírja a péniszen ugyancsak gyulladásra utalhat. Keressük fél házi gyerekorvosunkat, ha attól tartunk, hogy gyulladás lépett fel, mert igen komoly következményei lehetnek.
Mosdatás és fürdetés
Az újszülöttnek nincs túl nagy lehetősége arra, hogy a popsiján kívül máshol is összepiszkolja magát. Rendkívül érzékeny a bőre, ráadásul nem rajong a vízbe merítés gondolatáért sem, így a „cicamosdás tetőtől talpig”  és a szivacsos lemosdatás (lásd lent) bőségesen elegendő tisztálkodás szamára, s ily módon még a köldökcsonkot is szárazon tudjuk tartani.
Szivacsos lemosdatás
A szivacsos lemosdatásnak számos változatát ismerjük. A legegyszerűbb megoldás, ha a babát száraz törülközőre fektetjük a langyos, szappanos vízzel teli lavór közelében. Nedves vattalabdaccsal vagy puha ruhával lemossuk a picit, és azon nyomban szárazra is töröljük a készenlétben tartott törülközővel.
A csecsemő fürdetése
Amikor a baba már elég „nagy” a fürdéshez, beszerzünk egy csúszásmentes babakádat. A pici egészen addig használhatja a kádat, míg megtámasztás nélkül ülni nem tud, vagyis nagyjából hat hónapos koráig.
A kádat 5-8 cm magasan megtöltjük vízzel. Mindig először a hideg vizet töltjük bele, s csak ezután a meleget. A fürdő hőmérséklete legyen kellemesen meleg, de nem forró. Könyökünket belemerítve ellenőrizhetjük a víz hőmérsékletét, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, használjunk hőmérőt. A 30 °C-os hőmérséklet az ideális. A túlságosan meleg víz égési sérülést okozhat, ellenben a túl hideg fürdő meghűléshez vezethet. Arra is ügyeljünk, hogy a fürdetéshez használt helyiségben elég meleg legyen a levegő, a kádat biztonságos, vízálló helyre tegyük, ahol a picit nem éri huzat.
Érdemes mindent előkészíteni a fürdetés megkezdése előtt. A következőkre lesz szükségünk: puha arctörlő kendő, tiszta, puha törülköző, pelenka és ruha, amit feladunk a babára a fürdés után, plusz az összes felszerelés, ami a mosdatáshoz szükséges.
A 38. oldalon ismertetett eljárást követjük  újszülöttek esetében igyekszünk gyorsak lenni, nem húzzuk az időt, mert a pici igen könnyen megfázik, nem szabad túl sokáig meztelenül hagyni. A baba valószínűleg amúgy is végigsírja a mosdatást. Hajmosáshoz használjunk szappant és vizet hajsampon helyett. Érdemes a tisztább részek mosdatásával kezdeni, és a kezesebbekkel befejezni, hogy lehetőség szerint minimálisra csökkentsük az időt, egyik részéről a másik oka, hogy csökkentsük esetleges fertőzés esélyét.
Amint kivettük a picit a vízből, belecsavarjuk törülközőbe, ügyelve, hogy az arcát szabadon használjuk. Óvatosan szárazra paskoljuk, s különös figyelmet szentelünk a comb körüli ráncok, a popsi és a hónalj valamint a nyak megszárogatásának. Feladjuk a pelenkát, aztán a ruhákat, ügyelve, hogy a ruhával pillanatnyilag nem fedett részeket mindig betakarja törülközővel.
Egyes szülők úgy gondolják, fontos naponta megfürdetni gyermeküket, de ezt semmilyen racionális érv nem támasztja alá. Azon kívül, hogy a pelenkába piszkít, a baba csak akkor piszkolja össze magát, ami kor bukik. A csecsemők jó része megizzad alvás közben, de ezt sem nevezhetnénk piszoknak. Bőségesen elegendő, ha két-három naponta fürdetjük a kicsit. Ugyanakkor, ha szeretnénk a fürdést az ágyba bújási szokásokhoz szoktatni, a fürdetést rutin részévé tenni, nyugodtan fürdessük mindennap gyermekünket, az sem gond.
FELFÚJHATÓ BABAFÜRDETŐ  
 Ha valamilyen okból felnőtt kádban akarjuk fürdetni a picit, a felfújható babafürdető segít, hogy a csecsemőt a víz felszínén tartsuk.

KUTACS
Születéskor az újszülött koponyacsontjai még nincsenek teljesen összeforrva, kisebb, lágy foltokat hagyva a koponyatetőn. Ezeket nevezzük kutacsoknak. Nyilvánvaló körültekintéssel kell kezelnünk ezeket a területeket, mivel itt a legsérülékenyebb a baba agya, ugyanakkor erős hártya borítja a kutacsokat, ezért nem kell teljesen megkerülnünk. Elég, ha megfelelő odafigyeléssel, gyengéden mosdatjuk itt is a babát, akár testének többi felületén. A kutacsok nagyjából kétéves kor körül záródnak.

Hajmosás
Megmoshatjuk a pici haját a kádban, fürdetés közben, de vannak szülők, akik sokkal egyszerűbbnek találják ezt a műveletet, ha a fürdetést követően a már megtörölt baba haját mossák meg.
Belecsavarjuk a babát a törülközőbe, s karunkra fektetve, kezünkkel tartva a fejét, a kád fölé emeljük. Megnedvesítjük a haját, majd megmossuk szappannal vagy samponnal (lásd lenti szövegdoboz). Ezután leöblítjük. A hajat inkább paskolva, mint dörzsölve szárítjuk meg. A törülköző sarkát használjuk ehhez a művelethez, mert a baba megrémülhet, ha befedjük az arcát.

A más néven seborrhoeaként ismert elváltozást a fejbőr hámlása jellemzi (lásd még Seborrhoea). Amikor a hámlás a homlokot, az arcot, a füleket és a nyakat is érinti, apró pöttyök jelennek meg a bőr felületén. Gyakori, hogy tévesen, újszülöttkor! Aknénak nevezik ezt az állapotot
A jelenség kezdése nem feltétlenül szükséges, mert a pöttyök és a hámlás nem okoznak semmiféle problémát. Amennyiben azonban kezelik, a hámlás megszüntetése az arcon megjelenő pattanások előidézéséhez vezet. Babaolajat dörzsölünk a fejbőrbe, s hagyjuk néhány percen keresztül hatni. Ezt követően besamponozzuk és ledörzsöljük a baba fejbőrét. Naponta mossuk samponnal a csecsemő tejét, hogy megakadályozzuk az újabb  pattanások kialakulásat. A babasampon helyett használhatunk felnőtt korpásodat elleni sampont is, ha. Ne feledjük, az arcon látható piros pöttyök a kezelés első egy-két napján élénkebbé válnak  rosszabbodnak midőn gyógyulni kezdenenek.
Ekcémának nevezzük a baba bőrén megeksó sálivá felületű, száraz fokokat.
MÉG TÖBB TUDNIVALÓ
Samponok és szappanok
A legtöbb szülő kifejezetten kisbabák számára ajánlott szappannal és samponnal fürdeti gyermekét Általában azt mondjak ezekről a készítményekről, hogy „ gyengédebbek a baba bőréhez, igaz ez Valójában... nem. Semmivel sem jobb babaszappant használni, mint felnőttszappant ha csecsemőt akarunk tisztára mosdatni. Valójában a legtöbb orvos szívesebben ajánlja a felnőttt hidrataló hatású szappanokat a babák mosdatásához. A babasamponok egyetlen előnyei, hogy összetételük miatt kevésbé csípnek ha véletlenűl a szembe kerülnek. A babasamponok is csípik a szemet csak kevésbé, mint a  felnőtt samponok. Semmi okunk, hogy úgy véljük  a felnőtt samponok dúrvák vagy ártalmasak. 
Haj- és körömápolás
A babák egy része hosszú, mások alig néhány szál hajjal születnek. Sok vagy kevés, mindkettő kihullik néhány hét elteltével  időnként komoly aggodalmat okozva a szülőknek, holott teljesen természetes. A baba testét esetleg bolyhos szőrzet boríthatja , de ez is eltűnik néhány hét alatt.
A kicsi hajának ápolása rendkívül egyszerű  lesimítjuk egy nedves szivaccsal vagy ruhával, majd puha kefével megfésüljük. Ne használjunk fésűt, mert megsérthetjük vele a fejbőrt, fájdalmat okozva a babának. A csecsemők feje rendkívül érzékeny, különösen a kutacsok. Ne féljünk viszont megérinteni a kicsi fejét: csak arra kell ügyelnünk, hogy óvatosan bánjunk vele.
A gyengéd mosás és fésülgetés segíthet a koszmó  ellen.
Körömápolás
Az újszülöttek körme gyakran igen hosszú, érdemes megkurtítanunk ezeket, hogy ne karmolja össze magát. Tudjuk, mikor jön el a körömvágás ideje, mert egyértelműen megjelennek a babán (vagy rajtunk) a karmolásnyomok. Űjszülöttkorban ez nagyjából három-négy naponta következik el. Használjunk körömreszelőt. Amikor ollóval vágjuk a körmöt, könnyen beszakíthatjuk, és ez nem csak azért veszélyes, mert a babának fájdalmat okozunk, hanem azért is, mert hamar gyulladáshoz vezethet. Alternatív megoldásként lerághatjuk a baba körmét, ajkunk sokkal érzékenyebb bármelyik ollónál. Ha puha kesztyűt (vagy zoknit) húzunk a pici kezére, nem tudja megkarmolni magát.

BABAKÖRMÖK
A pici kezére puha kesztyűcskét húzva megaka dályozhatjuk, hogy megkarmolja magát, vagy vakarózzon, amikor viszket a bőre.
A lábujjakon sokkal lassabban nő a köröm, mint a kéz ujjain, de gyakran megesik, hogy a körömágy bőre ránő a körömre, ezért igen nehezen tudjuk levágni. Ügy tudjuk elkerülni a sérülést, hogy egyenesre reszeljük a pici lábkörmét. Ha véletlenül megsértjük a bőrt és vérezni kezd, gézlap segítségével elállítjuk a vérzést, és egy kevés antiszeptikus készítményt teszünk a sérülés helyére.
Öltöztetés
Az újszülött öltöztetése remek mulatság, és számtalan ruhácskát adhatunk a picire, amiben borzasztó helyesen mutat, de ne feledjük, valójában magunkra költünk a drága babaruhákkal, mert a kicsi nem tudja, mi van rajta, és különösebben nem is izgatja.
Az újszülött öltöztetése
Általánosan igaz, hogy a babák nem szeretnek öltözködni, kellemetlennek találják, ha nincs rajtuk ruha, mint ahogy azt sem kedvelik, amikor áthúzunk valamit a fejükön. Könnyítsük meg a saját dolgunkat, készítsünk elő mindent, mielőtt nekilátnánk a feladatnak  és sose hagyjuk, akár csak a legrövidebb ideig is magára a kisbabát magas helyen, akár meg tud már fordulni, akár nem.
Vidám élménnyé varázsolhatjuk az öltözködést, ha puszilgatjuk és csiklandozzuk gyermekünket, de figyeljünk, hogy mindig óvatosak és gyengédek legyünk.
Mit adjunk rá?
Amikor csecsemőnket öltöztetjük, ne adjunk rí se túl sok, se túl kevés ruhát. Nem jó, ha melege van,  ahogy az sem, ha fázik, számára az a kellemes, ha épp megfelelően van felöltöztetve. A babák bírják a hideget (gondoljunk csak az eszkimó csecsemőkre) és a meleget is, ha megfelelő ruházatot adunk rájuk. Az a  jó megközelítés, ha megszámoljuk, hány réteg ruha van rajtunk. A piciknek nagyjából ugyanennyi rétegre van szükségük. A koraszülött vagy kis súlyú (2,5 kg alatt) babákra adjunk egy réteggel tűién,
A babahordozót mindig egy réteg ruhaként számoljuk.
Szokás egy extra réteggel fedni a habár  odakint különösen hideg idő van, de ügyeljünk, ne őltöztessük  túl. Ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy meleg-e a ruha, amit a babára adtunk, csúsztassuk bele kezünket a ruhája alá, és tapintsuk meg a mellkasát  vagy a hátát.  Valamivel melegebbnek kell lennie a kezünknél.

Ruhadarabok
Kerüljük a szintetikus anyagú ruhákat, viszkethet alattuk a bőr. Ellenőrizzünk minden ruhadarabot, vannak-e benne durva varratok és irritáló címkék. Ez utóbbiakat el tudjuk távolítani, de a varratok bánthatják a babát.
Mivel a pici ruhái igen gyorsan beszennyeződhetnek, különösen a nyaknál és a fenekén, gyakran váltjuk és mossuk ezeket. Érdemes éppen ezért színtartó, mosásálló ruhácskákat választani, ha lehet, olyanokat, melyek bírják a gépi szárítást. Kerüljük a kézi mosást és vasalást igénylő darabokat.
A puha pamutbodyk (más néven kombidresszek), melyek alul patenttal kapcsolódnak, nem gyúródnék fél, mint a kisingek, így melegebben tartják a babát. Lehetőleg csónaknyakút válasszunk, mert ezt a legkönnyebb áthúzni a baba fején. A hosszú ujjú rugdalózók kényelmes viseletet biztosítanak, melegek, és nem akadályozzák a baba mozgását. Arra feltétlenűl ügyeljünk, hogy a lábak ne feszüljenek, maradjon hely a lábrésznél. A szülők egy része szívesen használ cipzáras vagy patentos hálózsákot. Az éjszakai viselettel kapcsolatos tanácsokat könyvünk.
A megfelelően felöltöztetett baba éppoly jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, mint egy felnőtt. Hideg időben mindig sapkát adunk a csecsemőre. Amikor  magunknak is kezd melegünk lenni vagy fázunk, feltételezhetjük, hogy a gyerek is hasonlóképpen érez, s menjünk melegebb vagy hűvösebb helyre.
Fejfedők
A születését követő első néhány órától eltekintve az újszülöttnek nincs szüksége rá, hogy sapkát húzzunk a fejére a lakásban, kivéve, ha nagy a hideg, 20 °C alatti a levegő hőmérséklete. A szabadban mindenképpen adunk sapkát a babára, ha hidegnek érezzük a levegőt. Nyáron a kalap elhagyhatatlan viselet, különösen, ha sok időt töltünk odakinn a szabadban.
Mosás
Régi bevett szokás, hogy különösen körültekintően bánunk az újszülött ruháival: nem túl erős mosószert használunk, s külön mossuk a család többi holmijától. Mindkét gondolat teljesen illogikus. Míg valóban előfordul időnként, hogy egyik vagy másik újszülött kiütést kap a mosószertől, mellyel ruháját tisztították, ez bármikor megtörténhet, függetlenül attól, milyen mosószert használtunk. Soha, egyeden vizsgálat sem igazolta, hogy bizonyos mosószerek jobbak a babák számára, mint mások. Annak sincs különösebben sok értelme, hogy elkülönítve mossuk a pici ruháit. Orvosi szempontból sincs előnye. Ugyanakkor tanácsos kimosni az újonnan vásárolt ruhákat, mielőtt ráadnánk gyermekünkre.

Látogatók és az első séta
Nem sokkal a baba megszületését követően megérkezhetnek a kórházba a rokonok és barátok, hogy kifejezzék jókívánságaikat, abban reménykedve, hogy megnézhetik, esetleg kezükbe vehetik újszülöttünket. (Az invázió tovább folytatódik, amikor hazaérkezünk.) Természetesen mi magunk is szívesen látjuk barátainkat és rokonainkat. Fogjuk mindenesetre rövidre ezeket a látogatásokat, ne féljünk kimondani, ' fáradtak vagyunk, vagy nem érezzük jól magunkat, s szeretnénk magunkra maradni, pihenni. Az apák ilyenkor bevethetik magukat, figyelik párjukat, mennyire fáradt, s ha úgy látják jónak, elküldhetik a látogatókat és a bejelentkező ismerősöket azzal, hogy az anyának pihenésre van szüksége. Másrészt, ha az ember szoptat, nem biztos, hogy szívesen teszi mások jelenlétében. Ne hagyjuk, hogy a látogatók beleavatkozzanak a pici etetésébe: húzódjunk félre, vagy fedjük el magunkat, ha így látjuk jónak.
Fertőzések megelőzése
A látogatók lehetséges bacilusgazdák, s az általuk hordozott fertőzést átadhatják a kisbabának is. Senki sem szeretné betegnek látni gyermekét: a baba megóvása a betegségektől esetleg probléma forrása lehet. A fiatal csecsemők fogékonyabbak a súlyos baktéríumfertőzésekre, mint a nagyobbak, s ha egy ilyen betegség felüti a fejét, nagyon gyorsan elharapózhat. Ráadásul újszülött korban elég nehéz a kezdeti stádiumban megkülönböztetni a közepesen súlyos és a veszélyes betegségeket. Ugyanakkor az újszülöttkorban fellépő betegségek jó része nem bakteriális eredetű, rendszerint nátha vagy vírusfertőzés. A látogatók által terjesztett fertőzések javarészben vírusos eredetűek. Ám egy vírusos betegség nagyban hasonlíthat valamelyik baktérium fertőzés tüneteihez, s megeshet, hogy  az alábbiakban ismertetett eljárást vonja maga után.
Megéri inkább mindent megtenni annak érdekében, hogy a picit megóvjuk a fertőzésektől. Nem csupán  a betegség kellemeden tüneteitől óvjuk meg a babát, hanem, ami ennél is fontosabb, elkerüljük a vele járó  aggodalmat, és azokat az invazrv orvosi eljárásokat, melyek a kórházi ápolással együtt járnak.
A legtöbb fertőzés érintéssel és közeli kontaktussal  jut át a babákra, így érdemes megtenni néhány óvintézkedési módszert a fertőzésveszély csökkentésére
Halasszuk el azoknak a látogatását, akik nem érzik jól magukat. Mondjuk meg a náthás vagy köhögő ismerősöknek, rokonoknak, hogy halasszák látogatásukat arra az időre, amikor meggyógyultak.
Ne adjuk mindenkinek a kezébe a picit! Csupán néhány családtagnak és közeli barátnak engedjük meg, hogy a kezükbe vegyék a babát. Más látogatók megnézhetik, de nem vehetik fel vagy puszilhatják meg a gyermeket.
Legyen kéznél fertőtlenítőszer! Tartsunk a baba közelében alkoholos fertőtlenítőkendőt vagy kézmosást nem igénylő fertőtlenítőszert, hogy mindenki megtisztíthassa a kezét, aki az újszülött közelébe megy.

Fontos az is, hogy az anya kellően kipihenhesse magát, s felépüljön a szülést követően, ezt a gondot az anyák többsége gyakran a legutolsó helyre teszi.
Ne vigyük a picit hosszú sétára, míg teljesen rendbe nem jövünk, ellenben a rövid, élvezetes levegőzés mindkettőnk számára igen kellemes, valósággal gyógyhatású lehet.
Mint tudjuk, a legtöbb fertőzés közvetlen érintkezéssel terjed, vagyis a bacilusgazda és a baba közötti közvetlen kontaktussal. Épp ezért érdemes kerülnünk a szűk, zsúfolt helyeket a séta alkalmával (ilyen lehet a forgalmas üzlet vagy étterem), de általában nem fenyegeti veszély azt, aki parkban, utcán sétál, vagy bekukkant a babakocsival egy bevásárlóközpontba.
A legtöbb felnőtt általában tisztában van azzal, miért próbáljuk a kicsit távol tartani a fertőzésekről, de mindig lesznek olyanok, akik kijelentik, hogy „neurotikusak" vagyunk. Ilyenkor nyugodtan hárítsuk másra a felelősséget, például orvosunkra vagy védőnőnkre.
Az első séta
Hosszú időre visszanyúló tradíciója van annak, hogy az újszülöttet legalább kettő, de inkább négyhetes koráig nem visszük ki a lakásból. Több érvvel is alátámasztható ez a gondolat, például ha a lakásban maradunk, nem tesszük ki az időjárás szélsőségeinek, túl nagy melegnek vagy hidegnek, több ideje marad az anyának a pihenésre.
MÉG TÖBB tudnivaló.
 Baktériumfertőzések
A baba életének első két-három hónapjában jelentkező lázas állapotot komolyan kell venni. Ha az orvos nem tudja kizárni a baktérium fertőzés lehetőségét, kórházba utalja a babát, ahol vér és vizeletvizsgálatot végeznek, valamint mintát vesznek a gerincfolyadékból, hogy kizárják a véráram- vagy húgyúti fertőzés  és az agyhártyagyulladás gyanúját. Ezt követően, a feltételezések alapján intravénásán antibiotikum kezelést kap a csecsemő, mert a baktériumtenyésztés eredményére két három napig várni kell. Ha az összes teszt negatív eredményt hoz, a babát kiadják a kórházból. Mindenesetre ez olyan élmény, amit egy szülő és gyerek sem kíván magának.
Általános félelmek
A gyermek bármely apró problémája nagy gondot okoz a szülőknek. Úgy tűnik, az anyákat úgy programozták, hogy többet aggódjanak az apáknál, de mindkét szülőt kibillenti egyensúlyából, ha bármi olyan történik a babával, ami eltér a normálistól.
Etetés
Az egyik lehetséges kérdés, mely okot ad az ifjú szülők számára az aggodalomra, hogy az első néhány alkalommal nem feltétlenül sikerül megetetni a picit. Ez különösen igaz lehet a szoptató anyák esetében.
A tápszerrel etető szülők két nagy előnnyel rendelkeznek: pontosan látják, mekkora mennyiséget fogyaszt gyermekük egy  egy alkalommal, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy elegendő-e a tejük. Bár nagyon egyszerű megállapítani, ha egy baba éhezik, az anyát akkor is kétség gyötörheti, hogy elegendő-e a teje, amikor megfelelően tejel a melle, és a baba is erőteljesen szopik.
A legtöbb anya automatikusan abból a feltételezésbői indul ki, hogy a szoptatás minden gond nélkül menni fog neki a kezdetektől. Néhány első gyerekes anya esetében azonban nem ez a helyzet. Nagyjából a  szoptató anyák 20%-a küzd kezdeti nehézséggel. A könyvünkben fellelhető tanácsok  segíthetnek a nehézségek legyőzésében, épp így sokat lendít a helyzeten partnerünk, családunk, védőnőnk támogatása, s fontos, hogy kipihenjük magunkat. Kellő kitartással biztosan sikerrel járunk!
Igény szerint, vagy 'időbeosztással?
Az újszülöttek és csecsemők szoptatását és tápszeres táplálását részletesen tárgyaljuk a 3- fejezetben. Általában előnyben részesítjük azt a fajta táplálást, amikor a szülő igénye szerint eteti a babát (amikor enni kér).
MIKOR KELL ETETNÜNK?
 Ha az újszülött általában kétóránként felébred, etessük őt igény szerint amikor kéri. Ha hosszú ideig alszik, különösen délután, nem gond, ha a megszokottnál tovább szunyókál - az ilyen, két alvás közt eltelő hosszabb időt jól kompenzálja olyankor, amikor gyakrabban ébred enni.
Ha viszont a baba nem tűnik éhesnek három óránál rövidebb időközönként  melybe időnként természetesen becsúszhat egy-egy hosszabbra nyúló alvás  valamint úgy érezzük, eleget szopik és gyarapodik, nincs értelme gyakrabban kelteni.
Ugyanakkor ha aggódunk amiatt, hogy nem fejlődik jól, vagy nem szopik eleget, ne hagyjuk hosszú ideig aludni, és ébresszük fel enni, ha magától ezt nem tenné meg.
Ám az első hat héten a baba meglehetősen gyakran igényli az etetést (nagyjából kémiánként, de nem szabad három négy óránál hosszabban aludni hagyni), ekkor még talán könnyebb lehet, ha időrend szerint tápláljuk gyermekünket. Az is fontos a szülők számára, hogy a baba beilleszkedjen a családi napirendbe, ez nyomós érvet jelenthet az órához igazított etetés mellett. Ha a baba nagyon nyugodt természetű, és nem jelzi rendszeresen, hogy éhes, talán a rendszeres időközönkénti etetés bevezetésével tesszük a legjobbat. A gyerekek jó részére azonban nem jellemző ez a fajta higgadtság. Legtöbbjük igen ügyesen kifejezésre juttatja, ha éhes, ez is oka lehet, hogy a szülő feladja az órarend szerinti etetést, és úgy dönt, rábízza gyermekére, hogy jelezze, amikor megéhezett. Amennyiben a baba hangosan és kitartóan sír, mert éhes, valószínűleg nem akarjuk kivárni a következő etetési időt.
Szájpenész
Mivel az újszülöttek immunrendszere még nem annyira érett, mint nagyobb csecsemőkorban
Gombák, például a Candida, vígan megélnek a száj üregében.
A Candida ritkán okoz kárt, betegséget vagy fájdalmat, és fehér, nehezen lekaparható lepedék forrná jában jelenik meg a nyelven (a szájpenésszel ellentétben a tej könnyen lejön a nyelvről). Ezenkívül féhér túrószerű foltokat találunk az arc belső félén, a fogínyen és a szájpadláson. Ezeket a foltokat nevezzük száj penésznek. Nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy a szájpenész megjelenik a torok hátsó részén, és ezzel kellemetlenné válik a nyelés. A gomba a tápcsatornán is végigutazik, s megjelenik a székletben. így lehetséges a Candidás eredetű pelenkakiütés megjelenése. Megeshet, hogy a baba szájában levő száj penész szoptatás közben az anya mellére átkerülve gombás fertőzést okoz. A mellbimbó ilyenkor rózsaszínű lesz, és apró pöttyök jelennek meg rajta. (Ügy kezelhetjük mellünket hogy azzal a gombaölő krémmel kenjük, mint amivel a pici popsiját kezeljük. Szoptatás előtt töröljük le teljesen a krémet.)
Három általánosan alkalmazott terápiát ismerünk szájpenész ellen. Ebből az első kettőben az orvos szájon keresztül adható gyógyszert ír fel. A Nystatin cseppet a szájba csepegtetjük, napi négy alkalommal akkor pusztítja el a gombasejteket, amikor érintkezésbe kerül velük a szájban. A babák rendszerint lenyelik a gyógyszert, de ez nem szívódik fél a szervezetben nagyobb mennyiségben. A fluconazol általános orális gombaölő szer, melyet két héten keresztül kell adnunk a babának. Sokkal hatásosabb, mint a Nystatin, de valószínűbb a mellékhatás, mert jól felszívódik. A harmadik „kezelés” az, hogy nem kezeljük sehogy a szájpenészt. Mivel ritkán okoz komoly kellemetlenséget, ha nem kezdünk vele semmit, legtöbbször magától elmúlik, amikor a baba immunrendszere megerősödik, vagyis két, három hónapos kora körül.
Alváshiány
A baba altatásával kapcsolatban minden fontos információt megtalálunk a 7. fejezetben. S míg a megfelelő alvási szokások (például hogy mindig ugyanabban az időben fektetünk, és a pici az ágyában alszik el)
Újszülöttünk gondozása
kulcsfontosságúak abból a szempontból, hogy a baba jó alvó legyen, és az is maradjon, számos oka van, hogy az első időkben ne ragaszkodjunk ezekhez a szokásokhoz. Az újszülöttek alvásritmusa meglehetősen egyenetlen. Leghosszabban például délután alszanak. A nappalokat és éjszakákat nagyjából két-három hónapos koruk körül kezdik különválasztani. Az újszülöttnek az éjszaka folyamán többször is fel kell kelnie enni. Ráadásul délután még nyűgös is lehet, ha kóli- ka gyötri, s mindenképpen előnyt élvez a megfelelő alvási szokások kialakításával szemben, hogy átsegítsük ezen a rendkívül nehéz időszakon.
A szülők számára az első hónapok a legnehezebbek közé tartoznak, elsősorban a krónikus fáradtság miatt. Mivel a babának nincs még megfelelő nappal éjszaka ritmusa, sokat van fenn éjszaka, ezért a szülők aránylag hamar kimerülnek. Nagyon fontos, hogy amikor csak lehet, aludjunk! Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyermekünk megfelelő alvási szokásokat alakítson ki, ne ragaszkodjunk ezekhez, ha a baba erre nem hajlandó. Amikor csak tudunk, szunyókáljunk, akkor is, ha ez nem megfelelő alvási szokások kialakulásához vezethet. (Ezeket meg tudjuk változtatni akkor, amikor a baba végre átalussza az éjszakát.) Tehát ha a baba úgy lazít a legkönnyebben, ha ringatjuk, tegyük azt. Ha hordozókendőben vagy autósülésben ülve szunnyad el, abban sincs semmi rossz.
Megtehetjük, hogy mózeskosárban altatjuk magunk mellett, ahonnan a legkönnyebb felvennünk éjszaka, amikor sír. Ez a szoptatást is megkönnyíti.
Ha tápszerrel etetjük a babát, akkor használjunk éjszaka előre elkészített tápszert, hogy a lehető legkevesebbet kelljen bíbelődnünk ezzel.
Nem hangsúlyozhatjuk eléggé, mennyire fontos, hogy a szülők kellőképpen kialudjak magukat. Rosszabbul érezzük magunkat, nyűgösebbek, türelmetlenebbek vagyunk partnerünkkel és a babával is, ha túlságosan elfáradunk. Próbáljunk lepihenni napközben, amikor a baba szundikál. S bár az éjjel-nappali etetések terhe rendszerint az anyákra hárul, az apák is sokat segíthetnek. Odavihetik a babát az anyához, kicserélhetik etetés után a pelenkáját, s megbeszélhetik párjukkal azt is, hogy legalább egy éjszakai ébredést követően ők altatják vissza a babát. Az apák sokkal inkább úgy érzik, hogy bevonják őket a gyereknevelésbe, ha ők cumiztathatják meg tápszerrel vagy lefejt anyatejjel a babát éjszaka. Addig pedig az anya alhat.
Amikor visszafektetjük gyermekünket a mózeskosárba vagy a kiságyba, ne feledkezzünk el róla, hogy a legbiztonságosabb pozíció a háton fekvés.
Hirtelen bölcsőhalál
Aggaszthatja a szülőket, hogy gyermekük esetleg bölcsőhalál  áldozata lehet. Ritkán fordul elő, de a szülő mégis csak azon kapja magát, hogy az alvó babát ellenőrzi rendszeresen éjjel és nappal egyaránt, amikor eszébe jut ez az irracionális lehetőség. Minimalizálhatjuk az előfordulást.
MÉG TÖBB TUDNIVALÓ
 A bölcsőhalálról
Bölcsőhalálról akkor beszélünk, ha az egyévesnél fiatalabb baba váratlanul vagy  hirtelen meghal, és a vizsgálat sem tud kimutatni semmi konkrét halálokot. A bölcsőhalált elszenvedő babák álmukban, fájdalommentesen távoznak. Általában akkor következik be a halál, amikor a baba békésen alszik az ágyában, de bármikor megtörténhet a tragédia alvás közben, a szülő karjában vagy a babakocsiban is. A bölcsőhalál bármelyik gyereket érintheti, de a koraszülött, kis súllyal született babák, valamint a fiúgyerekek gyakrabban esnek áldozatul. A bölcsőhalál leggyakrabban az éjszaka folyamán, éjfél és reggel kilenc között következik be.
A bölcsőhalál pontos oka nem ismert, kutatók úgy vélik, összetett okok állnak a hátterében. Közrejátszhat a légzési probléma vagy a nyúltagy rendellenes működése - ez felelős ugyanis a légzésszabályozásért - a rendszertelen szívverés, allergia, bakteriális mérgek, genetikai rendellenesség, de jelenleg egyik sem bizonyított még. Bár a bölcsőhalál okáról nem állíthatunk biztosat, sok információnk áll rendelkezésre arról, mit kell tenniük a szülőknek, hogy csökkentsék a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.
Ha csökkentjük a kockázatot jelentő tényezőket (például abbahagyjuk a dohányzást, és a hátán altatjuk a babát), de így sem garantálható, hogy a baba biztosan nem hal meg álmában  egyvalamit tehetünk csupán ezenkívül, hogy kiűzzük a fejünkből ezeket a félelmeket, valahányszor felmerülnek.
Kötelezettségek a munkahelyen.
Az egyedülálló anyák és a legtöbb apa más aggodalommal is kénytelen szembesülni. Minden bizonnyal számolgatniuk kell, hogy miként tartják el újszülött gyermeküket és édesanyját, aki valószínűleg otthon marad, hogy gondoskodjon a babáról. A legtöbb esetben gyötrelmet okoz számukra a kettős érzés, hogy szeretnének segíteni otthon, és minél több időt töltenének apró gyermekükkel, ugyanakkor a munkahelyükön is sikeresnek kell lenniük, ha előre akarnak jutni, hogy eltarthassák családjukat. A nőkre még akkor is ehhez hasonló, komoly teher hárulhat, ha párban élnek.  Időbe telik, mire elfogadják új helyzetüket a munka és a gyereknevelés között őrlődve, s belejönnek a családanya szerepébe. Manapság az sem ritka, hogy a férj marad otthon a babával, és ő vállalja magára a gyerekgondozást.
Ikrek
Az utóbbi években drámai módon nőtt az ikerterhességek száma. Ez elsősorban a mesterséges megtermékenyítésnek, a jobb táplálkozásnak és azoknak az új módszereknek köszönhető, mellyel a nők fogamzóképességét növelik. Ikerterhesség két módon következhet be.
Egypetéjű ikrek születnek, ha az alig néhány sejtből álló embrió kettéhasad, és mindkét félből különálló magzat jön létre. Amikor ez történik, mindkét embrió ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származik, így mindkettő egyazon génállománnyal rendelkezik. Amikor a két embrió beágyazódik a méh falába, rendszerint közös burok veszi őket körül.
Ha két különálló megtermékenyített petesejt éri el a méhet, kétpetéjű ikrek lesznek belőlük. Az ikerpár genetikai kódja különböző, és a két gyermek különbözik egymástól. A kétpetéjű ikrek természetesen hasonlítanak egymásra, mint két testvér, hiszen bizonyos génekben osztozhatnak, de korántsem annyira egyformák, mint az egypetéjű ikrek.
EGYPETÉJŰ VAGY KÉTPETÉJŰ IKREINK VANNAK?
Újszülöttkorban nem mindig könnyű eldönteni hogy ikreink egypetéjűek vagy kétpetéjüek. Az egypetéjű ikrek is születhetnek különböző súllyal és hosszal, mivel a méhben nem azonos pozícióban helyezkednek el, s emiatt fejük formája is eltérhet egymástól. A méhlepény vizsgálatával lehet eldönteni egyértelműen, hogy az ikrek egypetéjűek vagy sem. Genetikai tesztet is kérhetünk, de erre csak igen ritkán van szükség. íme néhány fontos pont, ami segíthet a kérdés megválaszolásában:
   Ha a két baba nem azonos nemű, biztosan nem egypetéjűek. Az azonos nemű ikrek még mindig lehetnek egypetéjűek és kétpetéjüek is.
   Ha a szülés során egyetlen méhlepény látja meg a napvilágot, valószínűleg egypetéjű ikrekről van szó. A kétpetéjű ikrek jellemző módon egy-egy saját méhlepénnyel rendelkeznek, vagy ha a korábban két különálló méhlepény egybeolvadt, a szokásosnál jóval nagyobb ez a szerv.
   A mesterséges megtermékenyítéssel születő ikrek ritkán egypetéjűek, ugyanis az ikerterhesség úgy jön létre, hogy az anya méhébe a biztonság kedvéért egynél több megtermékenyített petesejtet ültetnek be.
   Az egypetéjű ikrek vércsoportja azonos.
Ezt az információt rendszerint megtudjuk még a kórházi tartózkodás során. A kétpetéjű ikrek vércsoportja lehet megegyező és különböző is. 
Az ikrek esetében az a legnagyobb gond, hogy legalább kettő van belőlük! Számos logisztikai probléma merül fel. Kezdve azzal, hogy két nevet kell találnunk egy helyett, egészen odáig, hogy két autósülést vásárolhatunk, mire hazahozzuk őket a kórházból. Ezután még meg is kell tudnunk különböztetni őket.
Könnyebb a dolgunk, ha kétpetéjű ikreink vannak, ám az egypetéjű ikrek esetében egyáltalán nem ilyen egyszerű ez. Ahogy megismerjük a babákat, mindinkább nyilvánvalóvá válnak az apró különbségek. Kezdetben azonban érdemes odafigyelnünk a külső jelekre. Anyajegyek, több vagy kevesebb haj, a fej különböző alakja, a köldökcsonk eltérő helyzete segíthet a két apróság megkülönböztetésében. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, legjobb, ha fennhagyjuk a babákon a kórházban kapott karszalagot, vagy magunk is tehetünk rájuk saját készítésű karkötőt. Ikrekkel persze kétszer annyi gond is jár. Kétszer annyi pelenkát kell kicserélnünk, kétszer annyit fürdetünk, kétszer annyi síró csöppséget kell megvigasztalnunk, mint egy baba esetén. Kicsit később két csintalan tipegőn tarthatjuk rajta a szemünket minden pillanatban, arról nem is szólva, hogy a kicsik közötti vitás ügyeket is el kell simítanunk. Röviden, az ikres szülök éppen kétszer annyira fáradtak, mint szokásos. Valóságos áldást jelent, ha partnerünk, családtagjaink, barátaink vagy bébiszitter besegít.
A szokásosnál is nagyobb nehézséget jelent a két gyerek etetése, különösen, ha szoptatunk. Megoldható, hogy az ikreket is kizárólag anyatejjel tápláljuk, de ez nem könnyű feladat, s az anya számára hatalmas megkönnyebbülést jelent, ha párja időnként megcumiztatja a kicsiket lefejt anyatejjel vagy tápszerrel. Bár hatalmas terhet vesz le az anya válláról, fennáll a veszélye, hogy a tápszerrel is táplált babák idővel szívesebben választják az üveget, mint az anyamellet.
Váratlan problémák
Az újszülöttekkel felmerülő problémák többségére számíthatunk, de megeshet, hogy olyan gonddal szembesülünk, amivel nem számoltunk, és ilyenkor a legkisebb probléma is rendkívül félelmetesnek tűnhet, mert nem látjuk a kiutat.
Napon ritkán az is megesik, hogy súlyos betegséget vagy deformitást látnák az újszülöttnél. Ez rendszerint azt jelenti, hogy a baba speciális ellátásra szorul. Kétségtelen, hogy ilyenkor minden szülő sokkos állapotba kerül, zaklatottá válik, és reménytelennek érzi helyzetét. (Azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük ezeket az érzéseinket, és mit várhatunk a speciális osztályon.  Talán mondanunk sem kell, hogy ebben a szituációban két dologra van feltétlenül szükségünk, ismeretre és támogatásra. A gyermekorvos vagy a specialista, aki gyermekünkkel foglalkozik, nagyon sok információval szolgálhat. Meg kell értenünk, mi a probléma lényege, hogy kerülhetett a baba ebbe a helyzetbe milyen kezeléseket kaphat, és milyenek a hosszútávú kilátások. Bár könyvekből és az internetről is sok információhoz hozzáférhetünk, ezekkel bánjunk csínján, mert gyakran félrevezetők lehetnek. E könyv megalkotása során igen komoly erőfeszítéseket tettünk, hogy elkerüljük a nyomtatott médiumokban gyakran előforduló hibákat.
A beteg vagy súlyos rendellenességgel világra jött gyermek hihetedenül nagy terhet ró ránk. A szülők mindegyike rendkívül kimerült és a végsőkig kétségbeesett lehet. Mindkettőnknek rengeteget jelenthet ha igyekszünk kölcsönösen segíteni egymást ezekben a válságos pillanatokban. Rokonaink és barátaink már azzal is sokat segíthetnek rajtunk, ha mellettünk állnak.

Veszély a könyvekben vagy interneten tájékozódva.
1. Inkorrekt információ. A könyvekben ésaz interneten igen nagy számban találunk téves információt. Nem tudhatjuk, hogy átment-e szakértő szerkesztő kezén az adott kiadvány, ráadásul az internetre mindenki azt tesz fel, amit akar, anélkül hogy kötelessége lenne meggyőződni az általa közölt adatok pontosságáról.
2. A megállapítások, melyekkel találkozunk, nem feltétlenül igazak gyermekünkre.
A különböző súlyos egészségügyi problémák tünetei igen hasonlóak lehetnek. Megeshet, találunk olyan betegséget, melynek tünetei megegyeznek gyermekünkével, de könnyen előfordulhat, hogy helytelen diagnózist állítunk fel, vagy rosszul értelmezzük a tüneteket. Gondot okozhat a túl sok információ is.
3. Az információ valószínűleg nem specifikus.
A könyvek és weboldalak, melyek széles közönség számára kínálnak tanácsokat, valószínűleg olyan tényeket tartalmaznak, melyek a legtöbb gyermekre igazak lehetnek és annak érdekében, hogy nagy bizonyossággal megállapíthassuk, valóban súlyos betegség áll-e fenn, különlegesen körültekintően kell eljárnunk. Minden baba esete egyedileg bírálandó el.
Az orvostudományban nem működik a mindent egy kaptafára elve.
4. Nem megbízható a forrás. Sok forrás közöl torzított információkat. Válogatott adatokat szolgáltatnak, ráadásul nem kiegyensúlyozottan.
5. Információdömping. Lehet, hogy több információhoz jutunk, mint kellene. Az orvosunk esetleg azt mondja: „Az önök babájának remek kilátásai vannak a teljes gyógyulásra." Biztosan szeretnénk tudni arról, hogy a gyerekek 0,1%-a hasonló helyzetben súlyos következményekkel számolhat?
TÁPLÁLÁS
Fontos tudnivalók - etetés
Amikor szoptatunk, akár cumisüvegből kínáljuk a kicsinek a lefejt anya tejet vagy tápszert, kezdetben legtöbb időnket a baba táplálása veszi el. Nagyon sokat adhat az anyának az első néhány héten, ha van mellette valaki. mert időbe telik, mire belerázódunk, és nyugodtan, magabiztosan látjuk el a feladatunkat. Ha problémánk van az etetéssel, lelteden ül kérjünk segítséget a kezdet kezdetétől. Ha aggódunk, eleget eszik-e a baba, beszéljük meg a kérdést védőnőnkkel vagy más anyákkal, családtagokkal, barátokkal. Hamarosan látni fogjuk, hogy a baba jól fejlődik, s ez megnyugtat bennünket.
A szoptatással a lehető legjobb kezdést biztosítjuk gyermekünk számára az életben, ellátjuk a számára legfontosabb tápanyagokkal. s megvédj ük a fertőzésekről. A szoptatással számos betegségtől is megóvjuk a gyermeket, ugyanakkor szoros fizikai és lelki kapcsolatot építünk ki kettőnk között.
Bár az anyák mindig is szoptatták gyermekeiket, a z északi országokban, úgy tűnik, sok nő küzd nehézséggel és ennek egyik oka talán az lehet, hogy az utóbbi évtizedben mintha már nem tudnánk, hogy működik a szoptatás.
Ha a picit fogóval  vákuummal segítették a világra, fajhat a feje, s ha császármetszéssel született, késhet a szopóreflex.
Ha a babát elválasztották az anyától, például segítségre szorult valamilyen születési nehézség következtében. időbe telhet, mire a szopóreflexe visszatér.
Ha a tápszeres táplálást választjuk - mert egészségi állapotunk nem engedi meg a szoptatást, gyógyszert szedünk vagy nem tudunk megbékélni a szoptatás gondolatával fontos, hogy ne legyen lelkifurdalásunk döntésünk miatt. Gyermekünket így is megfelelően fogjuk táplálni, s léteznek technikák, melyek megfelelő módszerek a tápláltság megállapítására
1.  A baba nyugodtan eszik. A baba meglehetősen lassan szív és nyel, időnként meg-megáll.
2. Nem szopik aktívan egyszerre fél óránál hosszabban. Ez azt jelzi, hogy jó technikával csatlakozik a mellre. Ha úgy érezzük, a baba csak szívja a mellet, és sokáig szopik, valami nincs rendben. Érdemes segítséget kérnünk, hogy javítsunk a baba mellre csatlakozási technikáján.
3.  A baba elégedett vagy jól alszik a legtöbb etetés között.
4.  Széklete aránylag hamar feketéről aranysárgára változik.
Az első öt napban a széklet mindig lágy (folyós az anyatejes, szilárdabb a tápszeres babák esetében).
5.  A baba naponta több nedves pelenkát produkál.
6.  A baba élénk, és általában elégedett, amikor ébren van. Kigömbölyödik, és nehezebbnek érezzük.
Az etetések gyakorisága
A felnőttek étkezési szokásai különbözőek: vannak, akik szívesen csipegetnek, mások egész nap zöldséget rágcsálnak, és vannak, akik esküsznek a háromfogásos vacsorára. Épp így a kisbabák sem egyformák. Míg valamennyi kisdedre jellemző, hogy aránylag gyakran kell enniük, különösen a kezdeti időszakban, étkezési mintázatuk nagyon is eltérő lehet. Egyes újszülöttek néhány óránként rendszeresen megéheznek, míg mások hol rövidebb, hol hosszabb idő elteltével kérik a táplálékot. Egyes csecsemők olyan pontosak, hogy órát lehetne igazítani hozzájuk!
Mindegy, szoptatunk vagy tápszert adunk, milyenek a baba szokásai, a legtöbb szakértő egyetért abban a kérdésben, hogy az anyák elég jól felismerik, mikor kér enni gyermekük, és épp ezért a rugalmas étkeztetést szorgalmazzák.
Kezdetben úgy tűnhet, hogy a baba nagyon gyakran kér enni. A gyomra még kicsi, egyszerre nem fér bele sok tej. Az első hetekben, átlagosan, a tápszerrel etetett babák három-négy óránként éheznek meg, míg a szoptatott babák akár kétóránként is enni kérhetnek nappal és éjszaka egyaránt. Jó, ha tudjuk, a gyakori szoptatás segít, hogy minél több tej termelődjön mellünkben, ez a későbbiekben, amikor a baba tejigénye megnő, hozzájárul, hogy elegendő mennyiségű anyatej álljon a kicsi rendelkezésére.
Valahányszor leülünk szoptatni, emlékeztessük magunkat, hogy most pihenhetünk egy kicsit, s kiélvezzük az előttünk álló pillanatokat, mivel valószínűleg éjszaka is fel kell kelnünk. (A babák természetes módon felkelnek enni egyszer-kétszer éjszaka is, nagyjából hat hónapos korukig.)
Az anyatej fehérjetartalma alacsony, tejcukortartalma viszont magas, a babáknak gyakran van szükségük evésre, hogy gyarapodni tudjanak. A tápszeres táplálás esetén is jó, ha igényeit követve etetjük a babát, akkor, amikor éhesnek tűnik. A legtöbb normális súlyú csecsemő legfeljebb hat óra hosszat bírja ki táplálék nélkül. Ez a hosszú szünet rendszerint napközben fordul elő elsőként, de azt jelenti, hogy a kicsi kezdi megtanulni, hogyan pihenhet hosszabban, s valószínűleg hamarosan éjszaka is átalussza a maga hat óráját.

Vannak újszülöttek, akik az első néhány napon nem ébrednek fel enni. Lehet, hogy a vajúdás során alkalmazott gyógyszerek miatt ilyen aluszékonyak, de megeshet, hogy nem jól érzik magukat amiatt, hogy segíteni kellett nekik a születés során, és szeretnék, ha békén hagynák Őket. Ha a pici nagyon hosszan alszik, talán érdemes gyengéden felébresztgetni, és megkísérelni megetetni.
Mennyiségi dilemmák.
 A csecsemők a felnőttekhez hasonlóan néha többet, máskor kevesebbet esznek. Ha szoptatjuk gyermekünket, valószínűleg szívesen kiüríti az egyik mellünket. Ezt követően biztosítsunk számára egy kis szünetet, megbüfiztetjük, kicseréljük a pelenkáját, majd megkínáljuk a következő fogással  a másik mellünkkel.
A babák imádják a második adagot, bár ez leginkább a jó étvágyúakra vonatkozik. Ha a második mellel sem lakna jól, elsőként kínált mellünk feltelik, míg a másikból szopik, így megkínálhatjuk a harmadik fogással is, ha szükséges. Ahogy minden baba személyisége különböző, és másként is szopik, így két mellünk kapacitása sem egyforma. A gyakori szoptatás azonban hozzásegíti az anyákat, hogy megfelelő mennyiségű tej álljon a későbbiekben a baba rendelkezésére.
Az üvegből, tápszerrel etetett újszülöttek esetében a következő arányok érvényesek: 60-75 ml tápszert számolhatunk minden  testsúlykiloerammra.
Egy 3,5 kg-os baba esetében ez azt jelenti, hogy 420-525 ml tápszert kell adnunk neki 24 óra alatt. A hat kilogrammos súly eléréséig a legtöbb kicsi naponta legalább hat-nyolc alkalommal éhezik meg, és átlagosan 60 ml tápszert fogyaszt el egy-egy étkezés során.
Kutatók szerint a szoptatott babáknak nincs szükségük innivalóra, még a legmelegebb klímájú vidékeken sem, mert a gyakori szopás fedezi folyadékszükségletüket. A víznek nincs tápanyagtartalma, ezért a csecsemőknek nincs rá szükségük, míg el nem kezdenek szilárd táplálékot fogyasztani. A tápszeres babák ellenben megszomjazhatnak nagy melegben, vagy ha túl sok tápszert tettünk a vízbe (ez igen veszélyes lehet!). Ha úgy látjuk, a kicsi szomjas, megkínálhatjuk egy kevés forralt, hűtött csap vízzel a tápszer elfogyasztását követően.
Ha úgy látjuk, gyermekünk nem megfelelő ütemben fejlődik, érdemes rendszeresen elvinnünk tanácsadásra a gyerekorvoshoz, ahol megmérik a súlyát és felmérik ti állapotát.
A könyvünk végén található növekedési táblázat és a baba egészségügyi kiskönyvében ugyancsak megtalálható táblázat segít abban, hogy megismerjük, milyen átlagos értékeket érnek el a kicsik az adott időszakban. Nem feltétlenül segít, ha hetente méregetjük, mert a gyerekek nem állandó ütemben növekednek. és az esetleges, átmeneti stagnálás megriaszthatja a szülőket.
Ugrásszerű növekedés
A babák különböző tempóban nőnek. Nagyjából kéthetes, négyhetes, hathetes és három hónapos korukban jelentkezhet ugrásszerű növekedés. Épp amikor az ember azt gondolná, hogy minden nyugodt ritmusban zajlik, a baba váratlanul a szokásosnál gyakrabban akarnak enni.  Ha többet szoptatunk, ily módon nőni fog  a tejutánpótlás mennyiségre, hogy a baba még tovább fejlődhessen. Ezt úgy teheti  meg, hogy engedje, hogy a baba gyakrabban táplálkozzon, ettől megnövekedik az anyatejtermelés. Amikor  az anyatej utánpótlás  elegendő, a baba étkezési ritmusa ismét beáll, ami meg is marad egészen a következő, ugrásszerű fejlődésig. 
A növekedés kényelmetlenséget jelenthet a picik számára, s vannak babák, akik úgy mozognak, mintha fajdalmaik lennének. Ha úgy látjuk, a picinek valami problémája van, a közvetlen bőrkontaktus, a cirógatás, a masszázs, a halk énekelgetés és beszéd segíthet megnyugtatni.
Büfiztetés
Számos testhelyzet alkalmas arra, hogy segítsünk a babának megszabadulni a kínzó levegőtől. Függőlegesen felemeljük, és fejét a váltunkra helyezzük. Fél karunkkal a popsija alatt megtartjuk, másik kezünkkel gyengéden masszírozgatjuk a hátát. Ölünkbe ültethetjük a babát, egyik kezünkkel megtámasztjuk a fejét, másikkal óvatosan simogatjuk, ütögetjük a lapockái között. Az is megoldás, ha hasra fektetjük az ölünkben úgy, hogy fejét és mellkasát könyökhajlatunkba helyezzük. Figyeljünk, hogy fejét a testünkkel ellenkező irányba fordítsuk, így szabadon lélegezhet. Finoman ütögessük vagy masszírozzuk a hátát.
Nem érdemes egyszerre néhány percnél hosszabb időt szánni a baba büfiztetésére. Távozik tőle a felesleges levegő egy meleg ölelés vagy a szopás közben.
A nyűgös újszülöttel eltöltött nap igen kemény megpróbáltatást jelent a szülők számára, de ha észben tartjuk, hogy ez csupán átmeneti állapot, könnyebb átvészelni ezeket a napokat. Vannak időszakok, amikor órák hosszat tartogatjuk a picit. Nem kell feltétlenül egymagunkban szenvednünk, hívjuk át valamelyik barátunkat.
Ha szoptatunk, és a pici szinte egész nap nyűgös, ne habozzunk szakember tanácsát kérni, s ne nyúljunk azonnal a tápszeres üvegért. Ha a szoptatással kapcsolatban kérdésünk merül fel, sok helyről kérhetünk segítséget: gyerekorvosunktól, védőnőnktől, de hívhatjuk a szoptatási tanácsadó vonalat is gyakorlati tanácsért.
Gázok
Az első néhány napban a babák általában keveset büfiznek és szellentenek. Ugyanakkor, ahogy nő a tejfogyasztásuk, ezzel együtt több tejcukor (az anyatej egyik összetevője) kerül a szervezetükbe. Az erjedő tejcukorból gázok képződnek. Ha a baba képes megszabadulni ezektől a gázoktól akár a száján, akár a végbelén keresztül, sokkal könnyebben érzi magát.
Ha a babát cumisüvegből tápláljuk, és nagyon bántják a szelek  látszik rajta, mert etetést követően nyugtalanul tekereg, és sír  ellenőrizzük, megfelelő méretű-e a cumin levő lyuk. Ha a jelzettnél lassabban áramlik a tej az üvegből, azt jelenti, hogy a baba az étkezés során a tápszerrel együtt jelentős mennyiségű levegőt nyel. Másrészről viszont, ha azt látjuk, hogy a baba alig győzi lenyelni a szájába jutó tápszert, nézzük meg, nem túl nagy-e a lyuk a cumin.
Ügyeljünk, hogy mindig a megfelelő szögben döntsük a cumisüveget, amikor etetünk  a benne levő folyadék mindig teljesen fedje az üveg száját, és töltse tele a cumit.
A legtöbb baba szívből utálja, ha a cumizás kellős közepén elveszik tőle a tápszeres üveget, hogy megbüfiztessék. Gondoljunk csak bele, milyen érzés lenne számunkra, ha elvennék tőlünk az innivalónkat, amit fogyasztunk, épp, amikor élvezni kezdenénk a kortyolgatást. Ha gyermekünk sokat szenved a szelektől, próbáljuk inkább akkor megbüfiztetni, amikor saját tempójában szünetet tart. A babák általában nem könnyen nyelnek levegőt, de ha nem jól csatlakoznak az anyamellre, vagy túl nagy a cumi, megtörténhet, hogy a folyadék mellett levegő kerül a gyomrukba. Számos kultúra és ország létezik, ahol a szoptatásnak hosszú időre visszanyúló, máig élő hagyománya van, ellenben a büfizésre és a büfiztetésre nincs is kifejezés, mégis a nyugati kultúrában ez a művelet egyfajta ritualizált masszázzsá nőtte ki magát.
Fájdalom vagy hányás
Ha úgy látjuk, a babának fájdalmai vannak vagy az etetéseket kővető- en hány, lehet, hogy valamilyen jól kezelhető problémában, refluxbe- tegségben vagy gyomor-bélhurutban szenved Mindkét esetben orvosi kezelésre van szüksége, ezért keressük fel gyerekorvosunkat.
A legtöbb baba a legegyszerűbb és legmegfelelőbb módon reagál, amikor folyadék éri a torkát: nyel! Ám a kisbabáknál a torok hátsó fele és a gyomor felső része igen közel helyezkedik el egymáshoz, így sok babánál megesik, hogy miközben levegő távozik a gyomorból a szájon keresztül, egy kevés tej is cársul hozzá. Néhány baba minden étkezés után bukik egy kicsit. Ez teljesen normális, semmi okunk aggódni miatta. Amikor a baba hány, azt egyértelműen észrevesszük, mert ekkor jelentős mennyiségű tej távozik.
A CUMI ELLENŐRZÉSE.
 Megtöltjük tápszerrel az üveget majd fejjel lefelé fordítjuk. Akkor megfelelő a nyílás mérete, ha a tápszer egyenletesen csöpög, másodpercenként egy csepp sebességgel. A túlságosan szűk nyílást megnagyobbíthatjuk steril  tű segítségével.
Természetes táplálás

A nőknek csupán rendkívül kis része az aki valóban nem képes szoptatni. Ók valamilyen mellsérülésen műtéten estek át. Esetleg hormonális eltérései vannakk. Mindemellett mégis számos olyan eset van, hogu csupán magabiztossága hiányában nem tudja szoptatni a  kisbabáját. Ez a probléma ugyanakkor az újszülötteknél nem áll fenn. A babák megszületésüket babák rövid időn belül ösztönösen szopnak, amennyiben lehetőséget és megfelelő körülményeket biztosítanak számukra. Ha az első órában a baba közvetlen bőrkontaktusba kerül anyjával, valószínűleg ösztönösen táplálkozni akar.
A megfelelő tejutánpótlás biztosítása
Ahogy a méhen belül a magzat anyja testéből táplálkozott, épp így tudja táplálni gyermekét az anya a következő hónapok során  természetes módon.
A mellben a szülés időpontjára a tejtermelő mirigyek egész hálózata épül ki, s amikor a baba kiüríti a mellet, automatikusan újabb tejadag termelődik. Elméletben a tejtermelődés akármeddig fennállhat, de a baba egy bizonyos időszakban kevesebbet kezd szopni, majd ahogy csökken az igény, úgy apad el a tej is.
A legjobb módszer a tejtermelés fokozására.
Ha úgy látjuk, nincs elég tejünk, vagy csökken az anyatej mennyisége, lehet, hogy azt a tanácsot fogadjuk meg, hogy  pótoljuk a hiányt tápszerrel. Ám ha tápszert adunk, különösen az első időkben, az tovább csökkenti a mellben termelődő tej mennyiségét. Ezért lényeges, hogy ha csökkenne a tejmennyiség, a legrövidebb időn belül keressünk valakit, aki szaktanácsot adhat a kétdésben.
Az elmúlt ötven évben igen komoly reklámot kaptak a különböző tápszerek, ez az egyik oka, hogy  sokan úgy vélik, a tápszer épp olyan jó a csecsemők táplálására, mint az anyatej. Ugyanakkor számos bizonyíték áll rendelkezésükre arra vonatkozóan, hogy a tápszeres táplálás mind az anya, mind a baba szempontjából komoly egészségügyi kockázatot jelent, s a megfelelő mennyiségű anyatejes táplálás a lehető legjobb az anya és a baba számára is.
Amint megszületik a baba, a mellben megjelenik a colostrum (rendkívül nagy tápértékű előtej). Akkor termelődik belőle a legtöbb, ha a szülést követően azonnal megszoptatjuk a babát. Ha nem szopik a gyermek, az elötej néhány napon belül elapad.
Ám a szülést követő harmadik vagy negyedik napon az anyamell nagyobb mennyiségben kezd tejet adni.
1.  A szülést követő első néhány órában mellre tesszük a babát, vagy lefejjük a tejünket, ha valami miatt nem tudunk szoptatni.
2.  Ügyelünk, hogy a baba jól csatlakozzon mellünkre; amennyiben ez nehézséget okoz, mihamarabb segítséget kérünk a szoptatásban.
3.  Az első néhány hétben gyakori szopásra bátorítjuk a babát, nappal és éjszaka egyaránt, hordozókendőben magunkra a köztözve alszunk.

4.  Minden segítséget elfogadunk barátainktól és családtagjainktól, hogy meg tudjuk valósítani a fentieket.
Szoptatás lépésről lépésre
Mielőtt nekilátnánk a szoptatásnak, igyekezzünk a lehető legharmonikusabb, legnyugodtabb környezetet teremteni. Ha úgy érezzük, érdemes kikapcsolni a telefont, hogy ne zavarjanak meg bennünket, ne habozzunk. Magunk mellé készítünk egy pohár innivalót, amit elfogyaszthatunk. ha szoptatás közben megszomjazunk. Úgy helyezkedjünk el, hogy mindkettőnknek kényelmes legyen. Ülő helyzetben alkarunkra támaszthatjuk a baba hátát és fejét, vagy tarthatjuk is szabad kezünkkel. Feje mellünkkel egy szintbe kerül, hogy minden erőlködés nélkül elérje.
A MELL FELKÍNÁLÁSA
Valószínűleg könnyebben a baba szájába adjuk a mellünket, ha megfogjuk egyik kezünkkel, s a kicsi szájához emeljük, vagy kezünket közvetlenül a mell alá, a bordákra helyezzük. Figyeljünk, hogy ne helyezzük két ujjunkat „ollótartásban " a mellbimbóra, mert ez akadályozhatja a babát a megfelelő kapcsolódásban. Arra sincs szükség, hogy benyomjuk mellünket a kicsi

MÉG TÖBB TUDNIVALÓ
Megeshet, hogy úgy találjuk, sokkal több tejünk van, mint amennyire szükségünk lenne, de ei csak azt mutatja, milyen nagy mennyiséget képes termelni a mell a baba számára  akkor is elegendő lehet, ha ikreink, akár hármas ikreink születnek! A szopásokat követően a mellben megmaradó tej hatására jelzés indul az agy felé, hogy lassítsa a tejutánpótlás mennyiségét, így a termelődés üteme kezd igazodni a baba igényéhez. Ha a baba csak nagyon kevés tejet szív ki, talán mert nem sikerül jól csadakoznia az anyamellre, a mell tejtermelése a kívántnál jobban visszaesik.
Ez magyarázatul szolgál arra, miért okozhat nehézséget a baba táplálása a kis tejmennyiség miatt.
Ha a szoptatás tovább folyik, a termelődő tej mennyisége attól függ, mennyit eszik a baba, nem attól, hogy mennyit eszik az anya, bár fontos, hogy a szoptatás alatt megfelelő mennyiségű ételt és italt fogyasszunk, valamint kipihenjük magunkat. Az újszülött gondozása rendkívül fárasztó, a szülőket erősen igénybe vevő feladat, megeshet, hogy úgy érezzük, nem jön megfelelő sebességgel mellünkből a tej: a tejleadó reflex akkor indul be jól, ha sikerül ellazulnunk. Lehet, hogy a család részéről különleges támogatásra van szükségünk ahhoz, hogy élvezzük az etetést, mindemellett a baba szoptatása során felszabaduló hormonok is segítenek az ellazulásban.
Megeshet, hogy a baba nagyon éhesnek és elégedetlennek tűnik, de talán csak a közelségünkre vágyik, lehetséges, hogy ezért tiltakozik, amikor letesszük a szopást követően. Ha hordozókendőben magunkra kötjük, az megnyugtatja, és nekünk is szabad marad mindkét kezünk. A gyakori szoptatás jó a pici babáknak, és az anyának is segít, hogy megfelelő mennyiségű teje termelődjön.
Néhány hét szoptatás után nagyon puhának érezhetjük a mellünket, de semmi ok az aggodalomra, mert ez nem azt jelenti, hogy nincs elég tejünk. Ha úgy látjuk, hogy a baba jóllakik  akkor semmi okunk az aggodalomra, sok tejünk van.
Lehetséges, hogy a baba igen gyakran akar enni. Ilyenkor könnyen eszünkbe juthat, hogy talán azért
Az első óráról
Kimutatták, hogy ha az anya és a baba számára lehetőség nyílik a zavartalan bőrkontaktusra nem sokkal a szülés után, sokkal sikeresebb a szoptatás, és jobb eséllyel indul az életben az újszülött. A közvetlen bőrkontaktus az újszülött számára melegséget és biztonságot jelent, arról nem is szólva, hogy hozzáférhet az élelemforráshoz abban az időszakban, amikor a legélénkebb a megszületését követően. Az evéssel erőre kap, ráadásul az anya bőrén található természetes, jóindulatú baktériumok íly módon átkerülve a baba szervezetébe segítik a kicsit a fertőzések elleni küzdelemben. A szoptatással az anyák endorfinokat, „boldogsághormonokat" is átadnak a babának, ez megnyugtatóan hat rájuk a születés gyötrelmes pillanatait követően.
A TEJ  LEFEJÉSE
Ha a babát nem tudjuk valami miatt megszoptatni, vagy partnerünk átvesz tőlünk egy etetést, esetleg el kell mennünk valahova, érdemes lefejnünk mellünkből a tejet. A tej lefeiése kézzel és géppel is történhet. Sok nő gyorsabbnak, hatékonyabbnak s egyszerűbbnek találja a (kézi vagy elektromos) pumpás fejést a kézi fejésnél.
Tejünket közvetlenül steril üvegbe, műanyag tartóba vagy anyatej tárolására alkalmas zacskóba fejjük, ezt hűtőszekrényben 24 óráig, mélyhűtőben 3 hónapig tárolhatjuk.
A kézi pumpa használata során egyszerűen légmentesen a mellbimbónkra tesszük a pumpa csőszerű részét, majd néhányszor ki-be mozgatjuk a pumpa erre alkalmas felét, hogy megindítsuk a tej kilövellését
Kézzel úgy fejünk, hogy fentről lefelé gyengéden végigsimítjuk a mellünket a mellbimbó irányába. Ezt követően két kezünk hüvefykupt a mellbimbó fölé, a többi ujjat alá helyezzük, s miközben a mellcsontunk felé nyomjuk, ritmikusan összeszorítjuk a mellünk alsó felét.
Ha a baba sír, azt azért teszi, mert nem kap eleget egy-egy alkalommal. Ám ez teljesen mindennapos viselkedés, és nem az éhség jele. Valószínű, hogy a baba csupán megnyugtatásra vágyik, míg megszokja az őt körülvevő furcsa világot.  

KÉNYELMESEN
A sikeres szoptatás egyik alaptényezője a kényelmes testhelyzet érdemes végigpróbálnunk néhány pozitúrát, hogy megtaláljuk a munkra legalkalmasabbat. Bármelyik helyzet mellett döntünk is  ügyeljünk, hogy a babát szilárdan, testünkhöz közel fogjuk, feje szembe forduljon mellünkkel, s mellkasa hozzánk simuljon. Az a jó ha könnyen magunkhoz tudjuk vonni.
A legtöbb nő fotelban ülve szoptat, megemelt lábbal, karja alatt párnával, de más helyzeteket is kipróbálhatunk.
Az oldalt fekve szoptatás kényelmes lehet, különösen, amikor fáradtak vagyunk, vagy kényelmetlennek találjuk az ülő helyzetet - például mert gátmetszéssel szültünk. Helyezzünk magunk köré meg. felelő mennyiségű párnát, támasztéknak kitűnő. Mellünkkel egy magasságba emeljük a babát, szája a mellbimbó elé kerül. Ha császármetszéssel szültünk, vagy a kicsi nagyon hátrahajol a kezünkben párnával megtámasztjuk a hátunkat, és behajlított könyökünk alá is teszünk egyet.
A baba valószínűleg ösztönösen azonnal szopni próbál, amint megérzi mellünket az arca közelében, de azzal is kiválthatjuk a rákapcsolódó reflexet, hogy végigsimítjuk
MELLRE KAPCSOLÓDÁS
Akkor tud jól rákapcsolódni a baba a mellre, ha nagyra nyitja a száját, s a mellbimbóval együtt a mell egy részét is bekapja. Az a jó, ha nyelvét kellően előrenyújtja.

A baba táplálása
kényelmesen megtartsa magát a mellünkön mindvégig, amíg eszik, s a mellből a mellbimbóba tudja préselni a tejet. Amikor a baba teljesen rákapcsolódik a mellre, a mellbimbó hátra, a lágy szájpadlás közelébe kerül, így mellünk minden egyes részéből egyenletesen áramolhat a tej. Ha a tej megindul a mellből, a csecsemő lassan és egyenletesen szopik, hallhatjuk, ahogy nyel.
Ha a baba nem jól kapta be a mellünket, újrakínálhatjuk, ha kisújjunkat a szája szögletébe téve segítjük a lekapcsolódást.
A MELL KIÜRÍTÉSE
A baba szopásának üteme általában változik, hosszabb, rövidebb szívások váltakoznak közbeiktatott pihenőkkel. A baba tudatja velünk, ha kiürült a mellünk, mert játszani kezd vele, vagy hagyja kicsúszni szájából a mellbimbót. Ilyenkor megkínálhatjuk a másik mellünkkel. Ha a babát le akarjuk venni a mellről, megszüntethetjük a vákuumot úgy, hogy szája szegletébe csúsztatjuk kisujjunkat (lásd előző szövegrész). Nincs ok aggodalomra, ha nem kéri a másik mellet, a következő szoptatást majd ezzel kezdjük. Amikor a mellünk tele van, a tej zsírszintje alacsony, de ahogy fogy a tej, a zsírszint emelkedni kezd. Ezért, meg a tejcsatornák elzáródásának elkerülése érdekében is fontos, hogy a baba teljesen kiszívja legalább az egyik mellet.
Ikrek szoptatása   
Anyatej az ikreknek.
Mi lehet  még fontosabb, mint az anyatej az újszülötteknek. Ha a picik koraszülöttként jönnek világra, az anya tejjel látja el őket azokkal a tápanyagokkal, melyeket megkaptak volna az anyaméhben a még hátralevő idő során, megadták volna azokat szükséges anyagokat  melyek  a fertőzésekkel szembeni védettséget jelentik.
A tejtermeléés mechanizmusát és fenntartását részletesen ismertetjük később. Ez az ikrek esetében is pontosan ugyanilyen módon működik, csupán annyi különbséggel, hogy a tejutánpódást akkor is  tudjuk tartani, ha az egyik baba gyengébben szopik vagy beteg, mert a másik baba kiüríti mellünket.
Együtt vagy külön szoptassunk?
A babák együtres szoptatása mindenképpen gyorsabb és egyszerűbb mint az üveges táplálás, ráadásul két nyugodt és elegeden gyerekünk lesz egy csapásra. Valószínűleg akkor érünk el igazán jó eredményt, ha lassú evők.
Ha külön szoptatjuk a babákat, lehetőségünk nyílik rá, hogy megismerkedjünk velük és időt fordítsunk mindkettőjükre egyenként. Mivel minden gyerek önálló egyéniség, könnyebben szoptatunk egyesével, ha étkezési tempójuk eltér, lehetséges, hogy gyakrabban és lelkesebben táplálkozik, mint a másik.
Megtörténik, hogy muszáj külön-külön etetnünk, például egészségi probléma merül fel. Ilyenkor lehűtjük a tejünket az egyik számára, míg a másikat megszokott módon szoptatjuk. Ugyanakkor a két gyerek önálló szoptatása rendkívül időigényes, és próbáljuk meg azt a célt kitűzni magunk elé, hogy idővel, legalább bizonyos időszakonként, egyszerre szoptassuk piciket. Ez a módszer biztosítja az anya számára feltétlenül szükséges pihenést is.
Legkönnyebben egyforma súlyú, és hasonlóképp étkező ikrek esetében alakíthatjuk ki a megfelelő étkezési napirendet. Megoldhatjuk ezt úgy is, hogy eleinte a baba igényeihez igazodva szoptatunk, először megetetjük az elsőként ébredő babát, s letesszük, nem ébresztjük fel a testvérét, később azonban, amikor az aktívabban szopó gyerek kel, felébresztjük a másik babát is, és együtt etetjük őket. Nagyjából hat hétbe is beletelik, mire a megfelelő napirend kialakul, de érdemes foglalkozni vele, mert nagyban megkönnyíti a dolgunkat.
Hatékony testhelyzetek.
Bármelyik testhelyzetet választjuk is szoptatásra, az a lényeg, hogy a gyerekek megfelelően csatlakozzanak a mellre. Lehet, hogy az anya szívesen próbálkozik először egy gyerek szoptatásával, mielőtt megkísérli együtt megetetni az ikreket.
Hasznosnak bizonyul a „V” helyzet, amikor a két baba lába egymás felé néz. Másik lehetőség a „focista tartás”, amikor mindkét babát egy egy párnára helyezzük, így fejük egy szintbe kerül mellünkkel. A kicsik teste a karunk alatt van, lábuk a hátunk mögött. Harmadik megoldás, hogy a két babát egymással párhuzamosan fektetjük a mellkasunk elé úgy, hogy fejük egy irányba néz. Párnával megtámasztjuk a testüket, majd az elsőt jobb mellünkre tesszük, s fejét jobb kezünkkel megtartjuk, majd fogjuk a másik babát, és karunk alá húzva megtámasztjuk a fejét bal kezünkkel a bal mellünkön. Bármelyik helyzetben szoptassunk is, kényelmesen megtámasztjuk a hátunkat.
A legtöbb nő szoptatja gyermekét a szülés után, de sokan feladják a próbálkozást az első kudarc jelentkezésekor, s a tervezettnél jóval hamarabb abbahagyják a szoptatást.
A leállás legfontosabb okai közöt a következők szerepeltek: 
   a baba visszautasította a felkínált mellet
   fájdalommal járt a szoptatás;
   úgy tűnt, az anyának nincs elég teje.
Ha ilyen helyzetbe kerülünk, ne essünk kétségbe. Kérjünk támogatást. A szoptatás sokkal könnyebb abban az esetben, ha mindenki tisztában van vele, miért olyan fontos, és az is sokat segít, ha megértjük a tej termelődésének mechanizmusát.
Ha problémamentes volt a szülés, s azonnal a kezünkbe adták a babát, valószínűleg nem lesz semmi gondunk a szoptatással. Ha gyermekünk mégis visszautasítja mellünket, valószínűleg jó oka van rá. Az anya ilyenkor talán azt érzi, hogy gyermeke őt utasítja vissza, és jobb, ha áttér szoptatás helyett a tápszeres táplálásra. A baba azonban nem azt mondja ilyenkor, hogy „nem akarok szopni”, hanem azt, hogy „egyelőre nem sikerül az evés”. A kezdeti problémák oka rendszerint a szülés során lejátszódó eseményekben keresendő. Amit mi traumatikusnak találunk, az a legtöbb esetben éppúgy megrazza a babát is.
4 módszer a szopás iránti érdeklődés felkeltésére
1. Tartsuk a babát testközelben. Legyünk minél gyakoribb közvetlen bőrkontaktusban, a babát megnyugtatja ismerős illatunk, hangunk és szívverésünk.
2. Teremtsünk csendet és békét. Legyen a szobában csend és félhomály, kezeljük gyengéden az újszülöttet. Dúdoljunk vagy tegyük be azt a zenét, amit terhességünk alatt is szívesen hallgat- tünk - felismeri!
3. lndirekt etetés fecskendőből vagy csészéből adjunk néhány óránként kis mennyiségű anyatejet a babának, de kerüljük a cumikat és cumisüvegeket, mert ezek mellett nehezebbé válik a szoptatás.
4. Fürödjünk együtt bőséges, meleg vízben. A baba fejét mellkasunkra fektetve vízbe ereszkedünk, pocakja a hasunkon legyen, hátát folyamatosan locsolgassuk. A fürdésnél legyen segítségünk” mert a nedves baba igen csúszós!

Amikor a baba látszólag nem érdeklődik
Az újszülött babák akkor érzik legjobban magukat, ha anvjuk közelében lehetnek. Ha a babát megszületése után röviddel mellre teszik, közveden bőrkontaktusba kerül anyjával, segít számára, hogy ellazuljon a születést kővetően, és készen álljon már élete első órájában a szopásra. Ha ez valami okból nem kivitelezhető, a korai etetés nehezebbé, de nem lehetedenné válik. Felkelthetjük a baba érdeklődését a szopás iránt, ha testközelben tartjuk, amilyen gyakran csak lehetséges. A puha hordozókendőben könnyen magunkkal vihetjük bárhová, de betehetjük mély kivágású rugalmas felsőnk alá is, a mellünkre. Partnerünk is hordozhatja a babát, amikor mi már elfáradtunk.
Csészéből megkínáljuk a kicsit lefejt tejünkkel. (Kérjük a csecsemős nővért, mutassa meg a baba biztonságos tartásának módját.) Mosakodáskor ügyeljünk rá, hogy felsőtestünket csupán tiszta vízzel mossuk le, így testünk természetes illata (melyet a baba félismer) nem változik meg. A mell olyan illatanyagot termel, amit a baba vonzónak talál, s hamarosan keresni fogja az ízletes tej forrását.
Ha a baba nehéznek találja a szopást, és nyugtalannak tűnik, legjobb, ha a lehető legtöbbet tartjuk kézben  mi vagy partnerünk , míg meg nem nyugszik. Családtagjaink és barátaink minden bizonnyal megértik, miért kell várniuk még egy darabig arra, hogy ők is kézbe vehessék gyermekünket.
Abban az esetben, ha a baba szívesen szopna, de nem sikerül megfelelően csadakoznia a mellre, talán mert mellünk megduzzadt   csalódottá válhat, és az is megeshet, hogy nincs kedve ismét megpróbálni a szopást. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy megőrizzük nyugalmunkat, és rendszeresen lefejjük a tejet, míg a baba megtanulja, hogyan csatlakozhat helyesen a mellre. Ha nem sikerül a szopás, fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat, és semmiképpen ne nyomjuk a baba fejét a mellünkhöz.
Amikor cumisüvegből adjuk gyermekünknek az anyatejet, tartsuk minél közelebb magunkhoz (lehetőleg közveden bőrkontaktus legyen) etetés közben.
Fájdalmas szoptatás
A szoptatás az anyák és csecsemőik számára hosszú hónapokig élvezetes együttlétet biztosít. SOSEM fáj, ha mégis fájdalmat érzünk szoptatás közben, valami nincs rendben. Ha a szoptatást kényelmetlennek érezzük, az a baba számára sem jó, kérjünk minél hamarabb segítséget. Megfelelő módszerrel megszabadulhatunk a fajdalomtól, s hamarosan csak a szoptatás örömteli része marad.
MIÉRT LEHET FÁJDALMAS A SZOPTATÁS?
   Megduzzadt mell. A terhesség végén vagy a vajúdás során az átmeneti folyadék-visszata tás vagy a szülést követő tejbelövellés miatt a mell megduzzad, és ez megnehezíti a baba helyes rácsatlakozását.
   Megnagyobbodott vagy befelé forduló mellbimbók. A mellbimbó alakja genetikusán öröklődik, de esetenként átmenetileg meg is duzzad; ilyenkor specialista segítségét kell kérnünk, hogy szoptatni tudjunk.
   A baba nem nyitja elég nagyra a száját. Megeshet, amikor a baba nem nyitja ki eléggé a száját, hogy nem tud teljesen rácsatlakozni a mellre, ez meglehetősen gyakori nehéz szülést követően.
   Az újszülött helyzete. Lehet, hogy a pici nincs elég közel a mellhez. Ilyenkor szopórefle- xe csökken, és rághatja vagy megnyújthatja a mellbimbót. Ilyenkor az érzékeny mellbimbó hozzádörzsölődik a kemény szájpadláshoz.
   Tejcsatorna-elzáródás vagy emlőgyulladás. Rendkívül fontos, hogy a mell minden részét mindig kiürítsük; bárhol túltelítődik, fájdalmassá válhat az etetés, és ez számos problémát okozhat.
   Lenőtt nyelv. Ha a baba nyelve lenőtt, esetleg nem tudja eléggé előrenyújtani a szopás során, és sikertelenül próbál rácsatlakozni a mellre, lehetséges, hogy szüksége van egy apró orvosi beavatkozásra; kérjük ki szoptatási tanácsadó véleményét.
Lehetséges, hogy azt mondták nekünk, a szoptatás eleinte mindig fáj, s a mellbimbónknak szoknia kell ezt a próbatételt. Ezt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, és igazán nincs is értelme a magyarázatnak. A mellbimbónak érzékenynek kell lennie, hisz az agyunk a mellbimbó ingerlésére választja ki a hormont, mely a tejleadásért felelős, de a szopás során nem kell, hogy sérüljön.
Az a jó, ha kényelmesen el tudunk helyezkedni, és mellünk elég puha ahhoz, hogy a baba megfelelően a szájába vehesse, s könnyedén szopjon. Amikor a pici készen áll a szopásra, s hozzánk közel fekszik, tud annyit fordulni, hogy megtalálja mellünket. Ha egyedül nem csatlakozik rá ügyesen, segíthetünk neki, de semmiképpen sem szabad erőltetni a dolgot.
Ha mellbimbónk fáj szoptatás közben, annak az lehet az oka, hogy nem csatlakozott megfelelően melllünkre a baba. Ellenőrizzük a mellbimbót szoptatást követően - az a jó, ha ugyanolyan a formája, mint előtte. Ha deformálódott, megnyúlt, felhorzsolódott vagy sebes, a babának jobban be kell vennie a szájába vennie a  következő alkalommal, máskülönben berepedhet és vérezhet. Fontos, hogy minél hamarabb segítséget kérjünk a szoptatáshoz.
KÖZKELETŰ TÉVHITEK
   Sok anyának nincs elég teje.
   Egyes babák különösen sok tejet igényelnek, ezért pótlásra van szükségük.
   Ha túl gyakran szoptatunk, a mellnek nincs ideje feltelni.
   A tejmennyiség visszaesik, ha az anya nem eszik vagy iszik eleget.
   Az anyatej tápértéke csökken néhány hónap után, ezért kell tehéntejes táplálásra váltani.
5 módszer a mellbimbó fájdalmának csökkentésére és megelőzésére
1.  Ügyelünk, hogy a szoptatás megkezdése előtt a mell elég puha legyen ahhoz, hogy a baba a szájába tudja venni. Ha mellünk túl kemény, nagyjából négy centiméterrel a mellbimbó alatt benyomjuk a mellkas irányába, s körbenyomkodjuk a bimbóudvar körül, míg puhábbnak nem érezzük. Ezt nevezzük ellentétes irányú puhításnak. Ugyancsak segíthet, ha ujjunkkal kipréselünk egy kevés tejet szoptatás előtt.
2.  Magunkhoz öleljük a babát. Kényelmesen hátradőlünk a fotelban, hagyjuk, hogy a kicsi arccal előre ránk feküdjön - lehetséges, hogy ez segít neki nagyobbra nyitnia a száját. Ha tartanunk kell, támasszuk meg a vállát és a popsiját, de ne tartsuk a fejét, hogy álla mellünkhöz nyomódhasson, így az orra szabadon marad. Elég a babára egyetlen réteg ruha, testünk melegen tartja.
3.  Bátorítsuk a babát gyakori, rövid szopásokra! Mindenhova magunkkal visszük hordozókendőben. Azonnal megkínáljuk mellünkkel, amint látjuk rajta az érdeklődés jeleit  nem várjuk meg, hogy sírni kezdjen, ugyanis kevésbé ügyesen csatlakozik a mellre, ha nagyon izgatott.
Lefejt tejet is adunk a babának, hogy biztosítsuk mellünkben a tejutánpótlást.
4.  Ha mellbimbónk fájni kezd szoptatás közben, óvatosan leválasztjuk a babát, s újra kínáljuk neki mellünket, vagy a másik mellre tesszük. Ha nem tudjuk úgy elhelyezni, hogy ne okozzon fájdalmat a szoptatás, kérjünk, amilyen gyorsan csak lehet, segítséget. Néhány csepp lefejt tejjel bekenjük a mellbimbónkat, hogy csillapítsuk a fájdalmat és elősegítsük a gyógyulást Ha mellbimbónk kisebesedett, egy kevéske tiszta lanolin segíthet a gyógyulásban - kerüljük a krémeket, mert ezek irritálhatják a bőrt, és megváltoztathatják mellünk izét
5.  Mindig ügyelünk, hogy a baba kiürítse a mellünket. Minden etetéskor másik mellünket kínáljuk először. Minden szoptatás után etienónzzük mellünket, nincs-e benne csomó, s gyengéden megmasszírozzuk az elzáródott részeket Ha te kei fejnünk valamennyi tejet a mellszívó pumpát gondosan helyezzük elvannak nők, akiknek a szokásosnál nagyobb tölcsérre van szükségük - és megpuhítjuk egy kicsit a mellet, ha szükséges.
Segítség a szoptatásban
A szoptatással számos kiadvány foglalkozik, utána nézhetünk könyvekben, weboldalakon, de kikérhetjük szakértő, barát és családtag tanácsát is ebben a kérdésben. Honnan tudjuk azonban, hogy kire érdemes hallgatnunk: A kisbabák a világon mindenütt ugyanolyanok. Egyaránt biztonságot és megfelelő táplálékot igényelnek, de szüleik másként gondolkodnak arról, mit jelent ezeknek az igényeknek a kielégítése, attól függően, milyen nevelésben részesültek, és milyen kulturális tapasztalatokkal rendelkeznek. Ezek a nézetek sokkal inkább az adott területen uralkodó szokásokat és nézeteket tükrözik, mintsem a tényeket.
A fiatal csecsemőkre vonatkozó tanácsoknak a babák biológiai és érzelmi szükségletei kutatására kellene alapozni, de gyakorta inkább a nyugati kultúra elvárásait tükrözik.
Melyik tanácsot fogadjuk meg
Minden babának ugyanazok az alapszükségletei, de táplálásuk módja nagyban befolyásolhatja, hogyan viselkednek és fejlődnek. A tápszeres babák általában hamar beállnak a négyóránkénti táplálkozásra, s hajlandók elfogadni a tápszert anyjukon kívül más emberektől is, de nem ez az, amit maguktól választanának, ha lehetőségük nyílna rá. A legtöbb baba megszületését követően anyja közelében szeretne lenni, és gyakran szopni, úgyhogy ha tápszerrel etetjük a kicsit, a legjobb, amit tehetünk, hogy hagyjuk, hadd válassza meg, milyen gyakran akar enni, és minden alkalommal szorosan magunkhoz öleljük a cumiztatás idejére. Akkor, amikor tápszeres táplálásról beszélünk, feltétlenül végig kell gondolnunk ezt is.
Az egyes tanácsok esetében elsőként azt nézzük meg, kitől kapjuk az ödetet, aztán végiggondoljuk, mi indítja az illetőt az adott szemléletre. A nagymamák például biztosan sok tapasztalatot szereztek a gyerek- nevelés terén, de talán olyan tanácsokkal szolgálnak, melyek rég idejét múlt nézetekre alapozódnak.
Ha szakértőtől kapunk tanácsot, tudnunk kell, milyen képesítéssel rendelkezik. A szülésznők például rendelkeznek az újszülöttek táplálására vonatkozó ismeretekkel, de nem feltédenül a legfrissebbekkel. Angliában a védőnőket nem képezik alaposan a csecsemőtáplálás területén, épp így a gyerekorvosok képzésében is csak igen sekélyesen oktatják ezt a területet, bár valószínű, hogy gyerekorvosunk saját jóvoltából külön tanulmányozta ezt a témát. Minden szakembernek szüksége van rá, hogy időnként frissítse tudását. Akkor lehetünk biztosak a tanács megbízhatóságában, ha ellenőrizzük az adott szakértő képesítését.


ALVÁSI ÜGYEK

Elalvás és álom
A kicsik ahas közben tárolják az ébrenlét során megtanult információkat s ezek az emlékek kulcsfontosságú szerepet játszanak tanulásukban és fejlődésükben.
Az alvás fázisai
Az alvásnak két fontos típusát ismerjük  a felszínes és a mely alvást. Ezek további fázisokra oszthatók, amelyek meghatározott sorrendben követik egymást. Először dálmosodunk. s ezt felszínes alvási fázis követi. Ezután átkerülünk az álomfazisba (a szakemberek ezt a gyors szemmozgással kísért alvási állapotot REM-nek nevezik). Ezt a mély álom követi, majd ismét REM-be majd felszínes alvásba, végül ébredés közeli állapotba lépünk.
Az álomfüzis, vagy REM során láthatjuk, hogy a baba szemgolyói mozognak a csukott szemhéj mögött, s légzése is rendszertelen. A csendes, mély alvás során mélyen, szabályos ütemben veszi a baba a levegőt. Teste időnként összerándul, majd ismét ellazul.
Mindenki több álomfaziscikluson esik át éjszaka, s ezek között többször is felébred. Ha nem zavarnak meg bennünket az ébredési fázis során, visszaalszunk. Később nem emlékszünk rá, hogy felébredtünk, azt gondoljuk, békésen végigaludtuk az éjszakát. A babák számára fontos megtanulnivaló, hogy önállóan visszaaludjanak éjszakai ébredéseik során, ne legyen szükségük szüleik segítségére. Ezt elősegíthetjük azzal, ha még ébren fektetjük a kiságyba, nem várjuk meg, míg elalszik.
A babák alvási mintázata
A kisbabák egyéniségek csak rájuk jellemző alvási igénnyel. Egyes kicsiknek több alvásra van szükségük, mások hamarabb végigalusszák az éjszakát kortársaiknál. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg erről az egyéni igényről, és sose hasonlítsuk össze babánk alvásigényét más gyerekekével.
Az első néhány héten az újszülött átlagosan napi tizenhat órát alszik, ennek nagyjából felét éjszaka. Néhány óránként felébred enni. Idővel az alvás hossza és időzítése megjósolhatóbbá válik, valószínűleg egyszer hosszabban alszik délelőtt, és két alkalommal rövidebben délután.
Ahogy a baba idősebb lesz, alvási mintázata apránként megváltozik. Három és hat hónapos kora között nagyjából összesen tizenöt órát tölt alvással, ebből a legtöbb a 7. éjszakai órákra esik, s valószínűleg további három alkalommal szundít napközben. Hat hónapos kortól már csupán kétszer pihen nappal, s talán képes egyhuzamban nyolc órát aludni éjszaka.
A baba alvásigénye tovább csökken. Tizenkét hónapos korára összesen nagyjából tizennégy órát alszik. Körülbelül tíz órát szundít éjszaka, és kétszer pihen napközben, körülbelül két-két óra hosszat. Ezt követően hamarosan átáll a napközben egyszeri alvásra.
A szülők alvásigénye
A legtöbb újdonsült szülő alváshiányban szenved, s ez komoly hatással lehet energiaszintjére, koncentrációs és együttműködési képességére.
A szülő könnyen ingerlékennyé válik, s még az is megeshet, hogy megneheztel imádott újszülöttjére.
Nagyon fontos, hogy kihasználjunk minden pihenési lehetőséget napközben, még ha csupán tizenöt percről van is szó. Komoly kísértést jelenthet fennmaradni este azután, hogy sikeresen leraktuk a babát, s végre kicsit kettesben lehetünk párunkkal, de jobban megéri időben ágyba bújni, hogy felkészülhessünk az éjszakai bevetésre.
Az első néhány hónapban jó ötlet közvetlenül azelőtt megetetni a babát, hogy ágyba bújnánk. így nagy eséllyel részünk lesz néhány órányi zavartalan alvásban, mielőtt az éhes gyerek felébresztene bennünket.
Érdemes partnerünkkel olyan rendszert kidolgozni, mely mindkettőnknek megfelel. Ha tápszert adunk a babának, váltogathatjuk az éjszakai etetéseket, egyik éjjel egyikünk, a következőn másikunk kel. Ha szoptatunk, akkor is pihenhetünk egy-egy éjszakát, miközben partnerünk megcumiztatja a kicsit lefejt anyatejjel.
Érdemes az éjszakai kelések során leegyszerűsíteni mindent, amennyire csak lehetséges, hogy mind a szülő, mind a baba számára a lehető legkevesebb kizökkenést okozzuk. Ha a baba éhesen ébred, próbáljuk azonnal megetetni, hogy ne izgassa fel magát feleslegesen, mert akkor nehezebben alszik vissza. Ha tápszert adunk neki. éjszakára válasszuk az előre elkészített típust. Készítsünk ki minden kelléket a pelenkacseréhez lefekvés előtt.
Amíg a baba el nem kezd hosszabban aludni éjszakánként, helyezzük magunk mellé mózeskosárban, így sokkal könnyebben meghalljuk és ellátjuk, amikor felébred.
Biztonságban aludni
Gyermekünk sok időt tölt alvással, fontos, hogy megtegyük a kellő lépéseket biztonsága érdekében.
Kiságya legyen biztos hely számára, s érdemes betartanunk a kockázat minimalizálásával kapcsolatos ajánlásokat, lásd a következőkben.
Hol aludjon az újszülött?
Egyes szakértők azt javasolják, hogy a csecsemőt legalább hat hónapos koráig altassuk velünk egy szobában, az ágyunk mellett, hogy minimálisra csökkentsük a bölcsőhalál kockázatát. Akár szoptatunk, akár tápszerrel etetjük a babát, így tehetjük vissza legegyszerűbben az ágyba gyermekünket az éjszakai etetést követően.
Ha a pici koraszülött (a 37. hét előtt jött világra), és/vagy kis súllyal született (2,5 kg-nál kevesebbel), biztonságosabb, ha saját ágyában alszik az első néhány hónapban.
Lehetséges, hogy az első hetekben szívesebben tesszük az újszülöttet valami kisebb és barátságosabb helyre, mint a kiságy, például mózeskosárba, bölcsőbe  az újszülött olyan kicsinek és magányosnak tűnhet a méretéhez képest hatalmas ágyban. A kosárnak megvan az az előnye, hogy hordozható, s ez azt jelenti, hogy gyermekünknek az egész lakásban kényelmes hálóhelye lehet. Ugyanakkor a csecsemők pillanatok alatt kinövik a bölcsőt és a mózeskosarat, ekkor áthelyezhetjük őket a kiságyba.
A kiságy és a matrac.
Nem túl jó ötlet használt kiságyat vásárolni, mert nem tudhatjuk, hol volt korábban, mint ahogy azt sem, hogy megfelel-e a biztonsági előírásoknak. Ha mégis a használt kiságy mellett döntünk, mert rokonunk vagy közeli ismerősünk felajánlja, hogy átadja nekünk feleslegessé vált bútordarabját, akkor is feltétlenül vásároljunk bele új matracot. A biztonsági előírásoknak megfelelő kiságyakon megtaláljuk az ezt igazoló emblémát. A jó kiságy stabil, nincsenek rajta hegyes élek, a rácsok távolsága nem haladja meg a 45-65 millimétert, s legalább az egyik hosszanti oldala leengedhető  ez azt jelenti, hogy a kiságy rácsát leengedve a babát könnyen, hátunkat kímélve kivehet jük-betehetj ük a helyére. Amikor magára hagyjuk gyermekünket az ágyában, ne feledkezzünk meg az ágy oldalrácsának visszahelyezéséről. Jó gondolat kerekekkel ellátott ágyat beszerezni, mert így könnyen megoldható a mozgatása.
A kiságyba való matracok habszivacsból, természetes szálból vagy rugós kivitelben készülnek, de beszerezhetünk hipoallergén matracot is. Addig, ameddig a matrac beleillik az ágyba, s a pici nem szorulhat a keret és a matrac közé, a betét pedig lapos és megfelelően kemény, csak a pénztárcánkon múlik, milyen darabot választunk. Általában elmondható, hogy a habszivacs matracok ára a legkedvezőbb, míg a természetes szálból készültek tartanak legtovább. Ügyeljünk, hogy a matrac és az ágykeret között semmiképpen se legyen 25 mm-nél nagyobb rés. A betét jó, ha vízálló huzatot kap, melyet könnyen lemoshatunk.
Az a legmegfelelőbb, ha az ágy alja mozgatható, s lejjebb tudjuk engedni, amikor a baba aktívabban mozog már. Amikor gyermekünk feltérdel, majd állni kezd, a kiságy peremének fel kell érnie legalább a mellkasáig, különben kieshet. Ha azt látjuk, hogy bármelyik, általa elérhető testhelyzetben a kiságy oldala nem ér fel a mellkasáig, lejjebb engedjük az ágy alját. Ha az ágy aljának legalacsonyabb állásában sem ér fel az oldalrács a baba mellkasáig, váltanunk kell: helyezzük át hagyományos ágyba. A gyerekek legtöbbször két, néha hároméves korukig használják rácsos ágyukat. Vannak olyan rácsos ágyak, melyek átalakíthatok gyerekággyá, ezeket általában hatéves korig használhatjuk.
Sose hagyjunk játékot a baba ágyában, mert lenyelheti, s épp így ne hagyjuk magára cumisüveggel sem az ágyban, mert így is félrenyelhet és megfulladhat a baba. Amikor már feltérdel vagy feláll, az ágy fölé függesztett játékokat (például körforgó, játékhíd) levesszük, nehogy elérje, és magára rántsa.

BABAFIGYELŐ
Számos különböző eszköz kapható a kereskedelemben, melyek segítenek odafigyelni a picire akkor is, amikor alszik. Ezek közül több készülék hordozható, és bárhol alszik is gyermekünk, riaszt bennünket, ha a pici légzésében vagy mozgásában változás következik be. Olyan eszközök is megjelentek már a piacon, melyek stimulálják a babát, ha mozgásleállást érzékelnek. 
Ágynemű és hálóruha
A kiságyban ne legyenek kipúposodások és horpadások, felesleges a báránybőr, dunna és párna, ezek rúl- melegedést okozhatnak vagy veszélyforrást jelentenek. A pamutból készült, gumírozott ágynemű jó megoldás, mert nem gyúródik fel, ha a baba sokat mozog.
A steppelt pamuttakarók előnye, hogy könnyen rátehetünk egyet vagy kettőt a picire, vagy szükség esetén levehetünk annyit, amennyi szükséges  nem túl melegek. Egyéves kora után kényelmesebbnek találhatjuk a babatakarót. Legalább három-négy váltás ágyneműre, és két-három paplanra lesz szükségünk. Beszerezhetünk mózeskosárba és bölcsőbe illő kisebb ágyneműt és paplant is.
Jó megoldás lehet a hálózsák: ezt még a legélénkebb gyerekek sem tudják lerúgni magukról, ellentétben a pléddel és a paplannal. Ügyeljünk, hogy a hálózsák nagysága megfeleljen a baba méretének, legjobb, ha gyermekünk súlyát használjuk fél a kiválasztáskor, s nem a korát. Ha a hálózsák túl nagy, a baba belecsúszhat. A hálózsákokon rendszerint feltüntetik, mennyire melegek, minél nagyobb ez a szám, annál béleltebb a zsák. Átlagos körülmények között (16-20 °C) általában a 2,5-es zsákot ajánlják. Amikor a baba mozgása aktívabbá válik, lehet, hogy szűkösnek találja a zsák nyújtotta mozgásteret. Ebben az esetben valószínűleg váltanunk kell hálózsákról paplanra vagy plédre.
Általában az a jó, ha a pici kombidressz pelenkát és rugdalózót visel az ágyban. A fejét nem kell befednünk, mert a felesleges hó erre távozik, biztosítva, hogy a baba ne melegedjen túl.
Megfelelő szobahőmérséklet
Fontos, hogy megfelelő meleget biztosítsunk a csecsemő számára, míg alszik, de az is lényeges, hogy ne melegedjen túl. A kiságyat nem szahad furótest közelébe helyezni, mert ez a pici túlmelegedéséhez vezethet.
A babaszoba ajánlott hőmérséklete éjszaka  18 C- Ilyen hőmérsékletű szobában egy paplanhuzat és egykét pléd (vagy 2,5-es hálózsák) javasolt, ez elég meleget biztosít. A babát váll felett nem takarjuk.
Levehetünk egy plédet, ha túl melegnek érezzük a babát, vagy ráteríthetünk még egy téteget, ha úgy ítéljük meg, fázik. Ne feledjük, nagy melegben szétnyitható hálózsákot használjunk, s a forró nyári éjszakákon a baba takarására elég lehet egy paplanhuzat.
A csecsemők keze lába rendszerint hidegebb, miét egyéb testtájaik. Úgy tudjuk legpontosabban megállapítani, nem fázik-e, nincs-e melege a picinek, ha megsimogatjuk a hasát. Ha túl melegnek érezzük, levehetünk róla egy réteget, maid néhány perc múlva ismét ellenőrizzük testhőmérsékletét.
Alvási testhelyzet
Gyermekünket háton fekve tesszük a kiságyba vagy bölcsőbe, mózeskosárba.
AZ EGYÜTT ALVÁSRÓL
 Az ágynemű és a baba ruházata ne legyen túl meleg, a szoba hőmérséklete se túl magas. A csecsemő nem gurulhat le az ágyról, nem fordulhat be két matrac, a matrac és a fal vagy az ágykeret köze.
   Mindkét szülőnek észben kell tartania, hogy kisbabával alszik egy ágyban.
   Csecsemő nem alszik közvetlenül egy másik gyerek mellett és nem szabad magára hagyni az agyban más gyerekkel.
Ha megetettük a babát a hátára kell lefektetnünk az ágyba
   Nem szabad egy ágyban aludnunk gyermekünkkel ha túl fáradtak vagyunk, alkoholt, kábítószert, esetleg erős gyógyszert fogyasztottunk. mert ezek túlságosan mély alvást okozhatnak.
    Sose aludjunk el karunkban a picivel a kanapén vagy a fotelben, mert ez növeli a bölcsőhalál kockázatát.
Légzésfigyelő készüléket is beszerezhetünk - ez hangadássai jelzi, ha nem érzékeli a baba légzését. Ugyanakkor ez a készülék szorongásunkat nem hogy csökkentené, inkább növeli, mivel állandóan várjuk, mikor hangzik fel a rémisztő hang, és megesik, hogy tévesen riaszt a készülék.
Az idő múlásával valószínűleg csökken a picivel kapcsolatos éjszakai szorongásérzetünk. Nyugodjunk meg, nem vagyunk egyedül aggodalmainkkal, nagyon sok szülő  ha nem mind  osztozik félelmeinkben.
Egy ágyban alvás
Vannak előnyei annak, ha együtt alszunk gyermekünkkel - az együttlét közelsége; s kényelmes is, ha a baba ott van a kezünk ügyében az éjszakai etetések során. Az etetés szempontjából elmondható, hogy az a baba, aki együtt alhat őt szoptató anyjával, többet alszik az éjszaka folyamán, és hosszabban szopik. Ráadásul az is igaz, hogy a szüleikkel együtt alvó gyerekek jobb alvónak bizonyulnak.
Az együtt alvás ugyanakkor számos veszélyt hordoz magában, és fennáll a túl melegedés lehetősége is.
Vannak további tényezők, melyek az együttalvás ellen szólnak. Nem könnyű elengedetten aludni, ha a csecsemő mellettünk van az ágyban. Ugyanakkor a baba hiányolhat bennünket, amikor nem vagyunk mellene, s ez problémát jelenthet, ha ki akarunk mozdulni otthonról este, s később, amikor saját ágyba akarjuk szoktatni. Az egy ágyban alvás hatással lehet a szülők szerelmi életére is.
Altatás
A kisbabák alvásigénye különböző; bizonyos tekintetben ez is egyéniségük egyik jellemzője. Ugyanakkor kialakíthatunk olyan körülményeket, hogy a baba |ól pihenhessen, így talán mi is klalhatjuk magunkat. Az első néhány héten ez azt jelenti, hogy olyan környezetet teremtünk, ahol békésen alhat a gyerek, de hamarosan ki kell alakítanunk olyan napirendet, mely remélhetőleg megalapozza az elkövetkező hónapok és évek békés estéit.
Egyedi megközelítés
Ahogy a gyerekgondozás összes többi szempontjára, az altatás, alvás kérdésére is jellemző, hogy megközelítésünk lehet rugalmasabb vagy kötöttebb, mint a többi szülőé. Ugyanakkor a legtöbb szülő úgy találja, hogy gyermekük jól reagál esti és napközbeni lefektetési módszereikre. Az első időszakban valószínűleg úgy gondoljuk, hogy egyelőre nincs értelme e szokások kialakításának, de azért érdemes fejben tartani, hogy amit az első évben megalapozunk, az a következő évek olajozott működését segíti elő. Megeshet, hogy örömmel vesszük tudomásul, hogy kicsi gyermekünk korábban elalszik nálunk, ám idővel megeshet, hogy rájövünk, jó lenne, ha magunk is korábban ágyba bújnánk. Fontos magunk számára időt biztosítanunk, s lényeges, hogy gyermekünk is megfelelően kialudja magát, felkészülve a következő, eseménydús napra. Ez azonban valószínűleg nem lesz könnyű, ha korábban sosem volt semmiféle, lefektetéshez kapcsolódó tevékenység nálunk.
Mindegy, rugalmasan alkalmazkodunk a gyerek igényeihez, vagy szoros napirend szerint fektetünk, módszereink finomodnak, nem csupán saját megközelítésünk változása miatt, hanem mert igazodunk a baba változó igényeihez. A pici fejlődése részben azon is múlik, megfelelő mennyiségű pihenéshez jut-e, amikor szüksége van rá. Ha sikerrel járunk, és időben megalapozzuk a megfelelő szokásokat, ez kulcsszerepet játszhat a megfelelő alvási ritmus kialakításában, mely megfelel saját igényeinknek és a pici szükségleteinek egyaránt. Valószínűleg számtalan tanácsot kapunk barátainktól és családtagjainktól, hogyan és mikor altassuk a gyereket, végül azonban úgyis kialakítjuk a számunkra legmegfelelőbb rendszert. Van azonban néhány tanács, mely segíthet végigjárni ezt az utat.
Az első néhány hét
Az újszülött 1 nap jó részében alszik; nappal és éjszaka egyaránt igen gyakran szunyókál, és csak enni ébred fel. Ezekben az első hetekben mindkettőnk számára az a fontos, hogy megismerjük egymást, és megszokjuk az. új helyzetet. Ekkor még kicsit sietős bármiféle szokásrendszert kialakítani, de sosem korai megtenni a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy a pici minél jobban alhasson.
Ismerjük fel, mikor álmos
Fontos, hogy észrevegyük azokat a jeleket, melyek arra mutatnak, hogy a baba elálmosodott. Ha a megfelelő időben tesszük le az ágyába, nagyobb esélyünk van rá, hogy békésen elszenderedjen. Ha nem fektetjük le a megfelelő pillanatban, a pici éberré válhat, s ismét aktív lesz, annak ellenére, hogy valójában túl fáradt.
A korai hetekben az újszülött könnyen és gyorsan elfárad. Hamarosan felismerjük a fáradtság jeleit  szemdörzsölés, fülhúzogatás, sötét karikák megjelenése a szem alatt , ilyenkor azonnal lépnünk kell. Ezzel biztosítjuk gyermekünk számára, hogy megkapja a szervezete és fejlődése számára oly fontos alvást.
Hagyjuk, hogy megnyugtassa magát.
Az újszülött baba gyakran ébred az éjszaka folyamán, mert megéhezik. Később, amikor nagyobb, továbbra is rendszeresen félébred, annak ellenére, hogy már nem eszik. Ha elsajátítja, képes visszaaludni a későbbiekben anélkül, hogy elkeseredne vagy szüksége lenne a segítségünkre, de ha megszokja, hogy csakis akkor tud elaludni, ha megnyugtatjuk, akkor valahányszor éjszaka felébred, segítséget kér tőlünk.
Az újszülöttnek sok alvásra van szüksége, a nappal és az éjszaka folyamán egyaránt, s könnyen elszunnyad a karunkban, gyakran etetés közben.
Az első hetek során is fontos lehetőséget teremteni számára, hogy önállóan is elaludjék. Ez azt jelend, hogy akkor fektetjük le az ágyába, amikor álmosnak látszik, de még nem alszik, s nem ringatjuk álomba a
5 módszer a baba elcsendesedésének elősegítésére  
1.  Beszéd, Elmondjuk, hogy eljött a lefekvés ideje, és megnyugtató hangon beszélünk hozzá, miközben öltöztetjük. Bár szavaink jelentését egyelőre nem érti még, hamarosan ismerőssé válik számára a helyzet, mely kellemes érzéseket kelt benne, és a napi rutin részévé válik.
2.  Fürdetés. A babák többsége imád fürdeni, s ellazul pancsolás közben, bár van olyan gyerek is. aki annyira azért nem rajong a vízért.
Ha gyermekünket nagyon felizgatja az esemény vagy sír fürdetés során, érdemes nem az esti lefektetést megelőző időpontra tenni a tisztálkodást, és valami más megnyugtató tevékenységet keresni ágyba bújás előtt.
Fürdést követően feladjuk a babára a pelenkát és a pizsamáját.
3.  Mesélés. Sosem lehet elég korán kezdeni a mesemondást. Jóval azelőtt, hogy megértené a képek és a szavak jelentését, szívesen bújik az ölünkbe, csak, hogy elmerüljön hangunk simogatásában. Élvezettel fülel a versek ritmusára, és örömmel tölti el, hogy előbb utóbb ismerősként üdvözölheti valamennyit.
4.  Éneklés. A csecsemők rajonganak a zenéért és altatódalokért. Lehet, hogy érdemes kiválasztanunk egy bizonyos dalt, melyet mindig eléneklünk a babának lefekvéskor.
Megnyugtató zenét is játszhatunk a kicsinek. Vannak újszülöttek, akik legszívesebben halk zene hangjaira szenderednek álomba.
5.  Ölelés. Csodálatos módja annak, hogy együtt zárjuk a napot, s biztosítsuk gyermekünket szeretetünkről, mielőtt betennénk az ágyába.
Ringassuk a  karunkban. Ezt a módszert alkalmazzuk a napközbeni altatások során is. Természetesen a babának időnként szüksége lesz egy kis cirógatásra, de három hónapos korától fogva már boldogan alszik el maga. Nagyjából hat hónapos kortól jön el az időszak, amikor a gyerekek már nem esznek éjszaka, ettől kezdve nagy valószínűséggel végigalusszák az éjszakát, ha addigra megtanulták visszaaltatni magukat.
Megkülönböztetjük a nappalt és az éjszakát.
Érdemes minél korábban elkezdeni jelezni a baba számára, hogy a nappal és az éjszaka nem ugyanarra való (akár kéthetes korától odafigyelhetünk erre). Ily módon gyermekünk az éjszakát a csenddel és a nyugalommal párosítja, a nappalt az aktív tevékenységgel és az ébrenléttel.
Nagyon lényeges, hogy az éjszakai etetéseket olyan csendessé és békéssé tegyük, amennyire csak lehetséges. Függetlenül attól, hol vagyunk, melyik szobában, használjunk egészen halvány világítást, és véledenül se kapcsoljuk be a televíziót vagy a rádiót. Ha szeretnénk valami fényt hagyni a baba számára a hálószobájában, ügyeljünk, hogy igen halvány legyen. A kora hajnali világosság problémát okozhat, érdemes tehát sötétítőfüggönyt, redőnyt alkalmazni, és lekapcsolni a lámpákat.
A nap folyamán ellenben nyugodtan etethetjük a kicsit zajos és életteli környezetben.
Az alvást segítő környezet megteremtése.
Fontos, hogy a baba biztonságban érezze magát, mielőtt elaludna. Vannak újszülöttek, akik otthonosabbnak érzik, ha helyük nem túl tágas az első hetekben, jobb talán, ha őket mózeskosárban altatjuk.
A kicsi szobájában jó, ha csend uralkodik, de nem kell lábujjhegyen járkálnunk az egész házban. A családi élettel együtt járó normális szintű háttérzaj rendszerint megnyugtatóan hat a babára. Az sem baj, ha rádió szól a közelében, vagy halk hangon zenét hallgatunk.
Fontos, hogy a csecsemő ruházata és ágyneműje megfelelő legyen, s épp kellemes közérzetet biztosítsanak számára, mind kényelmi, mind biztonsági okokból.
Megnyugtató tárgyak
Talán szívesen adunk gyermekünknek valamilyen tárgyat, melyet ismerősként üdvözölhet elalvás előtt  plédet vagy játékot.
Esetleg úgy gondoljuk, játszó cumival nyugtatjuk meg. Gyermekünk elalszik, cumival a szájában, aztán ha felébred az éjszaka folyamán, szív néhányat rajta, és visszaaltatja magát. A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a cumi használata csökkenti a bölcsőhalál kockázatát, továbbá mérsékli az egyéb, környezeti kockázat mértékét is. A cuminak ezt a pozitív hatását annak tulajdonítják, hogy nem engedi hátraesni a baba nyelvét, így megakadályozza a felső légutak elzáródását. Ugyanakkor, ha szoptatjuk gyermekünket, jobb, ha nem adunk neki cumit legalább egy hónapos koráig, míg meg nem szokja a mellről táplálást.
A cumi használatának hátulütői is lehetnek. Alvás során például kieshet a csecsemő szájából, aki nem találja megnyugvásának eszközét, amikor felébred az éjszaka folyamán. Valószínű, hogy napközben is szeretné megkapni a cumiját. Ez azonban akadályozza a hangképzésben. Az elkövetkező években ráadásul komoly csatákat vívhatunk, hogy leszoktassuk gyermekünket a cumi használatáról.
Lefekvés előtti rutin

A babát már néhány hetes korában elkezdhetjük hozzászoktatni ahhoz, hogy esténként lefekszünk, s jó, ha nekilátunk kiépíteni a későbbi, ágyba bújást megelőző menetrendet. Bár azt nem tudjuk meghatározni, mennyi alvásra van szüksége gyermekünknek, befolyásolhatjuk alvásának idejét, és azt, hogy milyen állapotban kerül az ágyba.

Néhány nap elteltével valószínűleg meg tudjuk állapítani, mikor álmos. Hagyjuk, hagy irányítson bennünket a baba az este lefektetés és a napközbeni alvások ritmusának kialakításában. A későbbiekben, bár nem kell szigorúan ragaszkodnunk ezekhez az időpontokhoz, érdemes nagyjából betartanunk az alvások idejének így kialakított rendjét.

Lefektetési menetrend kialakítása.

Nem létezik szabály, mely megmondani, milyen a megfelelő lefektetés előtti menetrend. Valójában az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a babának és a saját életstílusunknak legmegfelelőbbet. Ne bonyolítsuk túl a menetrendet, így a pici gyorsan hozzászokik, s könnyen elmagyarázhatjuk a bébiszitternek vagy a nagyszülőnek, amikor ő fekteti a gyereket.

Fontos, hogy nyugodt, csendes körülményeket teremtsünk a lefekvést megelőző időszakban. Azt megelőzően érdemes élénk tevékenységet kezdeményezni, hogy a baba kiélhesse összes fölös energiáját a lefektetés előtt. A játékot követően fontos, hogy megnyugtató, csendes atmoszféra vegyen körül bennünket.

Minél inkább ragaszkodunk a bevett szokásokhoz, annál jobb. A baba élvezi a kettesben eltöltött időt.

A baba örül, amikor csak rá figyelünk, s örömmel várja ezeket a pillanatokat minden este.

Néhány módszer a baba megnyugtatására lefekvés előtt

   Séta a lakáshoz közel. Megnyugtató, lecsendesítő pillanatok ezek az ágyba bújást megelőzően. Ugyanakkor fontos, hogy a kendőt ne a baba elringarasára használjuk, mert ezzel megzavarnánk azt a folyamatot, melynek során elsajátítja, hogyan altathatja el magát.

   Masszázs. A gyengéd masszírozás ágyba bújás előtt ellazítja és megnyugtatja gyermekünket. Már kéthetes kortól masszírozhatunk.

   Bepólyálás. Sok babánál beválik ez a módszer: becsavarjuk a kicsit egy lepedőbe vagy plédbe, hogy ne riassza fel magát alvás közben  váratlan mozdulattal.

A kiságyban

Miközben lefektetjük a kiságyba, halkan, megnyugtatóan beszéljünk gyermekünkhöz. Mondjuk el neki, hogy a közelében maradunk. Lehet, hogy más szülőkhöz hasonlóan mi is szívesen teszünk veszünk a baba szobájában, míg elalszik. Idővel csökkenthetjük az időt, amit mellette töltünk, s átléphetünk a szomszédos helyiségbe, ahol a kicsi még mindig hallja motozásunkat, de már nincs szüksége állandó jelenlétünkre ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Ugyanakkor, mint sok más szülő, azt a módszert is választhatjuk, hogy lerakjuk a gyereket, és azonnal kisietünk a szobából.

Ha a baba sír utánunk, adunk neki néhány percet, hátha magától megnyugszik, majd nézzünk be a szobájába, és megnyugtató hangon beszéljünk hozzá. Ne hagyjuk túl hosszan magára  nem szeretnénk, ha a kiságyról azonnal a szorongó magányosság érzete jutna eszébe. Megcirógathatjuk, de ideális esetben nem vesszük ki az ágyból. A lehető leghalványabb fények égjenek, és ha tehetjük, csökkentsük minimálisra a zajt is. Ily módon a lehető legkevésbé zavarjuk nyugalmát, és arra bátorítjuk, hogy magától elaludjon.

Három hónapos kortól
Mostanra már biztosan nekifogtunk a lefektetés körüli ceremóniák kialakításának. Igyekezzünk ragaszkodni az egyes lépések betartásához, ez akkor is fontos, ha más fekteti ágyba a gyereket, nem mi. Ugyanakkor, ha fontosnak találjuk, hogy gyermekünk megtanuljon egyedül álomba szenderedni, ne feledjük, le kell tennünk, amikor elálmosodik, és nem engedhetünk a kísértésnek, hogy a karunkban álomba ringatjuk.
Mire eléri a három hónapos kort, nagyjából tisztában vagyunk vele, mikor álmosodik el, ezért pontosabban meg tudjuk határozni az esti lefektetési ceremónia időpontját. Megesik, hogy a baba még teljesen éber az adott időpontban, de valószínűleg készen áll az alvásra mire elérünk a fektetésig. Ha nem sikerül időben ágyba dugnunk, áteshet a holtponton, és újra felélénkül. Ám ha (némi rugalmassággal) betartjuk ezeket az időpontokat, az éjszakai alvás és napközbeni szundikálás biztosítja, hogy a gyerek hozzájusson a megfelelő mennyiségű alváshoz, amikor erre szüksége van.
Hat hónapos kortól
Ha már kialakítottuk az esti menetrendet, ragaszkodjunk is hozzá. A baba most már pontosan tudja, mi történik este, és mit készítenek elő az esti tevékenységek  az ágyba bújást. Nem csupán a lefekvés mindennapos menetrendje áll be eddigre, hanem a napközbeni tevékenységek  az evés, játék, alvás  is megjósolhatóbb mintát mutat.
Napközbeni alvás
A gyerekeknek egyéves korukig szükségük van napközbeni pihenésre, sokuknak ezt követően is. A napközben beiktatott pihenés hozzásegíti a babát, hogy kipihenten végezze napi tevékenységét, és ha jól időzítjük, nem zavarja az esti alvást sem. Értelmeden vállalkozás abban a reményben ébren tartani a gyereket napközben, hogy éjszaka annál jobban alszik, mert a túlságosan faradt gyermek kevésbé ellazultan alszik, mint az, amelyik kellően kipihente magát. A délutáni alvás időzítése viszont fontos: nem jó, ha közel esik az esti fektetéshez.
A nappali alvások köré kiépített rutin ugyancsak hatékony eszköz a legtöbb baba esetében. Idővel észrevesszük, hogy eljön a pillanat, amikor gyermekünk elálmosodik, érdemes ehhez igazítanunk a fektetéseket. Vannak szülők, akik szeretnek kellemes, megnyugtató környezetet teremteni a gyerek számára alvás előtt. Ha a baba napközben nem egykönnyen nyugszik meg az ágyában, próbáljunk olyan helyzetet teremteni, mint az esti fektetéskor, beszéljünk hozzá csendesen, énekeljünk altatódal , és sötétítsünk be, hogy megnyugtassuk.
Ikrek
Épp elég nehéz egy babát rávenni az alvásra, hát még kettőt! Jó gondolat ebben az esetben, hogy a kezdetektől egy időben tesszük le a gyerekeket, így megszokják a majdani közös lefekvést. Érdemes táblázatot készíteni a kicsik alvási mintázatáról, hogy megtudjuk, azonosan jár-e a biológiai órájuk. Míg vannak ikrek, akiknek egymástól teljesen eltérő az emésztésük és/vagy személyiségük, s ez teljesen különböző evési és alvási szokásokat eredményez, a mindennapos rutin bevezetése és betartása rendszert biztosíthat a naponta ismétlődő tevékenységeknek. Ha a babák eljutottak oda, és kialakítottak egyfajta alvási szokást, azt is sokkal könnyebben észrevesszük, amikor meg-betegszenek. Ha például rendszeresen pihennek két órát minden délután, de egyik nap csupán húsz percet alszik valamelyikük, gondolhatunk rá, hogy valamilyen egészségi probléma tartja ébren.
Két gyerekkel meglehetősen nehéz túlélni a napot pihenés nélkül, különösen, ha szoptatjuk őket.
Ha minden délután hosszan alszanak, legjobb, ha magunk is szundítunk velük egy keveset ugyanebben az időben. Fontos, hogy a pihenést a házimunka elé helyezzük, mivel ebben az időszakban leglényegesebb az egészségünk és fizikai jóllétünk.
Szülői elhatározás dolga, hogy az ikreket egy ágyba, vagy külön mózeskosárban altatjuk-e, az egyes családok ebből a szempontból nem feltédenül azonosak. Legalább az első néhány héten valószínűleg könnyebben és gyorsabban alszanak el az ikrek, ha egymás mellé tesszük le őket. Ha egy ágyban altatjuk az ikreket, megnyugtatják egymást, és valószínűleg hosszabban magunk mellett altathatjuk őket az elkövetkező hetekben, mintha két külön fekhelyük lenne, s ez különösen ajánlott az ő esetükben. A gyerekeket a hátukra fektetjük úgy, hogy lábuk hozzáérjen a kiságy végéhez . Ha szeretnénk az ágyban elválasztani egymástól a két babát, kiságyba rögzíthető választófalat használunk (s nem felcsavart takarót).
Ahogy nőnek, az ikergyerekek zavarhatják egymást az alvásban, különösen, ha más ritmusban alszanak, és gyakran ébrednek különböző időpontokban. Nagyjából három hónapos kor körül valószínűleg úgy látjuk, hogy nagyobb helyre lenne szükségük, ekkor jön el az ideje, hogy külön ágyba helyezzük őket. A kiságyakat úgy fordítjuk, hogy lássák egymást, így kommunikálhatnak, és nem hiányolják egymás társaságát.
Ha a két gyerek gyakran különböző időpontokban ébreszt bennünket az éjszaka folyamán, érdemes felkelteni az alvó babát, miután testverét megetettük. Így valószínűleg több időnk marad nekünk is a pihenése.
Alvási problémák
Minden babánál elmondható, hogy előbb vagy utóbb előkerül az életében valamiféle alvásprobléma.. Az alváshiány befolyásolja gyermekünk kedélyállapotát  s ezzel együtt tanulási képességét is. Az alvási problémák, különösen az éjszakai és kora hajnali ébredések a szülőt is megfosztják a szükséges pihenéstől. Mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy a lehetőleg gyorsabban és leghatékonyabban kezeik a felmerülő gondokat.
Elalvasi nehézség
Mint minden egyéb kérdés, az, hogy a baba milyen gyorsan tud elaludni az ágyba fektetést követően, egyéniségtől függően rendkívül változó lehet, de azért tudunk segíteni neki. Ha nem egykönnyen alszik el, érdemes egyszer alaposan végiggondolni az ágyba bújást megelőző tevékenységek sorát, hogy biztosan megfelelő hangulatot alakítunk-e ki az éjszakai nyugalomhoz . Ha úgy találjuk, a gyerek számára nehézséget jelent az elalvás, különösen fontos, hogy biztosítsunk számára egy kis időt, amikor  nyugodhat magában  valószínűleg ez azzal jár, hogy hagynunk kell sírni néhány percig. Jó éjszakát kívánunk neki, és kimegyünk a szobából. Ha bemegyünk hozzá, nem vesszük ki a kiságyból, és a lehető legkevesebbet zavarjuk. Egyre hosszabb szünetet tartunk két benézés között. Odabenn csendben beszélünk hozzá nagyjából egy percig, majd ismét kijövünk.
Ha megszokta, hogy mellette vagyunk, amikor elalszik, s szeretnénk megváltoztatni ezt a helyzetet, próbáljuk meg a távolodó módszert, amikor minden este egy kicsit távolabb helyezzük székünket az ágyától, míg végül már odakinn vagyunk az ajtón túl, miközben ő elalszik. Ily módon a gyerek nem érzi, hogy váradanul magára hagyjuk, mégis megtanulja, hogyan alhat el egymaga.
Sok baba szívesen hallgatja elalvás előtt a megszokott családi háttérzajokat, nem érdemes aggódnunk a tévé, a rádió és a szokásos zörejek miatt. Megnyugtathatja a halk zene. A mesekazetták is sokszor beválnak  bár a baba nem érti még a mese szövegét, a csendes beszédhang elringatja.
Éjszakai ébredés
Az első néhány hónapban teljesen normális, ha a baba éjszaka aránylag gyakran felébred enni. Amikor nagyobb lesz, és fizikai fejlődéséből következően már végig tudja aludni az éjszakát evés nélkül, valószínűleg többször is felébred a normális alvási ciklus részeként. Ilyenkor, amennyiben kizártuk, hogy komoly oka lenne annak, hogy segítségünket kéri , tegyük meg a megfelelő lépéseket, hogy megtanulja visszaaltatni magát.
Ha a baba éjszaka felkel, fussuk végig gondolatban az ide vonatkozó ellenőrző listát. Ahogy a gyerek nő, magunk is meg tudjuk különböztetni a sírásait, s valószínűleg mielőtt odaérnénk, már tudjuk, miért sír.
Segíthetjük az éjszaka végigalvását, ha betartjuk az esti lefektetési rutint, és odafigyelünk, hogy világossá tegyük a gyerek számára a nappal és éjszaka közötti különbséget  eljöhet a pillanat, amikor rendkívül erős kísértést érzünk, hogy kivegyük az ágyból és elringassuk, miközben a tévében valamilyen késő esti filmet nézünk vagy videózunk. Ne feledjük, az éjszaka nyugodt és csendes időszak.
Talán jobb, ha nem használunk zenét az éjszaka során gyermekünk megnyugtatására  ha egyszer rászokik, nem tud elaludni nélküle. Fel kell kelnünk bekapcsolni a CD lejátszót, valahányszor a gyerek éjjel felriad. Ugyanakkor vannak, akik azt tanácsolják, hogy használjunk ismerős tárgyat, például egy takarót a csecsemő megnyugtatására, amit megtalál akkor is, ha szülei nincsenek mellette az éjszaka folyamán.

Háromtól hat hónapos korig.
Amikor a baba már nem eszik éjszakánként, valószínűleg képes egyhuzamban reggelig aludni. Ehhez el kell sajátítania, hogyan aludhat el segítség nélkül. Valószínűleg felsír még, amikor felébred, de apránként visszaalszik egyedül. A legtöbb szülőt nyomasztja, ha hosszan sírnia kell hagyni gyerekét. Ugyanakkor vannak ennél kevésbé szélsőséges, nyomasztó technikák is az éjszakai ébredések kezelésére, érdemes azt kiválasztanunk, mely számunkra leginkább megfelelőnek tűnik.
Hat hónapos kor után
Megesik, hogy azok a gyerekek, akik korábban végigaludták az éjszakát, most felfelébrednek. A szeparációs szorongás a fejlődés normális lépcsőfoka, s rendszerint hat hónapos kor után találkozunk vele. Megjelenhet éjszakai ébredések formájában  gyermekünk felébred a szokásos alvási ciklus során, aztán váratlanul mélységes aggodalom fogja el amiatt, hogy nem vagyunk mellette. Továbbra is fontos, hogy amikor a baba felébred, lehetőséget teremtünk számára, hogy önállóan visszaalhasson, de az is igaz, hogy nem szabad túl soká késlekednünk azzal, hogy bemegyünk hozzá. Ha sokat kell várnia ránk, esedeg nagyon felizgatja magát, s ezután nehezen alszik el.
Hat hónapos koruktól a babák sokkal aktívabbak és mozgékonyabbak. Időnként ez együtt jár azzal, hogy problémássá válik az éjszakai alvás, mert rendszeresen felébrednek saját mozgásukra. Fontos, hogy ragaszkodjunk az éjszakai ébredésekkor követett módszerünkhöz  előbb vagy utóbb megjön az eredménye annak, hogy következetesek vagyunk.
A kicsik ebben a korban gyakran szenvednek a fogzás miatt, ez rendszeresen felriaszthatja őket alvásukból. Ekkor is érdemes néhány percet adni a babának, hátha egyedül is visszaalszik, jó, ha a fogzás miatt nem alakul ki rossz alvási szokás. Ha cumizik, tegyünk több cumit is a kiságyba, hogy valamelyiket biztosan megtalálja, amikor felébredéskor keresni kezdi. Eddigre már valószínűleg meg tudjuk állapítani, éhes-e a baba. Ha felébred, és nem jött még el az evés ideje, segítsünk neki visszaaludni; ha úgy gondoljuk, szomjas, csakis vízzel kínáljuk. Nem kell különösebben sok bátorítás a gyerekeknek ahhoz, hogy akkor is rendszeresen felkeljenek enni, ha erre már semmi szükségük. Ha rendszeresen felébred éjszaka, és utánunk ordít, lehetőségünk van az irányított sírás módszerének kipróbálására.
Irányított sírás
Hat hónapos kortól kezdhetjük kipróbálni ezt a módszert, melynek lényege, hogy a babát akkor is letesszük a kiságyba, ha sír, de nem megyünk el mellőle, hanem megnyugtatóan beszélünk hozzá. Nem vesszük fel, nem dajkáljuk. Lehetőleg nem kapcsoljuk fel a lámpát sem, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk meg az éjszakai nyugalmat. A módszer előnye, hogy a babát megnyugtatjuk jelenlétünkkel, s mi is megbizonyosodunk arról, hogy jól érzi magát.
Az első éjszaka várunk öt percet, mielőtt bemennénk hozzá, a másodikon tízet, és így tovább, míg, remélhetőleg, megtanul egyedül visszaaludni. Nem könnyű végigcsinálni, de nagyon valószínű, ha kitartunk a módszer mellett, egy-két héten belül elmarad az éjszakai sírás.
A módszer egyik alternatívája, hogy amikor bemegyünk, kivesszük a gyereket a kiságyból, és elringatjuk. Szakértők egy része inkább ezt a megoldást javasolja, feltéve, hogy az esti lefektetés során a babát egyenesen az ágyába tesszük, és egymaga alszik el. Néhány hét elteltével megpróbálhatja magát visszaaltatni az éjszakai ébredések alatt is. Ez a módszer ugyanakkor ellentmond a minimális zavarás elvének, és megeshet, hogy a gyereknek ezentúl minden egyes ébredéskor szüksége lesz a segítségünkre, hogy vissza tudjon aludni.
Korai kelés és más alvási problémák
Egyes gyerekeknek egyszerűen kevesebb alvásra van szükségük, mint a többieknek, és bármit teszünk is, korán kelnek, de akad azért néhány módszer, mellyel javíthatunk a helyzeten, s a babát is, magunkat is hosszabb pihenéshez juttathatjuk. Fokozatosan kitoljuk a le fektetési időt (egy órával későbbre), ez a nagyobb babáknál sokat segíthet. Ugyanakkor megeshet, hogy nem válik be a módszer, a gyerek ezt követően is ugyanolyan korán ébred, épp csak kialvatlanul és mogorván.
Ahogy nő, azt tapasztaljuk, hogy gyerekünknek kevesebb alvásra van szüksége a nap folyamán, ekkor megkísérelhetjük csökkenteni az egyes alvások idejét, de eljuthatunk oda is, hogy korlátozzuk a napközbeni pihenések számát. Fontos azonban, hogy elegendő alváshoz jusson a nap folyamán, különben túlfárad. Amikor a gyerek először felébred, érdemes nem berohanni hozzá, hátha sikerül visszaaludnia. Az is megeshet, hogy csak szórakoztatja magát a kiságyban, miközben mi még alszunk.
Megpróbálhatunk betenni valami zenét a picinek  lehet, hogy a muzsika elandalítja, s a nyári napokon, amikor korán kel a nap, sötétítőfüggönyt vagy redőnyt használjunk, hogy későbbre toljuk az ébredést.
Talán az a legjobb, ha elfogadjuk egyszer s mindenkorra, hogy gyermekünk korai kelő, ez célravezetőbb lehet, mintha újabb és újabb taktikákkal próbálkoznánk, miközben továbbra is későn fekszünk ágyba, megtagadva magunktól a szükséges alvást. Ha magunk is korábban fekszünk, jobban bírjuk a korai keléseket.
A kicsit nagyobb gyerek gyakran kel az éjszaka közepén, ennek több különféle oka lehet. Például a következők:
A megszokott napirend felborulása. A megszokott napirend változása, vagy a mindennapos környezet átalakulása  nyaralás, új szoba  kiválthat alvási problémát. A baba nem csupán a megszokottnál korábban ébred, de nehezebben alszik el.
Félelem a sötétségtől.
Meglehetősen gyakori jelenség, és könnyen orvosolható. Halvány fényű lámpát helyezünk el a pici szobájában éjszakára. Rémálmok és éjszakai rettegés. A tipegőkorú gyerekek számára a kellemetlen álmok különösen rémisztőek lehetnek, mert sokkal valóságosabbként élik meg ezeket, mint a felnőttek, és élénken emlékeznek rájuk a felébredést követően, ezért hiába ébrednek fel, izgatottak maradnak, és nem szűnik félelmük. A rémálmok rendszerint rövidek, s éber időszak következik utánuk, melynek során a tipegőnek megnyugtatásra van szüksége. Ha felébred, biztosítsuk gyermekünket arról, hogy biztonságban van (magunkhoz öleljük, beszélünk hozzá, felkapcsoljuk a villanyt, hogy megmutassuk, minden olyan körülötte, amilyenek lennie kell). Ha átjött a mi ágyunkba, végül vigyük vissza a helyére. Bizonyosodjunk meg róla, hogy minden rendben.
7 módszer az alvás elősegítésére
1.  Ügyelünk arra, hogy az utolsó napközbeni alvás ne essen túl késői időpontra, s azt is figyeljük, hogy napközben ne aludjon túl hosszan a baba.
2.  A lefektetést megelőző nyugodt időszak előtt lehetőséget biztosítunk az aktív mozgásra.
3.  Betartjuk az esti lefektetési rendet.
4.  Arra az időpontra tesszük a lefektetés idejét, amikor a baba rendszerint elálmosodik.
5.  Lehetőséget teremtünk a baba számára, hogy egyedül alhasson el. Nem adunk neki enni, és nem játszunk vele, míg el nem alszik.
6.  A baba szobájában a lehető legnagyobb nyugalmat teremtjük, s csak halvány fényt hagyunk (a szomszéd, világos helyiség ajtaját hagyjuk kissé nyitva, vagy használjunk éjszakai lámpát).
7.  A nyugtalan babát ringatjuk.
 Aggodalom, szorongás. A tipegőknél sok tényező okozhat szorongást, például ha testvére születik, a szülei távol voltak otthonról, vagy új szobában alszik. (Ma ismeretlen ágyban kell aludnia, mert rokonlárogarásna vagy nyaralni megyünk, vigyünk magunkkal megnyugtató, ismerős játékot.) Ilyen körülmények között a lehető legtöbb figyelmet biztosítsuk a gyerek számára, hogy érezze felé áradó szeieterünket. Ezenkívül megkísérelhetünk utánajárni, mitől fél. Ragaszkodjunk az addig megszokott napirendhez, de beiktathatunk további öleléseket és megnyugtató szavakat, mielőtt lefektetnénk.
Tartsunk ki az esti leféktetési rituálé mellett, s következetesen viselkedjünk az éjszakai felkelések során: ez segít megszokni a helyzetét. Ahhoz azonban érdemes ragaszkodni, hogy az ágyában töltse az éjszakát. Ily módon elkerülhetjük a további alvási problémák kialakulását, még ha többször egymás után be is kell mennünk hozzá az éjszaka folyamán. (Elég néhányszor megengednünk a tipegőnek, hogy ágyunkban töltse az éjszakát  ezt a gyerek az ébredésért járó különleges jutalmazásként értékeli , hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy minden este rendszeresen átvonul hozzánk, vagy addig ordít, míg magunkkal nem visszük az ágyba.) Azon túl, hogy felébreszt bennünket, amikor átjön, nem tudunk nyugodtan aludni az után, hogy ott van mellettünk. Az eredmény: nem csupán fáradtak, nagyon fáradtak leszünk.
Biztosan segít az alvási problémák kiküszöbölésében, ha az ágyba bújás pozitív tapasztalat a gyerek számára. Érdemes odafigyelnünk, hogy sose tegyük kellemetlen érzésekkel az ágyba  például heves vita után vagy büntetésként. Ilyenkor érdemes várni a lefektetéssel, míg lecsillapodnak a kedélyek.

Esetenként előfordul, hogy az alvási probléma kialakulásáért valamilyen egészségi állapot a felelős. Ha ettől tartunk, kérjünk tanácsot gyermekorvosunktól.

Az éjszakai rettegés ritkábban fordul elő, mint a rémálmok, de sok kisgyerek megtapasztalja időről időre. Tipikusan akkor fordul elő, ha a gyermek túl fáradt. Az éjszakai rettegés során a gyerek izzad, kiabál és értelmetlenül beszél. Megesik, hogy csukva a szeme, lehet, hogy ül, sőt, akár még beszél is, ennek ellenére alszik. Az a legrémisztőbb számára, hogy nem igazán tudja, hol van, kik vagyunk mi, és mi történik vele. Ha a tipegőnek ilyen éjszakai rettegésrohama van, fontos, hogy az ágya mellett maradjunk, míg megnyugszik és visszaalszik, de ne vegyük fel, és ne próbáljuk megnyugtatni, mert összetéveszthet bennünket valaki mással. Ilyenkor nagyjából fél órán belül a legtöbb gyerek elalszik.

SIRASKEZELÉS

Sokatmondó sírás.

Mivel a kisbabák nem tudnak beszelni, s ezért azt sem tudják kifejezni ha valamit szeretnének vagy valami tél izgatta őket. Sírással kommunikálnak. Akár a teremtés műve, akár az evolúció során fejlődött ki, a sírás jól szolgaija az emberi fájt. Gyermekünk már megszületése pillanatában pontosan tudja, hogyan kell hangosan sírni, ráadásul éppen abban a hangfekvésben melyet anyja a legkevésbé elviselhetőnek talál. Nekünk talán bántja a fülünket, a pici azonban eléri célját, biztosan felhívja magára figyelmünket. A sírás biztosítja számára, hogy semmiképpen se foglalkozzunk mással s feledkezzünk meg róla.

Sajnos az újszülött sírása  az újszülöttek és a fiatal csecsemők átlagosan két óra hosszat sírnak naponta  csupán általános figyelmeztető jelzést ad a szülő számára. hogy szüksége van rá. Nem tudja azonban közölni velünk, hogy pontosan mit szeretne. Idővel, amikor alaposabban megismerjük gyermekünket, aránylag pontosan megfejtjük, mit vár tőlünk, és ilyenkor elég jól ki tudjuk találni, miért sír.

Valószínű okok.

Az utolsó etetéstől számított hosszú idő (legalább két óra) elteltével jelentkező sírás valószínűleg az éhség jele. Ha igény szerint etetjük a babát, a sírásra válaszul enni adunk a kicsinek. (Amennyiben nem igény szerint, hanem időrendben etetünk, s még nem érkézén el az étkezés pillanata, megpróbáljuk elterelni a baba figyelmét, és más módszerek segítségével lecsillapítani. Így próbáljuk meg kihúzni a következő etetés időpontjáig.). Ha a baba azért sírt, mert éhes volt, ezt követően megnyugszik. Ha az etetést követően tovább nyűgösködik, más ok után kell kutatnunk.

Az előző etetéstől számított rövid időn belül (kevesebb mint két óra) kezdődő sírás oka valószínűleg nem az éhség. Nézzünk utána, vajon miért sírhat. Lehet, hogy tele van a pelenkája? Túl sok inger érte? Unatkozik? Esetleg melege van, vagy valami miatt kényelmetlenül érzi magát? Talán büfiznie kell, vagy szopásigényét szeretné kielégíteni? Ilyen esetben egy felismerhető sírás után ellenőrizzük a pelenkát, aztán felvesszük, megbüfiztetjük, megszüntetjük a felesleges tevékenységet, játszunk vele egy kicsit, leveszünk egy réteg ruhát és vagy takarót, hagyjuk, hogy szopja egy kicsit az ujjunkat, vagy cumit adunk neki. Ha ezek közül valamelyik megnyugtatja, megtaláltuk elkeseredésének okát. Ám ha ezek közül egyik sem válik be, megpróbáljuk megetetni. Talán mégiscsak megéhezett, hiszen, mint tudjuk, a babák éhségérzete nem ismeri az órát.

A kisbabák sírnak, ha valamire szükségük van, vagy valami bántja őket, s általában különbözőképpen sírnak, attól függően, miért teszik.

1.  Az éhes gyerek sírása hangos, ritmikus ordítás és rugdosás, vagy más, ritmikus mozgás kíséri.

2.  A fájdalmas sírás hangosabb és intenzívebb, mint a többi sírás.

3.  Az unatkozó gyerek sírása rendszertelen és koordinálatlan. Gyermekünk abbahagyja az ordítást, és figyeli, reagálunk-e.
 A refluxról
A gastrooesphagealis (GB) refluxban szenvedő babák gyomortartalma visszafolyik (gyomornedvek és részben emésztett tej) a nyelőcsőbe és a szájüregbe. Míg a legtöbb GE refluxban szenvedő gyermek számára semmilyen kellemetlenséget nem okoz a hányás, a babák kisebb csoportja ilyenkor égető fájdalmat érez a nyelőcsövében. A reflux és a sírás általában etetés közben vagy közvetlenül azt követően jelenik meg.
A sírás kevésbé valószínű okai
Újszülöttünk sírása legtöbbször egyszerűen megoldható: megetetjük, vagy a már említett egyszerű eljárásokat alkalmazzuk. Ha ezek egyike sem használ, gyanakodhatunk valamilyen táplálkozással kapcsolatos problémára, például gastrooesphagealis refluxra, tej allergiára, betegségre, kólikára vagy krónikus éhségre.
Táplálkozással kapcsolatos problémák A babák, akik azért sírnak, mert éhesek, rendszerint rendkívül elégedetten esznek, amikor megkapják az anyatejet vagy tápszert. Mit jelent vajon, ha gyermekünk evés közben is sír? Ha a sírás néhány másodperccel azután veszi kezdetét, hogy a baba szívni kezdi a tejet, lehetséges, hogy mellre kapcsolódási problémája van , és azért sír, mert minden erőlködése ellenére csak nagyon kevés táplálék jut a szájába. Épp így, ha a sírás a tejbelövellés idején, a szülést követő első napokban jelentkezik, amikor a legduzzadtabb a mell, lehet, hogy a baba nem tud szopni belőle. A baba pontosan úgy sír ilyenkor, mint a kapcsolódási problémával küzdő csecsemők. Ugyanakkor ha erőteljesen szopik és lendületesen üríti a tejet vagy a tápszert az üvegből, s néhány perc elmúltával fog elkeseredett ordításba, akkor talán „türelmetlen”. Sok szoptatott babánál tapasztalják, hogy egy-két hónapos korukban alaposan felizgatják magukat, amikor az anyamellből lassan és egyenletesen folyik a tej, s nem juthatnak azonnal nagy mennyiséghez. Gyermekünk ilyenkor mintha azt kiabálná: „most akarom a tejemet, azonnal, az egészet, nem csak ezt a néhány cseppet”. A tápszerrel etetett babák hasonlóan türelmetlenek, ha a cumin túl kicsi a lyuk, vagy véletlenül elzáródik  vagyis lassabban érkezik a tej, mint ahogy szeretnék. Ha azt gyanítjuk, ez lehet a sírás oka, vásároljunk nagyobb nyílású cumit, vagy tiszta tűvel nagyobbítsuk meg a cumi nyílását.
Az is előfordul, hogy nem tudjuk eldönteni, a fentiek közül melyik ok válthatja ki a sírást evés közben. Nem olyan nehéz megkülönböztetni a kiváltó okokat. Az első két ok  a gyér tejmennyiség és a megduzzadt mell  a szoptatás első napjaiban jelentkezik csupán. A türelmetlenség csak jó néhány héttel később jön. Ez utóbbi esetben, ha szoptatunk, megpróbáljuk lecsendesíteni a babát (rövid időre abbahagyjuk a szoptatást), majd folytatjuk az etetést teljes nyugalomban. Az üvegből etetett kicsi esetében a probléma egyértelműen orvosolható a cumi nyílásának megnagyobbításával.
A reflux okozta fajdalom drámai erősségű, és nem oldható meg a fent ismertetett, a türelmetlenség kezelésére kiváló módszerekkel. Gastrooesophagealis (GE) refluxra gyanakodhatunk, ha a baba gyakran bukik; ha nem, valószínűtlen ez a kórkép.
Tejallergia okozta fájdalom
Logikusnak tűnik, hogy a tehéntej allergia miatt kialakuló hasi fajdalom nem sokkal azután jelentkezzen, hogy a babát megetettük a tejjel, melyre allergiás. Ugyanakkor általában nem ez a helyzet. A tejre allergiás gyerekek csupán kis százaléka allergiás a tejre a szó szigorúan vett orvosi értelmében. A tehéntejre adott allergiás reakció általában az etetést követő néhány perctől egy óráig terjedő időszakban jelenik meg, de általában másfele tünetekkel: hányással.

Érdekes módon a babák nagy többsége nem allergiás , inkább nem tolerálja a tejfehérjét. Ez nem valódi allergia, mid ezek a gyerekek nem termelnek antitesteket a tejfehérjével szemben  vagyis nem felelnek meg a tejallergia orvosi kritériumának. A tejfehérje intolerancia következtében bekövetkező sírás olyan hosszú idővel később jelentkezik (egytől huszonnégy óráig terjedő idő intervallumban), hogy a pici fajdalmát rendszerint nem kapcsoljuk össze az elfogyasztott tejfehérjével, mely a tápszerből vagy az anya által elfogyasztott tehéntejből az anyatejen keresztül kerül a baba szervezetébe.
Nehéz időszakok, kólika, hascsikarás.

Folytatás hamarosan...

No comments:

Post a Comment

Labels

. Ékszerek (1) & (1) 1 (1) 10 (1) 100mg (1) 14 (1) 18 (1) 2 (2) 30 (1) 35 (1) 3d (2) 3in1 (1) 40 (1) 50 (2) 90 (1) a (7) abc (2) adipex (1) agent (1) ajak (2) ajakfeltöltés (3) ajakpiercing (1) ajkak (1) akció (5) akne (1) akril (1) alapon (1) alapozó (1) alapozók (1) aláta (1) alatt (7) alhasi (1) alkalmas (1) alkalmi (1) allergia (1) alli (1) állítsuk (1) állplasztika (1) alma (1) alopecia (1) által (1) Aluma (1) alvásigénye (1) amalgám (1) Aminexil (1) ananásszal (1) Ananászos (1) androgenic (1) anyaga (1) anyatejes (1) ápolás (2) apróbojtorjánfű (1) aquamarine (1) ár (6) ára (25) árai (2) árajánlat (1) árak (17) arany (3) aranyékszer (1) Aranyfülbevaló (1) arc (1) arcápoló (1) Arcfeszesítés (1) árlista (3) ásvány (1) Aszalt (1) aszimmetriája (1) aszpikban (1) asztal (4) asztali (2) Avokádós (1) azonnal (1) baba (3) babaápolás (1) babakocsi (16) bánfi (1) barnarizzsel (1) bazsalikomos (1) bb (1) beágyazódás (1) beavatkozás.antihisztamin (1) beavatkozások (1) behelyezés (1) belövés (1) belülről (1) bemutató (1) bepanthe (1) bergon (1) betadine (1) beteg (1) betegség (3) betegségek (1) betét (5) betűtípusok (1) bevált (1) bikinivonal (1) biointimo (1) bizsu (1) Blizzident (1) blog (1) blondel (1) blue (1) bmi (2) bokalánc (1) bórax (1) bőrbetegségek (1) bőrfeszesítés (1) bőrfiatalítás (3) borotva (1) bőrradír (1) borsmártással (1) borsós (1) box (1) brendon (1) Bright (1) Brokkolis (1) brokkolival (1) budapest (2) budapesten (2) budapesti (1) bugaboo (1) buli (1) burgonyakrokettel (1) burgonyapürével (1) bútor (2) bvlgari (1) c (1) calvin (1) cam (1) cameleon (1) candida (2) Candida albicans (1) canesten (3) causes (1) céklasaláta (1) céklával (1) cellulitisz (1) chérie (1) chicco (1) chilis (1) chloé (1) chutney-val (1) cici (1) cickafarkfű (1) címe (1) cirkónium dioxid (1) citrommártással (1) clarasept (1) cobra (1) combok (1) condom (1) csalánlevél (1) császármetszés (1) csecsemő (1) Cseresznyés (3) csillámporral (1) csillapító (1) csipkés (1) csípőről (1) csípős (1) csirke (21) csirkecomb (5) csirkefasírt (1) csirkegulyás (1) Csirkehab (1) csirkehús (1) csirkemájas (1) Csirkemájpástétom (1) csirkemell (13) csirkemellsaláta (1) Csirkepástétom (1) csirkeragu (1) csirkés (2) csirkeszárny (1) csókálló (1) Csokoládés (1) csukható (1) csukló (1) Currys (1) daganat (1) deess (1) dekoráció (4) Dercos (1) design (2) diéta (2) diétás (1) diffuz (1) díjai (1) dió (1) diólevél (1) dior (1) Diós (3) díszítés (3) divat (1) divatos (2) dm (1) dohányzó (1) dolce (1) douglas (2) dr (1) drágakő (1) duo (1) e (1) Édes (1) edzés (1) effektus (1) egészben (2) egyedi (3) egyek (1) egyszerű (5) egyszerűen (1) egytálételek (1) éhezés (1) éjszakai (4) ekcéma (1) ékszer (9) ékszerek (5) eladó (5) eldobható (1) eljegyzési (1) elkészítése (1) ellátás (1) ellen (3) ellene (1) elleni (1) előjáték (1) elősegítése (1) először (1) előtti (1) első (1) elszíneződés (1) eltávolítás (2) eltávolítása (1) eltüntetése (2) emlő (2) energetix (1) Energy (1) enni (1) epilálás (4) epilátor (1) építés (1) epoxy (2) eredeti (1) érzéstelenítés (1) és (8) esemény (3) esetén (1) esküvőre (1) esni (1) étel (1) ételek (1) étkezéssel (1) étrend (1) étvágycsökkentők (1) év (1) extra (1) ezerjóvű (1) ezüst (4) fa (8) fából (1) fáj (1) fájdalom (1) fájdalommentes (3) fájdalommentesen (1) fajták (1) fakocka (1) fali (1) fasírt (1) fehér (2) fehérarany (3) fehérnemű (6) fehérneműk (2) felett (6) felragasztás (1) felrakás (2) felrakása (3) felvarrás (1) férfiaknál (1) fertőzés (1) festékkel (1) feszesítő (1) fiatalon (1) fiatalos (1) fillikid (1) finomhámlasztás (1) fito-ösztrogéneket (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (6) fogamzásgátlók (1) fogászati (5) fogfájás (1) fogfehérítés (5) fogfehérítő (2) foghúzás (1) fogkő (1) fogkrém (2) foglalat (1) fogmegőrző (1) fogtechnikus (1) fogtömés (8) fogyás (7) fogyasztó (1) fogyatékos (1) fogyni (1) fogyókúra (3) fogyókúrás (1) fokhagymával (1) fólia (1) fóliázása (1) FOLLIKULÁRIS (1) foltok az arcon (1) folyadék (1) folyás (1) formák (1) fortély (1) forum (1) fórum (1) foszforeszkáló (1) főtt (1) francia (1) franciás (1) freesia (1) fue (1) fül (1) fürdőruha (2) fürdőruhák (1) füstös (1) gabbana (1) galuska (1) galuskával (1) garancia (1) garnier (1) gesztenyés (1) ght (1) gomba (2) gombás (4) gombasalátával (1) Gombával (1) gondozás (1) gyakorlatok (1) gyanta (1) gyantázá (1) gyantázás (2) gyantázása (1) gyerek (1) gyermek (1) gyermekek (1) gyermekvállalás (1) gyógyiszap (1) gyógyítása (1) gyógynövény (1) gyógynövényekkel (4) gyógyszer (2) gyógytorna (1) gyógyulás (1) gyömbéres (1) gyöngyből (1) gyors (3) gyorsan (3) gyulladás (1) gyulladásos (1) gyűrű (1) hagyományos (1) hair (2) hajcsepp (1) hajfestés (1) hajhullás (10) hajhullást (1) hajszesz (1) hal (1) hályog (1) hangulat (1) hangulati (2) háromfunkciós (1) hasplasztika (1) hasról (2) használata (3) használati (1) használt (6) hatásai (2) hatásos (2) hatékonysága (1) hatóanyag (2) házi (1) házilag (26) házilag olcsón (1) heg (1) helyen (2) helyreállító (1) henna (4) hennafestés (1) hét (2) hétköznapi (1) heveny (1) hiány (1) hidegen (1) hideggyanta (1) hidratáló (2) hintőpor (1) hogyan (7) hol (1) hölgyeknek (1) Hölgyszeszély (1) homeopátiával (1) hónapos (1) hormon (2) hormonális (2) hormonháztartás (1) hormonmentes (1) hosszú (2) hozzád (1) hozzászólás (1) hozzávalók (2) húgyúti (1) hüvely (1) hüvelygomba (6) hüvelygombát (1) hüvelygyulladás (3) hüvelykúp (1) hüvelyszárazság (1) Hüvelyszárazság.kezelése (1) hyaluronsavval (1) ideig (1) idő (1) II. (1) ikerbabakocsi (1) illat (1) illatok (1) illesztés (1) illő (1) implantátum (1) in (1) industrial (1) ingyen (1) ingyenes (1) intarzia (2) intézet (1) intim (10) intimissimi (1) intimtölcsér (1) inzulin (2) ipl (1) jázmin (1) jelei (2) jelentkeznek (2) (3) jobb (1) Joghurtos (1) jojo (1) Juhtúrós (1) Kakaós (1) Kakasrétes (1) kalória (1) kanyaró (1) kapható? (1) kapni (1) kapormártással (1) káposztával (2) karácsonyra (1) Karalábés (1) karát (1) karátos (1) karikagyűrű (1) Katalán (1) kelkáposzta (1) kellékei (1) kenyér (1) képek (7) képekkel (3) képkeret (1) kéregben (1) kerül (1) kerület (1) kerülnek (1) kerülnek.esztétika (1) késés (1) késleltetése (1) készítés (5) készítése (3) ketokonazol (1) kezdete (1) kezdő (1) kezdődik (1) kezdőknek (3) kezelés (2) kezelése (15) kezelések (2) kiegészítő (1) kiegészítők (1) kínai (2) kiőrlésű (1) kisbaba (2) kismama (1) kiütések (1) kivonat (1) klein (1) klímax (1) klinikailag (1) klinikája (1) klotrimazol (1) kockák (1) kockás (1) Kolbászos (1) köldök (2) kölni (1) kombi (1) kondom (1) könnyen (1) kontaktlencse (9) konzultáció (1) kor (1) körfűrész (1) kórokozók (1) köröm (1) körömvirág (1) korrektorok (1) Körtés (1) kosaras (1) kötőszövet (1) kövér (1) közben (1) kozmetika (2) kozmetiku (1) krasznai (2) krém (9) krémek (4) kristállyal (2) kristály (1) Kukoricás (1) kupon (1) láb (1) lacost (1) ladycup (1) lágy (1) lakás (1) lakásdekoráció (1) lakberendezés (3) lakk (1) láma (1) lámpa (2) langyos (1) lapra (1) lassítása (1) latex (1) látványos (1) led (1) legjobb (4) legmenőbb (1) legtartósabb (1) legyek (2) légzésszám (1) lehet (3) lehet-e (1) lelki okai (1) lencsepürével (1) lengyel (1) lepény (3) lépései (1) lépésre (1) lépésről (2) leszedés (2) leszedése (1) Levesben (1) lézeres (4) libresse (1) light (1) Lipogaine (1) liposzukció (1) listerin (1) loreal (1) loss (2) lúgosítás (1) magam (1) magas (2) magazin (1) mágneses (2) magyar (1) magyarország (1) magzatvíz (1) májas (2) mákos (2) Málnás (1) mandula (1) mandulás (1) marha (1) márkák (3) márkás (1) mártással (1) medál (1) medállal (1) Mediterrán (2) meg (1) Meggyes (1) megjött (1) megszűntetése (1) megtermékenyítés (1) megtermékenyülés (1) melanin (1) mell (4) Mellbimbó (1) mellékhatásai (2) mellimplantátum (1) mellkas (1) mellkisebbítés (1) mellműtét (1) mellplasztika (4) melltartó (3) melyik (6) men (1) mennyi (2) mennyibe (5) menopauza (5) menstruáció (4) menyasszonyi (1) menzesz (1) menzesz.csomó (1) méretek (1) merevítős (1) microdermal (1) mikor (4) mikrohullámon (1) Mimóza (1) minoxidil (1) minták (1) mirigy (2) miss (1) misty (1) mit (3) miteszer (1) modern (1) módján (1) módszerei (1) módszerek (3) mogyorós (2) molett (1) moletteknek (1) mozaik (2) műfog (1) műgyanta (2) műkörmös (1) műköröm (13) Müller (1) mustáros (1) műszempilla (14) műszempillák (1) mutatkoznak (1) műtét (4) nagyobbítás (1) napernyő (1) napi (1) napos (1) nappali (2) napszemüveg (1) narancsmártással (1) naygker (1) nedvességet (1) nélkül (9) nélkül.Evéssel (1) nélküli (1) nem (1) nemi (1) neogranormonnal (1) nevelése (1) nivea (3) nívea (1) (2) Nőgyógyászati (1) női (8) nőknél (2) non peroxid (1) növelése (1) NuvaRing (1) nyak (2) nyaklán (1) nyaklánc (4) nyári (3) nyárra (2) nyelv (2) nyugtató (1) öblögetés (1) Octenisept (1) oep (2) ofotért (4) okozója (1) olcsó (6) olcsó sztk foghúzás (1) olcsón (23) Olívás (1) online (3) online.24 karát (1) öntapadós (1) öregedés (1) örökölt (1) orrpiercing (1) orrplasztika (1) orvos (1) orvosi (1) összehasonlítás (1) ősszel (1) összetétele (2) összetevői (1) őszi (1) őszibarack (1) ösztrogén (1) otthon (15) otthoni (10) ótvar (1) pánt (1) paprikás (1) paradicsomos (1) parfum (1) parfüm (13) parfüméria (1) parfümoutlet (1) parfümszalon (1) pástétom (1) pattanás (1) pcos (2) pénztár (1) pépet (1) peroxidmentes (1) pesszárium (1) petefészek (1) Péter (1) petesejt (1) petrezselyem (1) ph (1) piercing (11) pihenőszék (1) pinkcup (1) piros (1) pirosság (1) piskótatészta (1) plasztika (1) plasztikai (4) polaroid (1) porcelán (1) Portugál (1) pöttyök (1) ppt (1) prada (1) praktikák (1) progeszteront (1) progesztogén (1) provocateur (1) púder (1) puhább (1) pulyka (6) pulykacomb (2) Pulykafelfújt (1) Pulykafodor (1) pulykamell (8) pulykanyársak (1) pulykarolád (1) pulykasaláta (1) pulykasült (1) pulykatekercs (1) pulykatokány (1) pulykazseb (1) púpos (1) push (1) quinny (1) quotes (1) ragasztás (1) ragasztása (1) ragasztó (2) ragu (1) raklap (3) raklap.ágy (1) rakott (3) ránctalanítás (5) ránctalanító (5) rántott (2) recept (14) receptek (10) receptorok (1) Refirme (1) regnerálódás (1) rekonstrukciós (1) rendelés (9) rendelése (1) rendelési (1) rendelő (1) rendelőben (1) rendszer (1) répás (1) részeges (1) retard (1) revalid (1) rezisztencia (1) rezisztens (1) rizses (1) rizzsel (1) rolád (1) római (1) rossmann (2) rusztikus (3) rúzs (2) saját (1) sajtmártásban (1) sajtos (5) saláta (1) sampon (1) Sárgabarackos (1) sárgatesthormon (1) savanyú (1) Schmuck (1) sebész (1) sebésze (1) sebészet (2) sertéshálóban (1) sexy (1) shop (1) smink (8) sminkecset (1) sminkek (1) sminkeljünk (1) sminktrend (1) solac (1) sonkás (4) sóoldat (1) SOTE (1) spárgamártásban (1) specialitás (1) spermicid (1) spirál (2) sportmelltartó (1) sült (5) sütőtők (1) sütve (1) swarovski (3) szájfeltöltés (1) szájsebészeti (1) szakorvosi (1) szalagfűrész (1) szálankénti (1) szamócái (1) száraz (1) szarkalábak (1) szárnyas (3) szauna (1) szavatosság (1) szedése (1) szegedi (1) szelet (5) szem (2) szemcsepp (1) szeméremajkak (1) szemöldökcsipesszel (1) szemüveg (2) szeműveg (1) szemüvegkeret (2) szemüvegkeretek (1) Szénhidrátok (1) szentkirályi utcai foghúzás ára (1) szép (1) szerek (1) szeretnék (1) szexi (1) szilikon (1) szilvával (1) szilveszteri (1) szilveszteri smink (1) színek (1) szines (1) színes (1) színezett (1) szolárium (1) szőlőcukor (1) Szőlős (1) szőrtelenítés (3) szőrtelenítő (1) szőrtelenítsünk (1) Szőrtüszőgyulladás (1) sztk (5) sztk fogászati árak (1) sztkingyenes (1) Szülészeti (1) szúrás (5) szürke (2) szűrős (1) szűrővizsgálat (1) tabletta (4) tálban (1) támogatás (1) támogatása (1) támogatással (3) támogatott (2) tampon (1) tanácsok (5) tanga (2) Taorminai (1) tapasztalatok (1) tapasztott” (1) táplálás (1) tárkonyos (1) tartó (2) tartós (7) tb (6) tb-re (1) tea (1) tegyek (1) teherbe (1) teherbeesés (1) tehetünk (1) tejszínes (2) telefon (2) téli (1) teljes (1) telogen (1) tényleg (1) terhesség (6) térítési (1) természetesen (2) tervező (1) testazonos (1) teszt (2) tésztával (1) tetoválás (10) textil (1) Tha (1) Thermage (1) thyroid (1) Tiffany & co (1) tincses (2) tini (1) tippek (6) Tippek. (1) tisztasági (1) tisztitas (1) tisztítása (3) titán (1) tojásos (2) tok (1) toka (1) tokány (1) tökmag (1) tokok (1) tolltartó (1) tolóasztal (1) töltött (13) Tonhalkrémes (1) top (1) török (1) tortába (1) treatment (1) triumph (2) tud (1) túladagolás (1) tünetei (2) tünetek (1) túrókrém (1) túrómártással (1) tyúk (1) ultrahang (1) ultrahangos (2) up (1) után (7) utáni (7) utasítás (1) uv (1) üveg (1) üveglap (1) üzlet (1) vagina (1) vagy (1) vákuum (1) valaki (1) változó (1) változókor (1) változókori (1) varga (1) vásárlás (2) védekezés (1) veet (1) végleges (2) vélemény (1) vélemények (2) vény (3) veszélye (1) veszélyei (2) vétel (1) vichy (2) video (1) videó (2) világítás (1) világító (1) villámgyors (1) visage (2) visszatérő (1) Viszkető (1) vitamin (2) vizsgálat (1) vizsgálatok (1) webáruház (1) webshop (1) white (1) women (1) xl-s (1) zöldborsós (1) zöldséges (2) zománc (1) zselé (2) zselés (3) zsemlés (1) zsírleszívás (2) zsíros (2) zsírral (1) zsírsavakat (1) zsolt (1)